12.5 C
Ljubljana
ponedeljek, 26 septembra, 2022

Na Krasu znova zagorelo, a hidranti brez vode! Predsednik Borut Pahor obiskal področje požarov.

Piše: L. K. F., Kabinet predsednika države

Potem ko je kazalo, da je za gasilci na Krasu že najhujše, je približno ob 12. uri zagorelo pod daljnovodom Miren-Opatje selo. Povsem blizu lokacije, kjer so se z ognjem  gasilci borili v petek. Ogenj se širi proti Italiji, kjer pa je dopoldne tudi zagorelo na več krajih ob železniški progi.

Pogled na prizorišče novega požara s Kostanjevice na Krasu.(foto: Ervin Čurlič)

V gasilskem štabu so zato zaprosili za helikoptersko pomoč.   Iz Regijskega štaba CZ za severno Primorsko sporočajo, da bo več informaciji na voljo v nadaljevanju.

Kot smo  že poročali, se je na goriškem Krasu razvil nov požar, in sicer blizu lokacije tistega petkovega, to je pod daljnovodom Miren – Opatje Selo.

Gasilci so že na prizorišču, na pomoč pa prihaja tudi helikopter. Se pa požar širi proti Italiji, kjer pa v bližini meje prav tako gori na več lokacijah.

Dodatno težavo in skrb pa gasilcem na Krasu povzroča hujša okvara na vodovodnem omrežju (Opatje Selo – Sela na Krasu), kar pomeni da so vsi hidranti na tem območju, kjer so se gasilske enote doslej oskrbovale,  brez vode. Le to bodo zdaj gasilci vozili s cisternami  od drugod, predvsem iz Mirna,  in tudi na heliportu polnili odvzemna mesta  (bazene)  za helikopterje.

 

(foto: Daniel Novakovič/STA)

Predsednik Pahor je obiskal gasilce in si ogledal razmere na KrasuPredsednik republike Borut Pahor je skupaj s poveljnikom Civilne zaščite Srečkom Šestanom obiskal poveljniško mesto akcije gašenja požara na Krasu. Predsednik republike se je seznanil s trenutnim stanjem, potekom gašenja in se zahvalil za požrtvovalno delo vsem sodelujočim v tej akciji. Medtem ko pa ni novic, da bi predsednik vlade Robert Golob, sicer Novogoričan, dosedaj obiskal lokacije požarov na goriškem krasu in s tem podprl desetine gasilcev in ostalih, ki so požrtvovalno pomagali gasiti in zajeziti požare. Kakor omenjajo neuradni viri, naj bi bil Golob konec tedna na morju na Pagu.

(foto: Daniel Novakovič/STA)

Po pogovoru in seznanitvi z razmerami na terenu so predsednik Pahor, poveljnik Šestan in vodja intervencije Simon Vendramin podali izjavo za javnost.

AVDIO posnetek izjave predsednika, poveljnika in vodje intervencije z imenom 2022-07-19_PRS_Kras.mp3 je na voljo na povezavi https://media.up-rs.si/ftpmedia/. VIDEO posnetek izjave in nekaj utrinkov iz obiska na Krasu z imenom 2022-07-19_PRS_Kras.mp4 je na voljo na povezavi https://media.up-rs.si/ftpmedia/.

(foto: Daniel Novakovič/STA)

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine