19.6 C
Ljubljana
nedelja, 26 maja, 2024

Na Levici imajo novo “Jasno Murgel”, Sorosovo štipendistko, ki že javno zavaja

Piše: Sara Rančigaj (Nova24tv)

Sodnica Urška Klakočar Zupančič, ki se je znašla v disciplinskem postopku zaradi neprimernih zapisov na Facebooku, se podaja v politiko, saj je postala novopečena podpredsednica stranke Gibanje Svoboda Roberta Goloba. Slednja se sedaj želi prikazati, podobno kot Golob, kot žrtev trenutnega sistema. 

Prejšnji teden je sodnica Urška Klakočar Zupančič dejala, da se podaja v politiko. Postala je podpredsednica stranke Gibanje Svoboda, ki jo vodi Robert Golob. Na 24ur so ji že ponudili izdatno reklamo, ki jo je ona obrnila v pogrom nad njo. Kot kaže, bo “Kos TV” del propagande Golobove stranke. “Znašla sem se v disciplinskem postopku, odvzeli so mi tudi mesto vodje oddelka za etažno lastnino na ljubljanskem Okrajnem sodišču. Čeprav kasneje nisem bila spoznana za krivo, sem sama zapustila sodniške vrste, ker sem bila razočarana, da je sodna oblast podlegla političnim pritiskom in nisem želela biti več del tega sistema. Namreč, za vedno bi ostala ožigosana kot sodnica, ki je kritizirala oblast,” se sedaj počuti kot žrtev Klakočar Župančičeva.

V nadaljevanju še poudarja, da je v sebi začutila dolžnostda odreagira na vse to, kar se v naši državi dogaja. “Da nekaj prispevam k temu, da se v tej naši domovini zgodijo nujno potrebne spremembe. Tema, ki je zaradi dejanj oblasti legla na našo deželo, je že tako gosta, da jo je potrebno začeti rezati,” je dejala in še izpostavila, da se je dotaknejo krivice, ki naj bi se dogajale ljudem.

Foto: YouTube

Prav tako ni spremenila mnenja, ki ga je podajala že lani, saj ponovno izpostavlja to, da naj bi vlada ukrepe udejanjala z represijo, moti pa jo tudi, kako vlada komunicira z državljani in da “lagodno” vlada z odloki. “Ta oblast je sovražna do svojih lastnih ljudi, kot da jih ne mara in to se odraža pri vsakdanji komunikaciji, ves ta cinizem in sarkazem, ki veje iz vladajočih politikov. Da o sovražni twitter retoriki, ki jo uporabljajo, sploh ne govorim. V 44 letih kaj takšnega še nisem doživela,” je dejala, pri čemer ne pojasni, kako pa je dejansko vlada v tem času ljudem tudi pomagala.

Sodnici je bilo zaradi neprimernih zapisov odvzeto vodenje oddelka za etažno lastnino
Spomnimo, sodnici Klakočar Zupančičevi je pred letom dni bilo zaradi zapisov o premierju Janezu Janši na družbenem omrežju Facebook odvzeto vodenje oddelka za etažno lastnino na ljubljanskem okrajnem sodišču. Predsednica sodišča pa je zoper sodnico vložila tudi pobudo za začetek disciplinskega postopka. Njena sporna dejanja je razkril državni sekretar v kabinetu predsednika vlade dr. Vinko Gorenak, medtem pa je sodnica proti njemu vložila preko odvetniške družbe Pirc Musar & Lemut Strle vložila zasebno tožbo.

dr. Vinko Gorenak, (Foto: Matic Štojs Lomovšek / STA)

Klakočar Zupančičeva je konec novembra 2020 na Facebooku med drugim zapisala: “Upam, da bo doba janšizma nekoč samo še bridek spomin, do takrat pa pazite nase.” Zapisala pa je tudi: “Vsak si lahko misli svoje, ampak meni je taka retorika veliko bolj všeč kot Beović, Krek, Bregant, Kacin in veliki diktator Janša.” Ne le, da je sredi epidemije kritizirala retoriko zdravnikov in vladnega govorca, pač pa je predsednika vlade Janeza Janšo označila za velikega diktatorja.

Vir: Facebook

V nadaljevanju je še dodala, da je virus pri nas dal polet “zafrustriranim” osebkom s kriminalno preteklostjo in željo po zatiranju vsega, kar jim stoji na poti. “In seveda hudo potrebo po maščevanju. Mi smo kolateralna škoda. Nič več,” je zaključila svoj zapis. Prav nič primerne besede nekoga, ki bi moral veljati za nepristranskega, nekoga, ki bi moral v svojem poklicu objektivno in nevtralno odločati.

Sodnica je krnila ugled sodstva
Predsednik sodnega sveta Erik Kerševan je izrazil svoje nestrinjanje s prakso, “da se v primerih, ko gre za dejanje, ki bi lahko pomenilo resno disciplinsko kršitev, obračajo na komisijo za etiko in integriteto”. Gorenak je poudaril, da je sodni svet zavzel načelno stališče, da je tako ravnanje sodnika krnjenje ugleda v javnosti, ne glede na to, ali gre za zasebno ali pa javno pisanje.

(Foto: iStock)

Sodni svet je kasneje zavzel stališče, da sodni svet pri svojem delovanju daje velik pomen politični neodvisnosti sodstva. “Zato obsoja in obžaluje vsako dejanje sodnikov, ki v javnosti vzbuja videz politične pristranskosti sodnikov kot posameznikov ter sodstva kot celote. Obenem poudarja, da uporaba nespoštljivega izrazoslovja v komunikaciji sodnika, pa naj bo ta javna ali zasebna, ni v skladu z držo, ki pritiče funkciji in položaju sodnika,” so dejali. Predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič pa je nato obvestil predsednico ljubljanskega Okrajnega sodišča, ki pa se je sodeč po medijskih objavah odločila, da sodnico kazensko premesti oziroma da ji vzame pooblastila za vodenje oddelka za etažno lastnino.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine