18.4 C
Ljubljana
četrtek, 28 septembra, 2023

Nadzornik Pošte Slovenije Matjaž Fortič celo pritiskal na direktorje v Pošti Slovenije za biznise z njegovimi podjetji

Piše: Sara Bertoncelj (Nova24tv)

Iz dobro obveščenih virov smo dobili informacijo, da naj bi član nadzornega sveta Pošte Slovenije in predsednik revizijske skupine Matjaž Fortič aktivno, na tedenski ravni, pritiskal na direktorje hčerinskih podjetij in B1 direktorje Pošte, in sicer za sklepanje poslov s podjetji iz njegovega osebnega kroga. Po vsej verjetnosti je v ta krog spadalo tudi podjetje SRC, glede katerega smo pisali že včeraj. Fortič nam je sicer sporočil, da ni direktor podjetja Xenon forte – zanimivo pa je, da ga med drugim tudi  letno poročilo skupine Pošta Slovenija iz leta 2020 navaja v tej funkciji. Ajpes namreč kaže na to, da v resnici sploh nikoli ni bil direktor.

Včeraj smo poročali, da je Matjaž Fortič izvršni direktor podjetja Xenon forte, ki se ukvarja z distribucijo in prodajo izdelkov informacijske in komunikacijske tehnologije ter s storitvami na tem področju. Istočasno pa je tudi član nadzornega sveta Pošte Slovenije – kar seveda pripomore k temu, da uredi kakšen posel med Pošto in svojim podjetjem. Fortič nam je naknadno sporočil, da ni več direktor, niti solastnik podjetja – kar je sicer nenavadno, saj se na spletu povsod pojavlja podatek, da je v podjetju Xenon forte izvršni direktor – tako so zapisali tudi v letnem poročilu skupine Pošta Slovenija iz leta 2020, ko je bil že dve leti član nadzornega sveta.

Včeraj smo tudi že pisali, da na Erarju najdemo podatke, ki kažejo na to, da podjetje Xenon forte že nekaj časa posluje s Pošto Slovenije, v letu 2021 je Pošta podjetju nakazala 11.642,40 evra. Vsega skupaj pa je podjetje s Pošto pridelalo 40 tisoč evrov. Mesečno iz poslovanja s Pošto dobiva približno tisočaka ter za sejnine še okoli 1300 evrov. Tako naj bi imel iz naslova Pošte skupaj mesečno 2300 evrov zaslužka. Fortič pa naj bi na tedenski ravni pritiskal na direktorje hčerinskih podjetij in B1 direktorje Pošte, in sicer za sklepanje poslov s podjetji iz njegovega osebnega kroga – tako so nam sporočili preverjeni viri.

Iz Ajpesa je razvidno, da je Fortič v družbo Xenon forte vstopil (oziroma naj bi jo soustanovil) 23. novembra 1989, iz nje pa izstopil 28. marca 1991 – videti je torej, da je bil lastnik le nekaj mesecev. Njegov vložek ob tem ni naveden. Iz Ajpesa pa začuda ni razvidno, da bi sploh kdaj bil direktor ali pa zastopnik tega podjetja. “Sporno pa je, kdo je novinarjem razkril tako natančne podatke (številka pogodbe in do centa natančni zneski), ki so poslovna skrivnost,” je naš včerajšnji članek komentiral Fortič – očitno ne ve, da obstaja javno dostopni portal z vsemi omenjenimi podatki. Pri poslovanju z javnim sektorjem naj ne bi smelo biti poslovne tajnosti – nenavadno je, da nadzornik oziroma predsednik revizijske komisije tega ne ve.

Nenavadna pa je še ena stvar – na spletu je Fortič predstavljen kot izvršni direktor podjetja, s tem da d. o. o. sploh ne pozna funkcije izvršnega direktorja. Vse kaže na to, da dejansko nikoli ni bil direktor Xenon forte d. o. o. – a zakaj se je potem predstavljal v tej vlogi? Glede na to, da je za pripravo letnega poročila Pošte Slovenije d. o. o.  odgovorno poslovodstvo družbe, je navedbo o svojem direktorskem položaju napisal kar sam, ali pa vsaj potrdil.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine