19.6 C
Ljubljana
četrtek, 18 avgusta, 2022

Na Nizozemskem kmečki upor proti globalistom

Piše: Ivan Šokić

Nizozemska vlada je prejšnji teden najavila nove omejitve glede izpustov v kmetijstvu, ki bi pomenile smrt za tisoče majhnih družinskih kmetij. Vse v imenu boja proti podnebnim spremembam in zeleni prihodnosti naproti. To je povzročilo pravi pravcati kmečki upor med Nizozemci. Kmetje so se odpravili na ceste in po zgledu na kanadske tovornjakarje, ki so se uprli obveznemu cepljenju proti covid-19, tudi sami protestirali, zapirali ceste, mejne prehode in dostope do raznih trgovin in logističnih centrov. Kmetje so si za uspešne blokade omislili celo tank. Na njih pa je, brez utemeljenega razloga streljala tudi policija.

Svetovni mediji kmete, ki so se uprli norosti nizozemske vlade prikazujejo kot nerazumne, a nizozemski kmeti opozarjajo, da vladni predlogi pomenijo, da bi vlada imela popoln nadzor nad preskrbo s hrano v državi. Podobne eksperimente so v prejšnjem stoletju izvajali v komunistični Kitajski in Sovjetski zvezi. Končni rezultat je bil na milijone mrtvih.

Več deset tisoč kmetov in ribičev na Nizozemskem protestira proti vladnemu predlogu, ki zahteva zmanjšanje glav živine v državi za eno tretjino. Mediji trdijo, da nizozemski kmetje protestirajo proti novim smernicam za zmanjšanje emisij, v resnici pa gre za nasprotovanje vladni politiki, ki predvideva vložek 25 milijard evrov za “zmanjšanje nivojev onesnaževanja z dušikom,” kar želijo doseči tako da “plačajo nekaterim nizozemskim živinorejcem, da se preselijo ali pa izstopijo iz industrije.”

Prosto rečeno, nizozemska vlada bi zapravila 25 milijard evrov, da za 30 odstotkov zmanjša število prašičev, kokoši in krav v državi. Gre za načrtno krčenje kmetijskega sektorja, ki bo prizadelo na tisoče kmetovalcev, ravno tako pa bo močno vplivalo na dobavno verigo s hrano od katere je odvisno na stotine milijonov ljudi.

Nizozemska vlada vseeno meni, da je bolje če ljudje stradajo, če bodo s tem “rešili podnebje” in omejili emisije dušika in amonijaka, ki nastanejo z urinom in gnojem. Nizozemska je ena od največjih izvoznic mesa na svetu in največja izvoznica mesa v Evropi. Posledice nove nizozemske politike bodo občutili predvsem v Zahodni Evropi. O podobnih ukrepih naj bi razmišljale tudi vlade na Danskem, Belgiji in Nemčiji.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine