18.2 C
Ljubljana
četrtek, 30 maja, 2024

(NAGOVOR) Urednik Metod Berlec na srečanju podpornikov Nova24TV in revije Demokracija: Uredniška politika Demokracije je ves čas zavezana vrednotam slovenske pomladi, slovenske osamosvojitve, slovenstvu, demokraciji in evropski ter krščanski tradiciji!

Piše: V.D.

Glavni in odgovorni urednik revije Demokracija Metod Berlec, je včeraj na Visokem v Poljanski dolini, nagovoril udeležence srečanja podpornikov revije Demokracija in Nove24TV. Pri tem je na kratko povzel zgodovinski razvoj časopisa Demokracije in poskuse tranzicijske levice, da ga utiša:

Dragi prijatelji, drage prijateljice Nove24TV in Demokracije!

Vsi prav lepo pozdravljeni še z moje strani! Vsi prav lepo pozdravljeni v imenu uredništva revije Demokracija in spletnega portala Demokracija! Vesel sem, da smo se na tem lepem kraju, v Poljanski dolini, zbrali v tako velikem številu.

Na tem mestu želim povedati nekaj besed o zgodovinskem razvoju tednika Demokracija!

Časopisi z imenom Demokracija imajo v slovenskem medijskem prostoru že dolgo tradicijo. V letih 1918−1919 je Slovenska socialna matica izdajala Demokracijo kot socialdemokratsko, a hkrati tudi narodno usmerjeno revijo.

Duhovne, miselne in vsebinske korenine sedanje Demokracije segajo v pomlad 1947. Tednik Demokracija je namreč izhajal v Gorici in Trstu v letih 1947 do 1963 kot glasilo protikomunistične Slovenske demokratske zveze.

Njenega prvega urednika, Andreja Slavka Uršiča, so agenti Ozne konec avgusta 1947 ugrabili v bližini Kobarida in ga potem nekaj let kasneje brezobzirno umorili v ljubljanskih udbovskih zaporih. Ja, že takrat so udbovci v kali želeli zatreti glas ponižanih in zapostavljenih. Glas, drugačemislečih!

V letih demokratičnih sprememb na Slovenskem 1989–1991 je izhajal neodvisni časopis Demokracija, ki je bil sprva glasilo Slovenske demokratične zveze, kasneje pa glasnik Demokratične opozicije Slovenije – DEMOS-a. Se pravi koalicije, ki je slovenskemu narodu prinesla demokracijo, svobodo in leta 1991 samostojno slovensko državo!

Demokracija je ljudi nagovarjala s temami, ki so bile prej v totalitarnem komunističnem režimu desetletja zamolčane in zavestno pometene pod preprogo. Žal je v začetku leta 1991 nehal izhajati.

Prva številka zdajšnjega slovenskega političnega tednika Demokracija je izšla pred šetindvajsetimi leti. Septembra 1996. Časopis se je kljub sprva slabim gmotnim razmeram in majhni uredniški ekipi, ki je prišla iz takrat usihajočega Slovenca, z jasno, dosledno in kritično uredniško politiko, pod vodstvom Vide Kocjan, postopoma začel uveljavljati.

V javnosti je bil prepoznan in oglaševan kot tednik slovenske pomladi. Avgusta 2000 se je Demokracija oblikovno prenovila in začela izhajati kot revija. Sam sem se pridružil Demokraciji leta 2001. Najprej sem bi novinar, nato tudi namestnik urednika in nato urednik.

In podobno kot je že prej omenil Jože Biščak, sem tudi sam doživljal ves čas poskuse tranzicijske levice, da nas utiša, zato sem bil v preteklih dveh desetletjih večkrat na sodišču. Skušali so nas utišati, a jim ni uspelo. Tudi zato, ker je uredniška politika Demokracije ves čas zavezana vrednotam slovenske pomladi, slovenske osamosvojitve, slovenstvu, demokraciji in evropski ter krščanski tradiciji.

Zavezani smo svobodi, v pravem pomeni te besede! In ne takšni svobodi, kot jo imamo sedaj in si jo predstavljajo v vladajoči!

Zavezani smo resnici in pravici!

V slovenski medijski prostor že vsa leta prinašamo zanimive vsebine, številne zamolčane teme in ekskluzivne zgodbe ter ogromno različnih intelektualnih razmislekov.

Med našimi najodmevnejšimi zgodbami so bile objave seznamov udbovcev, razgaljanje divje privatizacije, tajkunske zgodbe, delovanje paradržave, razkrivanje montiranih sondnih procesov, pranje denarja v NLB in še bi lahko našteval.

Zame osebno je bilo morda najbolj vroče, ko smo objavili natančen seznam Delovih plač aprila 2006. Še isti dan sta k meni v pisarno, kot uredniku, še isto dopoldne, prehitela inšpektorja za varstvo osebnih podatkov. Od mene sta zahtevala, naj povem, kdo je bil naš vir. Seveda jima tega nisem povedal. Odšla sta z dolgim nosom!

Tiste dni sem dobival klice tako z leve kot z desne. Vroče je bilo. Takratna informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar nas je zaradi te objave nesramno visoko oglobila.

Že takrat je delala v interesu ene politične opcije!

No, z objavo pa smo vendarle dokazali, zakaj takratni novinarji pri Delu, tako zagrizeno branijo tranzicijsko levico, njene privilegije in kritizirajo pomladne stranke. Ne samo iz prepričanja, ampak tudi zato, ker so bili za to svoje pristransko pisanje tudi dobro plačani!

Kakorkoli. V dobro Slovenije in nas vseh se bomo še naprej trudili, da bomo kot revija in spletni portal čim boljši!

Naj na koncu samo še rečem: Vsem Vam hvala za zaupanje! S tem ko ste naročnik Demokracije, ali jo redno  kupujete in berete, prispevate k pluralnosti slovenskega medijskega prostora!

Hvala Vam! Vabljeni tudi k nakupu nove revije, ki jo po novem izdajamo! To je revija za razvedrilo Nova Obzorja Križanke. Prodajamo jo na stojnici, tako da ste vabljeni, da kupite to novo revijo tam na stojnicah, tako kot tudi revijo Demokracija!

Hvala tudi vsem, ki z veseljem gledate oddajo Beremo na televiziji Nova24TV! Vesel sem številnih pozitivnih odzivov! Hvala tudi vsem, ki gledate tudi Novo24TV in jo podpirate!

Hvala Vam! In Bog vas blagoslovi!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine