13.9 C
Ljubljana
sobota, 1 oktobra, 2022

Na današnji dan pred 30. leti, 29. aprila 1991: Teritorialna obramba krepi svoje zmogljivosti

Piše: Jani Drnovšek, Gov.si

Slovenija se je pripravljala na zaostrovanje odnosov na vojaškem področju, zato je obrambni minister Janez Janša izdal odredbo o pripravi in izvedbi poskusnega usposabljanja vojakov v učnih centrih, načelnik Republiškega štaba Teritorialne obrambe (RŠ TO) Janez Slapar pa je izdal odredbo o varovanju učnih centrov na Igu in v Pekrah. Delegaciji zvezne in slovenske vlade sta sestanek v Ljubljani namenili bolj kot vsebinskim pogovorom o sodelovanju medsebojnemu informiranju in dogovarjanju o sobivanju v prehodnem obdobju do dejanske uresničitve slovenske osamosvojitve. Peterle je Markovića prepričeval, naj ZIS slovensko odločitev upošteva že zdaj in ne čaka na konec junija.

Janša in Slapar izdala odredbi

Slovenska oblast je glede naborništva v zadnjih dneh aprila sprejela dve pomembni odločitvi. Minister za obrambo Janez Janša je izdal odredbo o pripravi in izvedbi poskusnega usposabljanja vojakov v enotah Teritorialne obrambe, in sicer 180 vojakov v učnem centru na Igu in 120 vojakov v učnem centru v Pekrah. Odredba v osmih točkah opredeljuje vsebino usposabljanja in zagotovitev ustreznih razmer za izvedbo.

Načelnik RŠ TO Janez Slapar pa je na predzadnji dan meseca izdal odredbo o varovanju navedenih učnih centrov, kar se je v maju izkazalo za utemeljeno, saj je v Pekrah pri Mariboru prišlo do prvega vrelišča napetosti med JLA in TO, prva je namreč skušala spremljati dogajanje v centru, pripadniki teritorialne obrambe pa so se na dejavnosti JLA odzvali.

Obisk Anteja Markovića z delegacijo v Ljubljani

Lojze Peterle in Ante Marković sta se sestala v Ljubljani. | Avtor Tone Stojko, hrani: Muzej novejše zgodovine Slov
Lojze Peterle in Ante Marković sta se sestala v Ljubljani. | Avtor Tone Stojko, hrani: Muzej novejše zgodovine Slov

Po programu obiskov republiških vlad je delegacija zveznega izvršnega sveta pod vodstvom Anteja Markovića obiskala Ljubljano in se sestala z delegacijo slovenske vlade, ki jo je vodil Lojze Peterle. Osrednja tema pogovorov je bilo minimalno delovanje federacije. Peterle je potrdil, da je pomembno zmanjševanje izdatkov za federacijo, hkrati pa spodbudil k čim bolj odprtemu delovanju trga blaga in storitev. Opozoril je na poskuse centralizacije federacije, k čemur sta prispevala novi zvezni vojaški zakon in tudi zakon o notranjih zadevah.

Marković je potrdil, da je bil novi zakon o vojski za zvezno oblast nujen, saj so se morali odzvati na odločitev Slovenije, ki je prenehala pošiljati nabornike v JLA. Po njegovih besedah se je ZIS večkrat pogovarjal oziroma poskušal dogovoriti s Slovenijo glede tega, a dogovora ni bilo.

Pred obiskom Markovića so se v Zagrebu sestali slovenski ministri Janez Janša, Igor Bavčar in Jelko Kacin s hrvaškimi ministri Martinom Špegljem, Josipom Boljkovcem in Hrvojem Hitrecem. Ocenili so trenutne razmere v Jugoslaviji in oblike medsebojnega sodelovanja v procesu osamosvajanja obeh republik.

Skupnega referenduma ne bo

Predsedniki jugoslovanskih republik so se zbrali na že petem tovrstnem sestanku na Cetinju, a se jim ni uspelo dogovoriti o izvedbi referenduma glede nove ureditve Jugoslavije. Slovenija in Hrvaška sta bili že nekaj časa korak pred drugimi, saj je prva plebiscit že izvedla, hrvaški sabor pa je za datum referenduma določil 19. maj. Predsedniki so se dogovorili za naslednji sestanek in razpravo o skupnih interesih in funkcijah prihodnje skupnosti ter pravicah in obveznostih iz dosedanjega skupnega življenja.

Ljubljanski Demos za odstranitev nekaterih boljševističnih spomenikov

V dneh pred dnevom Osvobodilne fronte je bila po navodilih posameznikov iz vodstva občine Ljubljana Center izvedena odstranitev obeležij in sedmih jamborov, ki so ob ljubljanskih vpadnicah označevali potek Poti spominov in tovarištva. Vodstvo ljubljanskega Demosa je zanikalo trditve, da so to dejanje spodbudili oni, a so hkrati potrdili, da so na seji mestne organizacije dali pobudo za začetek postopka odstranitve nekaterih boljševističnih spomenikov na območju občine, ob upoštevanju potrebnih predpisov.

Vir: vfokusu.si

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine