18.4 C
Ljubljana
sobota, 24 julija, 2021

Nadškof Stanislav Zore pri polnočnici: Živega Boga ne moremo posedovati, ampak ga lahko samo srečamo in mu dovolimo, da tudi on nas sreča

Številni verniki so današnji božični dan, s katerim kristjani obeležujejo dan Jezusovega rojstva, začeli s polnočnico. Polnočno mašo v ljubljanski stolnici je vodil ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, v mariborski stolnici pa mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl.

Novorojeni Jezus bo začel postavljati vprašanja, morda celo zelo zahtevna in neprijetna, ob katerih se bomo znašli v zadregi, je v pridigi dejal nadškof Zore. “A ob teh vprašanjih bomo odpirali srca in domove, iskanje odgovorov bo tudi nas usmerilo na pot srečanja z ljudmi, v katerih nas Jezus prosi, naj poskrbimo zanj, naj bomo pozorni do njega,” je nadaljeval. Po njegovih besedah bomo šele pod pogojem, če bomo na tej poti prišli do drugih, v resnici tudi prišli do tistega samega sebe, v katerem je dovolj prostora, da sprejme Boga, ki ga prosi za prebivališče in prenočišče. (Pridiga nadškofa Stanislava Zoreta pri polnočni sveti maši v ljubljanski stolnici)

Mariborski nadškof Cvikl pa je v pridigi poudaril, da je sveta noč božji nagovor za vsakega od nas. “Lahko ostanemo zaprti vsak v svojem svetu, vsak s svojimi idejami in načrti. Lahko pa svoje srce odpremo, da nas doseže veselo oznanilo, da nas doseže luč, ki s seboj prinaša tudi mir,” je povedal. Izrazil je željo, da bi vsak od nas “vsaj malo začutil to vstopanje luči, ki preganja našo temo, da bi vsak začutil v globini svojega srca mir, ki ga svet ne more dati, da bi tako bilo manj nesoglasij in napetosti med nami, več pa konkretnih znamenj ljubezni in dobrote”.

V evangeličanski cerkvi v Murski Soboti je bilo že v torek popoldne bogoslužje za mlade družine z otroki, ob 19. uri pa še za odrasle. Obe je vodil škof evangeličanske cerkve Leon Novak.

Papež Frančišek je na sveti večer vodil polnočnico v baziliki svetega Petra v Vatikanu. Slovesno pa je bilo tudi v Betlehemu, kraju rojstva Jezusa Kristusa, kjer je mašo daroval poglavar katoliške Cerkve v Sveti deželi Pierbattista Pizzaballa.

Papež Frančišek bo danes ob božiču z balkona papeške palače podelil tradicionalni blagoslov mestu in svetu oziroma urbi et orbi. V njem bo verjetno tako kot običajno pozval k miru na svetu. Papež tradicionalno blagoslovi mesto Rim in svet dvakrat letno, in sicer za veliko noč in božič, ki sta največja krščanska praznika.

Božične maše bodo danes potekale tudi po številnih cerkvah v Sloveniji. Ljubljanski nadškof metropolit Zore jo bo v ljubljanski stolnici vodil ob 9. uri, mariborski nadškof metropolit Cvikl pa v mariborski stolnici ob 10. uri. Evangeličanski škof Leon Novak bo božično bogoslužje ob 10. uri vodil v evangeličanski cerkvi v Murski Soboti. Osrednje evangeličansko božično bogoslužje pa bo ob 10. uri v evangeličanski cerkvi v Puconcih, ki ga bo vodila duhovnica Katja Ajdnik.

Božič je za veliko nočjo drugi največji krščanski praznik. V številnih domovih na predvečer praznika postavijo jaslice in okrasijo božično drevesce.

Zadnje novice

Sorodne vsebine