26.1 C
Ljubljana
sreda, 19 junija, 2024

Nadškof Stanislav Zore na tiskovni konferenci: “Pomembno je, da jim pomagamo z odgovornim ravnanjem. Od tega so namreč odvisna tudi življenja ljudi.”

Piše: C. R.

Ljubljanski nadškof in predsednik SŠK Stanislav Zore je danes nastopil na tiskovni konferenci vlade. Njegovo sporočilo objavljamo v celoti.

uvodoma se želim zahvaliti za vabilo in priložnost, da lahko pred velikonočnimi prazniki nagovorim katoličane in slovensko javnost.

Najprej želim izraziti sožalje vsem, ki so zaradi epidemije izgubili svoje najdražje. Vseh se spominjam v molitvi in pri sveti maši. V molitvi se spominjam tudi tistih, ki so zaradi epidemije koronavirusa v bolnici oz. na intenzivnih oddelkih. Vsem želim blagoslova in čim prejšnjega zdravja. Ob tej priložnosti se zahvaljujem tudi zdravnikom in zdravstvenim delavcem za njihovo požrtvovalno delo. Prav tako pa se zahvaljujem tistim, ki v teh časih preizkušnje skrbijo za delovanje najbolj nujnih ustanov.

Kot vam je znano, je vlada zaradi težkih epidemioloških razmer sprejela odlok, s katerim je omejila javno življenje v času velikonočnih praznikov. Škofje se zavedamo, da je položaj zelo zahteven in da si strokovnjaki in vlada prizadevajo, da bi tretji val epidemije terjal čim manj žrtev. Pomembno je, da jim pomagamo z odgovornim ravnanjem. Od tega so namreč odvisna tudi življenja ljudi. 

Katoličani razumemo nastali položaj in želimo prispevati k reševanju epidemije. Zavedam se, da so velikonočni prazniki za večino Slovenk in Slovencev izjemnega pomena. Letošnja velika noč bo že druga v času epidemije, ko od velikega četrtka do vključno bele nedelje, t. j. 11. aprila, v cerkvah ne bo bogoslužij in svetih maš z navzočnostjo ljudi.

Zato smo škofje pripravili posebno pismo vernikom, duhovnikom, redovnikom in redovnicam. V njem smo zapisali, da se »tako kot ostalo javno in družbeno življenje, obračajo navznoter tudi naši verski obredi in naše verske slovesnosti. Zato vas vabimo in spodbujamo, da vse velikonočne obrede, ki jih lahko izvedete v krogu družin in gospodinjstev, pripravite s preprostim srcem in jih opravite skupaj s svojimi domačimi.« Ob tem pa vsi skupaj ne pozabimo na uboge in osamljene, bolne in trpeče. Prazniki bodo polni, ko jim bomo podarili svoj čas, besedo in ljubezen. 

Velikonočni prazniki brez žive navzočnosti pri obredih naj bodo priložnost, da oblikujete Cerkev v malem in okrepite molitev, opravite domače velikonočne obrede ter spremljate bogoslužja preko televizije, radia oz. spleta. Vse duhovnike vabim, da vernikom zagotovijo prejem svetega obhajila ter svete spovedi tako kot so ju zagotovili lansko leto oktobra in novembra. Na velikonočno jutro naj duhovniki zvonijo ob 8. uri zjutraj ter s tem vse vernike in vse ljudi povabijo k velikonočnemu zajtrku.

Epidemija nas bo lahko spremljala še nekaj časa. Vem, da si vsi želimo, zelo želimo, da bi je bilo čim prej konec. Zato je na mestu vabilo, da upoštevamo vse ukrepe za preprečevanje epidemije. Vse, ki jim to zdravje dopušča, vabim, da se cepijo, saj je varovanje lastnega zdravja in zdravje bližnjih izrednega pomena.

Na koncu želim voščiti blagoslovljene velikonočne praznike z Jezusovimi besedami: »To sem vam povedal, da bi v meni imeli mir. Na svetu boste imeli stisko; a zaupajte, jaz sem svet premagal!« (Jn 16,33). Kakor zvečer tistega dne, prvega v tednu, naj vstali Gospod tudi letos vstopi v vaše hiše in v vaše domove in vam prinese velikonočni pozdrav: »Mir vam bodi!« (Jn 20,19-20).

Msgr. Stanislav Zore, ljubljanski nadškof metropolit in predsednik SŠK

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine