20.6 C
Ljubljana
torek, 16 avgusta, 2022

Nagovor Janeza Janše na srečanju občinskih in mestnih odborov SDS v Bovcu: Cilj je učinkovita vlada za dobro Slovencev

Danes na velikem travnatem prostoru pri letališču v Bovcu poteka tradicionalno srečanje občinskih in mestnih odborov SDS. Srečanje je hkrati tudi uvod v Poletni tabor SDS in Gorniškega kluba dr. Henrik Tuma, letos že 23. povrsti. Osrednji govornik današnjega druženja je bil predsednik SDS Janez Janša.

Kot je v navadi, so tabor odprli s srečanjem mestnih in občinskih odborov SDS iz vse Slovenije ter predstavitvijo regijskih kulinaričnih dobrot. Na letališču v Bovcu se je zbralo okoli 3000 članov in simpatizerjev, kar je vsekakor eno izmed rekordnih srečanj. Prisotni so bili predsedniki in predsednice interesnih organizacij SDS, poslanci SDS v Državnem zboru Republike Slovenije, poslanci SDS v Evropskem parlamentu, generalni sekretar SDS Janez Mežan, podpredsednika SDS Jelka Godec in dr. Milan Zver ter predsednik SDS Janez Janša z družino.

Kulturno-zabavni program je zaznamovala slovenska pesem v izvedbi ansambla Kolovrat in Anžeta Šuštarja, številni novi člani, ki so se nam pridružili v zadnjih treh mesecih, pa so prejeli članske izkaznice. Zbrane so uvodoma nagovorili vodja poslanske skupine SDS in predsednik Občinskega odbora SDS Bovec Danijel Krivec, župan Občine Bovec Valter Mlekuž, predsednik Gorniškega kluba dr. Henrik Tuma dr. Anton Žunter in generalni sekretar SDS Janez Mežan.

Danijel Krivec je že vrsto let nepogrešljiv del organizatorjev v Bovcu, zbranim pa je zaželel, da si v Bovcu izmenjajo čim več pozitivnih misli in naberejo nove moči za izzive, ki stranko čakajo v prihodnje. »Zaradi ‘afere’, ki so jo lani ‘zakuhali’ slovenski mediji, smo letos za kuhanje golaža na našem taboru zaprosili italijansko civilno zaščito,« je še nasmejal zbrane.

Dobrodošlico je zbranim izrekel tudi župan Občine Bovec Valter Mlekuž. Čestital nam je za izreden uspeh na letošnjih državnozborskih volitvah ter Danijelu Krivcu namenil naslednje besede: »Ponosni smo na svojega človeka, ki je dosegel izjemen rezultat. Je človek, ki mu lahko zaupam in mu verjamem, čeprav nisva iz iste stranke. Izjemno pomembno je, da imamo prebivalci Bovškega in Tolminskega v državnem zboru svojega človeka,« je dejal.

Dr. Anton Žunter, predsednik gorniškega kluba dr. Henrik Tuma, je v svojem govoru spomnil na znane besede Ivana Cankarja »jaz bratje, vem za domovino« in dodal, da je vedno znova presunjen nad lepoto naše države. »Slovenija je domovina Slovencev in tako naj tudi ostane,« je glede na dogodke okoli migrantske krize še dejal dr. Žunter.

Generalni sekretar SDS Janez Mežan je vse prisotne razveselil z naslednjo novico: »V zadnjih treh mesecih se nam je dnevno povprečno pridružilo 15 novih članov. Sedaj nas je že preko 20.000 članov in simpatizerjev.« Dodal je še, da moramo sedaj vse svoje moči, energijo in znanje usmeriti v zadnji letošnji izziv, ki je pred nami, to pa so lokalne volitve tretjo nedeljo v novembru.

Predsednik Slovenske demokratske mladine Žan Mahnič je dodal: »V SDM se je letos včlanilo trikrat več mladih kot v enakem obdobju lani, kar je dokaz, da SDS vidijo kot stranko, ki naslavlja in ima rešitve za težave, ki jih imajo mladi.«

Bovec

Slavnostni govornik, predsednik SDS Janez Janša se je v svojem nagovoru dotaknil izjemne zmage SDS na letošnjih državnozborskih volitvah, ko smo z veliko razliko zmagali v kar 75 od 88 volilnih okrajev. »Imamo absolutne zmagovalce, imamo pa tudi absolutne poražence, ki sedaj ponovno sestavljajo vlado,« je bil kritičen predsednik SDS in dodal, da jo bodo, pravzaprav stare sile v ozadju, želele sestaviti za vsako ceno. To pa vsekakor ni način delovanja SDS. »Mi se nikoli ne bomo izneverili pravilu, ki ga je izoblikoval dr. Jože Pučnik, to pa je »nam ne gre za oblast, nam gre za stvar,« je poudaril Janez Janša. Oblast je za nas samo orodje, da delamo za dobro Slovenije, kadar je to le mogoče.

Predsednik SDS je ponovil tudi besede generalnega sekretarja SDS glede novo pridruženih članov in simpatizerjev ter ob tem izrazil veliko zadovoljstvo: »Daleč najlepša novica, poleg rezultata na državnozborskih volitvah je ta, da se SDS krepi, kot se ni še nikoli, vse od leta 1996.« Zato Janez Janša verjame, da ima SDS dovolj moči in znanja, da naredi dober rezultat na jesenskih lokalnih volitvah, »če pa je temu potrebno dodati še napore za predčasne državnozborske volitve, bomo pač to dodali.«

Današnje srečanje v Bovcu je tudi uvod v pestro dvotedensko dogajanje, v katerem bo SDS osvajala slovenske vršace, člani SDS se bodo kopali v Soči, kolesarili in prisluhnili simpoziju o koreninah slovenstva.

V nadaljevanju objavljamo celoten nagovor Janeza Janše, ki ni avtoriziran!

Dober dan, dragi prijatelji!

Ko smo se lansko leto zbrali tukaj – vidim mnogo obrazov, ki se srečujemo vsako leto – sem vam dejal, da je pred nami leto, v katerem bo kar nekaj preizkušenj, tudi vsaj dvoje volitev in dejal sem vam, da nameravamo na volitvah v Državni zbor zmagati. To se je zgodilo.

Slovenska demokratska stranka je na zadnjih volitvah v Državni zbor zmagala v 75 od 88 volilnih okrajev. In zmagali smo z veliko razliko. Veliko razliko. Ko smo pritekli v cilj, tistih, ki so bili drugi in tretji, sploh še nismo videli za nami. Tako da se ne razburjate, če danes novinarji prvič po katerihkoli volitvah striktno pišejo relativni zmagovalci. Imamo volilni sistem, ki doslej še nikoli ni dal absolutnega zmagovalca, se pravi vedno smo imeli relativne zmagovalce, samo vedno se je pisalo brez pridevnika, sedaj se piše to s pridevnikom. Nič hudega, tehnično gledano smo relativni zmagovalci. Imamo pa po teh volitvah tudi absolutne poražence. In ti absolutni poraženci so tri stranke dosedanje vladajoče koalicije. Vsi trije skupaj niso dobili toliko glasov kot mi. Kljub temu ravno sedaj ravno te tri stranke aktivno vsak dan sestavljajo novo vlado. No in seveda medijska srednja, ki to spremlja in navija za to, da bi stara vlada postala tudi nova z nekimi dodatki, nikoli ne napiše, da gre za absolutne poražence, ki sestavljajo vlado. Ko pa imamo mi kak pogovor s potencialnimi koalicijskimi partnerji, pa pravijo relativni zmagovalci niso uspeli.

Pozdravimo zastavo zmage, ki leti nad nami.

Torej spet smo v nekem povolilnem času, ko se skuša v tistem drugem delu, ki je pomemben seveda v proporcionalnem volilnem sistemu za oblikovanje izvršne oblasti, ne samo zaobiti voljo volivcev, če je le možno, ampak se skuša tudi pojmom dati nov pomen. Kar je bilo belo, je danes črno in obratno in trud v to smer je neizmeren, zato da na koncu, ko bi poteklo nekaj mesecev, ljudje ne bi več niti vedeli, kdo je zmagal, kdo izgubil, kaj so sploh volili. Tako da je Slovenija neka velika posebnost v tem, kako se to stalno skuša potvarjati, predelovati in manipulirati. Se pa to ne dogaja prvič. Slovenska demokratska stranka je na to odporna. Vemo, kaj je zrno in kaj so pleve in zato se nikoli ne bomo izneverili tistemu pravilu, ki ga je v stranki že na samem začetku skoval dr. Jože Pučnik, to je, da nam gre za stvar. Nam ne gre za oblast, nam gre za stvar. Oblast je za nas orodje in instrument za to, da delamo za dobro Slovenije, kadar je to možno. Za nas oblast ni delitev funkcij, stolčkov, prepir okrog tega, ali bo v vladi 20, 22 ali 18 ministrskih mest in tekmovanje v inovacijah, kakšno ministrstvo bi še ustanovili, da bodo vsi zadovoljni.

Naš cilj je sestaviti učinkovito vlado, ki bo sposobna delati za dobro cele Slovenije, torej vseh delov, ne samo centra.

Naš cilj je sestaviti učinkovito vlado, ki bo sposobna delati za dobro cele Slovenije, torej vseh delov, ne samo centra in tistih, ki so vedno korak bližje k rešitvam in k denarju. Če nam to ne bo uspelo, bomo še malo počakali. Ne bo treba dolgo. Kakih velikih dilem v SDS glede ravnanja v prihodnje ni. Naredili bomo vse, kar je v naši moči, da Slovenija dobi, in to čimprej, kolikor lahko na to vplivamo, vlado, ki bo Slovenijo postavila na prvo mesto, ki bo delala v dobro Slovenije, ki bo odgovorna do našega sosedstva, Evropske unije in Nata in vseh povezav, kjer smo, in ki nobene od teh ne postavlja pod vprašaj, kot sedaj nekateri drugi, ki sestavljajo koalicijo.
Vemo, kaj so plusi, kaj so minusi, vemo, zakaj smo glasovali na referendumih tako za samostojno Slovenijo, kot za Evropsko unijo in Zvezo Nato. Vemo, kaj so prednosti in slabosti. Evropsko unijo smo tudi vodili v mandatu 2004-2008. V mandatu, ki se je začel, bo Slovenija ponovno na čelu EU. Ne predstavljam si, kako bi jo vodili tisti, ki ne znajo našteti niti držav članic. Slovenska demokratska stranka je na te izzive pripravljena.

Vemo tudi, da v tem povolilnem času pri tistih, ki skušajo iz ozadja vplivati, da se sestavi levo- leva koalicija, Mesečeva koalicija, kakršnakoli koalicija, samo da Slovenske demokratske stranke kot absolutno prve stranke na zadnjih volitvah ne bi bilo zraven. Skratka tisti, ki se iz ozadja trudijo, da bi Slovenija dobila neučinkovito obvladovano izvršilno oblast in vlado, pravzaprav oblast že imajo. V mandatu, ki je minil, ni vladala vlada. Vlada je dajala neko fasado temu, kar se je dogajalo. Vlada je na to tudi pristajala. Nekateri tam so vedeli, za kaj gre, drugi so bili ministri nevede. Stvar se je dogajala tako kot že mnogokrat doslej v Sloveniji, ko je vlado imela v rokah takoimenovana levica. So bile tudi boljše in slabše leve vlade, ampak, kar je bilo nazadnje, vlada ni bila. Se pravi tisti, ki skušajo sestaviti nekaj za prihodnje, ne sestavljajo oblasti, ker oblast imajo, sestavljajo novo Potemkinovo vas, neko novo kritje za to, da bo vse tako kot je bilo doslej. Če do tega poteče nekaj mesecev, to njih ne skrbi, še bolje. Sedaj ni nihče odgovoren.

Ko je treba narediti neko potezo, kot je tožba proti sosednji državi, vlada, ki je odstopila in ki ima v tem novem državnem zboru manj glasov, kot naša stranka, vsi skupaj imajo manj kot četrtino glasov, se odločijo, da bodo sosednjo državo tožili. Ne vedo pa, kaj se bo zgodilo takrat, ko bo sodba. Pravijo, takrat pa nas ne bo več. Bo pač nekdo drug. A glejte, za to so pristojni, za ureditev situacije na enem samem oddelku ljubljanskega kliničnega centra pa niso pristojni. Takrat pa pridejo v Državni zbor, češ treba je sprejeti zakon, ki je bil katastrofa sama zase, ampak pristojni pa niso. Slovenska javnost to na nek način tiho in trpeče sprejema, ker tisti, ki to preko osrednjih televizij lansirajo ljudem, tega ne prikazujejo tako kot se dejansko dogaja.

Tisti, ki si iz ozadja želijo še naprej neke neučinkovite vlade, ki bo fasada za dejansko vladanje interesnih skupin, lobijev in omrežij, tisti nimajo nobenih problemov s tem, če sestavljanje vlade traja še mesece. Kot je že včasih bilo v Sloveniji. Njih ne zanimajo čakalne vrste, kritične situacije v slovenskem zdravstvu, ne zanimajo jih problemi, ki se kopičijo, ker je Slovenija de facto preveč centralizirana država, njih ne zanima, da ste tisti, ki ste prišli v Bovec iz različnih smeri, čakali v vrstah – odstranjujejo cestninske postaje, ki bi morale biti odstranjene leta 2008 in to sredi sezone – ampak tistih, ki iz ozadja vladajo, to ne zanima. Oni ne čakajo v vrstah, oni ne nosijo nobene odgovornosti, niso podpisani pod tem, zato so zainteresirani, da je tudi v prihodnje tako. Te stvari je treba videti, če hočemo dejansko ravnati razumno, dobro za Slovenijo, dobro za Slovensko demokratsko stranko, ker bo v prihodnosti nekaj takšnih odločitev potrebno sprejeti.

Kar je postalo jasno po takoimenovanem prvem krogu oblikovanja vlade, je bilo nam jasno že pred volitvami. Ko sva šla z ženo z volišča, so me tam spraševali, kaj bo danes, in rekel sem, volitve bodo in naredili bomo prvi korak. In prvi korak smo naredili. Vedeli smo, da zaradi volilnega sistema in vsega, kar se je dogajalo, na volitvah v takšnem proporcionalnem sistemu, ki ga imamo, ni možno dobiti 51%. Sledi drug korak, tretji korak. Če bomo v drugem koraku lahko sestavili učinkovito in razvojno vlado, ki bo presegla vse te dileme, ki so se v Sloveniji nakopičile v zadnjih treh desetletjih, nekatere so podedovane od prej, potem bomo to storili. A postalo je jasno, da bomo to lahko storili šele potem, ko bodo izčrpane vse možnosti, da se oblikuje podobna vlada kot doslej. Naredili bodo vse, da bi se tako zgodilo, pa ne glede na to, kako bodo to poimenovali: portugalski model, sudanski model, kakršnkoli model že. Samo za to, da se ne bi nič spremenilo, da bi vi še vedno plačevali 30% več za storitve, da bi se njihovi žepi polnili in da ne bi bili za nič odgovorni. Vse bodo storili za to, da bi temu bilo tako še naprej. Mi pa bomo storili vse, da temu ne bo tako.

Čas teh korakov, ko bo možno vse, ali pa del tega storiti, se bliža. Prej kot v roku enega leta bodo vsaj še lokalne volitve, te so skoraj tako pomembne kot državnozborske. Stranka, ki nima korenine, tam, kjer živimo, v občinah, skupnostih, vaseh, kjer je treba reševati dnevne probleme, kjer so marsikod kot v Bovcu, kot je govoril gospod župan, že zdavnaj presegli ideološke razlike in sodelujejo, ko je treba nekaj skupaj narediti za kraj, teh bojišč bo na lokalnih volitvah novembra letos 212. Torej ne bo treba zmagati na enih volitvah, ampak 212 front bo. Poznate vsi in veste, kakšne so razmere, so zelo različne od občine do občine. Čaka nas veliko naporov. Če bo k temu treba dodati napore za nove predčasne volitve, jih bomo pač dodali. Slovenska demokratska stranka je to sposobna.

Mi ne kličemo novih volitev. Rekel sem že prej, da bomo naredili vse, da se sestavi stabilna vlada, ne vidimo pa rešitve v tem, da se nadaljuje vlada, kot je bila doslej. Bistveno boljša alternativa temu so nove volitve. Mislim, da je to tudi večinsko prepričanje v Sloveniji. Skratka ne delamo na tem, a če se bodo nove volitve zgodile, tudi na teh nameravamo zmagati, in to še z večjo razliko.

Torej več kot dovolj razlogov je, da v teh dneh in tednih, ki so pred nami, naberemo novih, svežih moči. Kar je prej govoril generalni sekretar o tem, koliko novih članov in članic se nam je pridružilo, je poleg rezultatov volitev daleč najlepša novica za nas. Slovenska demokratska stranka raste in se krepi, kot se ni od leta 1996 naprej. Torej nekaj se je zgodilo, v sicer precej pasivni zavesti naših rojakov v odnosu do tistega stavka slovenskega pesnika, ki pravi, ne to, kar mož mora storiti, je dolžan, mož je dolžan storiti to, kar more. Nek premik v to smer se dogaja in zato danes tu še posebej pozdravljam vse tiste, ki boste danes prejeli naše članske izkaznice. Mnogo več svežih moči je prišlo v stranko kot bomo danes podelili izkaznic, ker vsi ne morejo priti na to prireditev. Pred tremi tedni smo imeli sprejem več sto novih članov in vidim nekatere, ki ste prišli v naše vrste in po 20 letih je bil to najbolj množičen sprejem.

Slovenska demokratska stranka je na izzive pripravljena.

Vi ste tisti, ki natančno veste, kje so še rezerve. Zmagali smo v 75 od 88 volilnih okrajev, se pravi še mariskaj se da narediti. Srečujem in srečeval sem v dneh in tednih po volitvah kolegice in kolege, ki so rekli, škoda, da je že konec kampanje, ker smo imeli še načrte, kako našo kampanjo še malo potegniti, kako še prepričati ljudi, šlo je, ljudje so pripravljeni poslušati, sprejemati argumente, dogaja se, kar se prej ni dogajalo. Mi smo na ta čas pripravljeni. Odpočijte se, veselite se in razmišljajte o tem, kaj lahko skupaj naredimo jeseni. Tudi danes bo vreme še nekaj časa zdržalo, tako da bo to še naprej prijetno druženje, kakršnega si vsi želimo.

Zahvaljujemo se poslanskemu kolegu Danijelu in odboru, ki ga vodi v Bovcu za priprave in vse napore, ki so bili vloženi za to, da je naše druženje prijetno in logistično oskrbovano. Letos se moram poleg slovenskim gasilcem zahvaliti italijanski civilni zaščiti. Lani smo, kot je delno spomnil to že Danijel, potem ko smo zaključili druženje na taboru, lahko prebirali in poslušali dva tedna v slovenskih medijih o tem, ali je Slovenska vojska kuhala za Slovensko demokratsko stranko. A si predstavljate ta zločin? Da bi slovenska vojska kuhala za slovensko stranko? Kot da ne živimo v isti državi. Upam, da bodo tisti, ki so to lani pisali, letos zadovoljni in bodo pisali, da je italijanska civilna zaščita kuhala za Slovensko demokratsko stranko. Končno smo pa v Evropski uniji. Poleg tega pa ne lani, ne prej, ne letos, ne kadarkoli v prihodnje to ne bodo usluge, ampak so to storitve, ki jih najamemo in plačamo. V zvezi s tem se delajo problemi, ko pa so druge zabave na državne stroške , ker gredo milijoni, je pa to vse v redu. Torej to je zgodba o dvojnih merilih, ki jim je treba vsaj počasi, če že ni možno hitro, narediti konec. In prihajajo leta, ko po naših druženjih takšnih in podobnih neumnosti ne bomo več prebirali in poslušali.

Še enkrat hvala domačinom za trud, ki je vložen v to, da se imamo danes lepo. Vsem želim še naprej prijetno druženje.

Hvala, ker smo prijatelji.

Bog živi Slovenijo!

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine