16.9 C
Ljubljana
ponedeljek, 23 maja, 2022

Na rob podpisu novega sporazuma KUL-ovcev: tole je glavni metalec puške v koruzo zapisal dan po lanskem odstopu

Piše: G. B. 

Predsedniki strank LMŠ, SD, Levica in SAB so danes točno ob dvanajstih podpisali sporazum o povolilnem sodelovanju, kar je sicer obris po njihovo bodoče vladne koalicije.

Kot piše v sporazumu, je to podlaga za nadaljnje aktivno sodelovanje, pripravo skupnih programskih vsebin, način delovanja in postopkov, ki bodo na volitvah omogočili vzpostavitev trdne, uspešne, učinkovite in razvojno naravnane vlade. Zavezujejo se, da bodo po volitvah sklenili sporazum o oblikovanju koalicije in vlade. Za mandatarja bodo izvolili vodjo tiste partnerice, ki bo dosegla največji delež glasov. V sporazumu se med drugim se zavezujejo k učinkovitejšemu, bolj konsistentnemu in strokovno podprtemu spopadanju s pandemijo covida-19 . Zavezujejo se tudi h krepitvi neodvisnosti ustanov, ključnih za transparentno delovanje družbe, ter javnih medijev, nevladnih organizacij, civilne družbe in depolitizaciji nacionalno-varnostnega sistema, besedilo sporazuma povzema STA.

No, kot smo že večkrat opozorili, hudič v sili tudi muhe žre, če je treba. Točno ob dvanajstih so namreč famozni sporazum, ki nekoliko spominja na tistega, ki je vzpostavil koalicijo Demos, podpisali predstavniki strank, ki se med seboj ne marajo in so imeli veliko povedati drug čez drugega, potem ko je eden od njih Marjan Šarec najavil odstop kot predsednik vlade. Ker bi radi spet skupaj vladali, so očitno spet stisnili zobe in si želijo »Slovenijo brez Janeza Janše«, ne glede na to, da v sporazumu tega niso izrecno zapisali, a kdor pozna ozadje dogajanja, lahko točno ve, da gre ravno za to – za izključevanje. Razlika od takrat je le v tem, da je Dejana Židana na vrhu SD zamenjala Tanja Fajon, ostalo je bolj ali manj nespremenjeno.

Je pa zanimivo, kaj je Marjan Šarec zapisal lani dan po odstopu. Navajamo v celoti:

»Dobro jutro. Včeraj sem podpisal odstopno izjavo, ker je v danem trenutku to edina možna rešitev. Vsak dan me zasipate s svojimi vprašanji in problemi, ki jih je treba rešit. S to vlado se tega žal ni dalo storiti. Brez podpore v parlamentu. Odtegnila nam jo je Levica, ki je nekajkrat celo glasovala zelo usklajeno z SDS. S svojeglavim poslancem stranke DeSUS in še drugimi težavami…Čeprav moji nekdanji partnerji skušajo prikazati moj odstop kot posledico odstopa ministra, je vsakomur jasno, da so vzroki drugje. Pri toliko zamenjanih ministrih pa res to ne more biti glavni problem. Za učinkovito delovanje vlade bi moral narediti temeljito rekonstrukcijo ministrske ekipe. A čemu? Kakšen smisel bi imeli vsi napori? S svojimi 13 poslanci sem naredil, kar sem lahko. Nekateri so jih imeli 5, obnašali so se pa kot da jih imajo 30. Edina poštena opcija je, da gremo na predčasne volitve in da ljudje povedo, kdo ima podporo in kdo ne. Srečno!«

vir: Facebook

No, kot je znano, volitev nato ni bilo, saj je bila Slovenija zelo kmalu v vrtincu epidemije in bi bilo volitve nemogoče izvesti. Je bil pa zato Šarec neverjetno iskren glede odnosov v koaliciji. A očitno zna po krščansko odpuščati in tako štiri stranke, ki so se že konec lanskega leta povezale v Koalicijo ustavnega loka (ali na kratko KUL), znova nadgrajujejo svoje OF-arsko zavezništvo. Le da tokrat ni več zraven nekdanjih koalicijskih partneric, »izdajalskih« DeSUS in SMC. Oblast je pač slast.

Sorodne vsebine