22.4 C
Ljubljana
nedelja, 1 avgusta, 2021

NAJ VAM NE BO VSEENO! Peticija za dosledno spoštovanje z ustavo zagotovljene človekove pravice do svobode govora!

Vane Gošnik, varuh okolja, nekdanji poslanec in podpredsednik Državnega zbora (takrat še skupščine) ter nekdanji predsednik Zelenih Slovenije je začel z zbiranjem podpisov peticije za svobodo govora.

»Zavračamo vsakršno omejevanje te svoboščine s katerimkoli izgovorom, ki ni v skladu z mednarodno pravno prakso,« je v peticiji (TUKAJ) zapisal Gošnik.

»Podpiram peticijo za svobodo govora, ker menim, da je za temeljna človekova pravica v Sloveniji ogrožena, z novim medijskem zakonom in gonjo aktualne oblasti bo lahko povsem zatrta,« je dejal Jože Biščak, glavni in odgovorni urednik revije Demokracija.

Revija Demokracija prisega na vrednote kot so osebna, ekonomska in politična svoboda. Te vrednote izhajajo iz svobode govora. Možnost in pravica, da poveš svoje mnenje o vseh zadevah in svobodno govoriš, je zahodni civilizaciji omogočila nesluten razvoj in napredek. »A svoboda govora ni samo to, da lahko govoriš, ampak tudi to, da poslušaš druge, ki imajo diametralno nasprotne poglede od tvojih. Četudi se ti zdijo ideje nasprotne strani slabe, mestoma celo škodljive in žaljive zate ali določeno skupino, je svoboda govora to, da se takim idejam zoperstaviš s svojimi idejami in pogledi. In skušaš ljudi prepričati v svoj prav. Nikakor ne s cenzuro, prepovedmi ali fizičnim in materialnim uničenjem tistega, s katerim se ne strinjaš,« je povedal Biščak in opozoril, da v primeru revije Demokracija ne gre več za to, da bi z ideološkimi nasprotniki soočili svoja mnenja, niti za to, da bi pozvali k bojkotu nakupa revije in njene spletne strani, kar bi bilo s stališča svobode govora povsem legitimno, ampak gre po novem za pritlehno vojno proti Demokraciji in Nova24TV. »Nad nas ne pošiljajo samo organov pregona, češ naj nas ustavijo (karkoli že to pomeni), začeli so z ustrahovanjem naših oglaševalcev, od katerih je prav vsak medij eksistenčno odvisen,« je še dejal Biščak.

Peticijo za svobodo govora lahko podpišete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine