9.6 C
Ljubljana
četrtek, 13 maja, 2021

Razkrivamo: Na dan razglasitve epidemije so pod Šarčevo vlado s svojimi sateliti med nevladnimi organizacijami sklenili pogodbe za 107.000 evrov

Vladni Urad za komuniciranje (UKOM) je 12. marca 2020, na dan razglasitve epidemije z novim koronavirusom v Sloveniji in dan pred imenovanjem nove vlade, to je še v času prejšnje Šarčeve vlade, z večjim številom nevladnih organizacij podpisal pogodbe: Gre za satelite levih politipčnih strank, ki se delajo, kot da so nevladne organizacije.  UKOM jim je dodelil kar 107.000 evrov proračunskega denarja.

Šlo je za podpis pogodb po 107.000 evrov vrednem razpisu UKOM 2020 in za projekte »spoštovanja in sprejemanja različnih etničnih skupin, beguncev in migrantov« ter »medijske pismenosti«.

Izbrane nevladne organizacije namreč v osnovi po slovenskih šolah večinoma pripravljajo izobraževalne delavnice za učence in dijake.

Ker so se v času epidemije COVID19 na UKOM izjemno povečali nekateri stroški, ki nastajajo iz postavk, namenjenih najbolj ranljivim skupinam, so nato iz urada nevladne organizacije pozvali k podpisu aneksov, s katerimi bi odstopili od pogodb.

Prepričani so namreč, da imajo ranljive skupine kljub epidemiji enake pravice do biti obveščen kot vse ostale skupine. »Nesprejemljivo bi namreč bilo, da jih zaradi omejenih proračunskih sredstev diskriminiramo pri celovitem informiranju.

V UKOM-u so za Demokracijo še pojasnili, da so bila sredstva, namenjena podnaslavljanju, v skladu z letnim načrtom porabljena že do konca marca 2020. Prav zato so iskali različne možnosti, kako nadaljevati.

Dodali so, da je jasno, da se izobraževalni projekti v času epidemije COVID19 ne morejo izvajati, da pa je smiselno vso energijo usmeriti v ozaveščanje javnosti glede nevarnosti COVID19. »Od tod tudi pobuda, da se organizacijam, ki trenutno ne morejo izvajati svojih aktivnosti v skladu s pogodbo, poda predlog o odstopu od pogodbe, denar pa nameni razreševanju krize okrog COVID19«.

V uradu so tudi prepričani, da bodo nevladne organizacije to tudi razumele, »saj – kot smo prepričani, tudi njim ne gre v prvi vrsti za denar, ampak izobraževanje«.

Zapisali so še, da bodo nevladne organizacije svoje dejavnosti lahko izvajale in črpale proračunska sredstva tudi po koncu krize, slabega informiranja tudi ranljivih skupin pa žal ne bo mogoče nikoli več popravit.

UKOM je 12. marca pogodbe podpisal z naslednjimi nevladnimi organizacijami:

(Vir: UKOM)

Kot je znano, je Janševa vlada zaradi kriznih razmer morala poseči v prerazporeditev proračunskih sredstev, saj je potrebno čim bolj ublažiti gospodarske posledice krize s koronavirusom. To pa pomeni, da bo potrebno narediti rez v dosedanje deljenje proračunskega denarja številnim nevladnim organizacijam. Zato je vlada že odstopila od nekaterih prej podpisanih pogodb, ki jih je prejšnja, torej Šarčeva vlada, podpisovala na zadnji dan svojega mandata, torej 12. marca 2020! Jasno je namreč, da bodo po novem imele prednost pri financiranju tiste organizacije, ki predstavljajo neposredno korist za družbo in denimo v tem času sodelujejo pri blaženju posledic epidemije (med naštetimi na seznamu se je v zvezi z blaženjem posledic epidemije pojavljala zgolj Slovenska filantropija). Seveda pri teh opravkih ne boste našli številnih organizacij, ki širijo Sorosovo agendo multikulturizma. Prav nasprotno: predstavniki teh organizacij so politično tesno povezani z SD in Levico, zato ne preseneča, da prav SD zadnje čase besno protestira zaradi revizije pogodb med vlado in nevladnimi organizacijami. Tako denimo poslanec SD Marko Koprivc poziva k preklicu umika pogodb. Sicer pa – zakaj se sploh imenujejo »nevladne«, če so tako zelo odvisne od vlade?

No, seveda pa številni člani in privrženci SD ter Levica zamolčijo, kako je Šarčeva vlada še nedavno podpisovala pogodbe tudi z organizacijami, ki naj bi v osnovnih in srednjih šolah izvajale t. i. izobraževalne delavnice za učence in dijake. In to celo po tistem, ko je bilo že jasno, da bodo šole zaprte in da teh delavnic ne bo mogoče izvajati. Zato se postavlja vprašanje o smiselnosti nakazovanja davkoplačevalskega denarja na njihov račun. Ob tem je zanimivo, kako sedaj »protestniki« iz SD in Levice vlado obtožujejo, da na račun revizije financiranja nevladnih organizacij ogrožajo ranljive skupine. Ob tem pa so pozabili, da so se v času epidemije COVID19 zelo močno povečali nekateri stroški, ki nastajajo iz postavk, namenjenih najbolj ranljivim skupinam – to velja denimo za znakovni jezik ter za podnaslavljanje.

A glavni problem zagotovo ni v vladni reviziji omenjenih pogodb, pač pa v tem, da je Šarčeva vlada še zadnji dan svojega delovanja (12. marca) podpisala omenjene pogodbe, potem ko so bile šole že zaprte, kar kaže na to, da je šlo za prerazporejanje denarja. Spomnimo: Janševa vlada je bila izvoljena dan kasneje, 13. marca, v večernih urah. Šarčeva vlada je torej zelo hitela s podpisovanjem pogodb, da bi čim več proračunskega denarja spravila »na varno«. Nasploh pa je neetično, da s pomočjo nevladnih organizacij ideološko indoktrinira mlade rodove in s tem pripravlja teren za trajno vladavino levice. Tudi zato je preklic teh pogodb nujno dejanje in tudi v bodoče bo morala vlada zelo paziti, kdo bo dobival denar iz proračuna.

Zadnje novice

Sorodne vsebine