4.7 C
Ljubljana
četrtek, 6 maja, 2021

Muslimanski migrant v ZDA priznal, da je rekrutiral džihadiste za teroristične napade po Evropi: Bo svoje delo nadaljeval v zaporu?

Muslimanski migrant je priznal, da je v ZDA finančno podpiral teroriste na Bližnjem vzhodu in poskušal najti nove rekrute za teroristične napade po Evropi. Svoje delo bo lahko naslednjih 15 let nadaljeval v ameriških zaporih.

53-letni Alžirec in irski državljan Ali Charaf Damache, poznan tudi kot “Theblackflag”, je pred ameriškim sodiščem priznal krivdo v zvezi z materialno podporo in dajanjem finančnih sredstev teroristom, poroča Jihadi Watch.

Damache je bil leta 2011 obtožen dobave materialne podpore teroristom in poskusa kraje identitete z namenom podpore mednarodnega terorizma. Španske oblasti so Damacheja izročile Američanom julija letos, izrek sodbe pa naj bi bil konec oktobra.

Rekrutirali moške in ženske džihadiste

Obtožnica ga skupaj z Mohammadom Hassanom Khalidom bremeni zarote z namenom podpore, rekrutiranja in koordiniranja terorističnih celic, sestavljenih iz moških in žensk iz Evrope in ZDA, da bi izvajali nasilni džihad po Evropi. Med obtoženimi je tudi Colleen R. LaRose iz Pennsylvanije, znana tudi kot Fatima LaRose ali JihadJane, ki je bila zaradi vpletenosti obsojena na 10 let zapora.

Damache, Khalid, LaRose ter drugi zarotniki so prek spleta iskali džihadiste, ki bi se borili v Južni Aziji in Evropi ter “rekrutirali ženske s potnimi listi, ki so lahko potovale v in iz Evrope za to, da bi podpirale nasilen džihad”.

Se za priznanjem krivde skrivajo dodatni motivi?

Damache je kot del dogovora o priznanju krivde pristal na 15 let zaporne kazni in se odrekel možnosti pritožbe. Ravno tako se je strinjal z izgonom na Irsko ali v Alžirijo po odsluženi kazni. Izgleda, da se je – po uspešni radikalizaciji francoskih in britanskih zaporov – islamizem osredotočil na radikalizacijo ameriške zaporniške populacije, ki je največja na svetu. Muslimani v ameriških zaporih predstavljajo od 10 do 15 odstotkov zaporniške populacije.

Ivan Šokić/Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine