13.9 C
Ljubljana
sobota, 1 oktobra, 2022

Možina: Ob izjavi, da RTVS obvladujejo politični kadri, je nastal trenutek tišine

Piše: Anita Gužvič (Nova24tv)

Misija Evropskega parlamenta za ugotavljanje dejstev o stanju svobode medijev pod vodstvom nizozemske evroposlanke Sophie in ‘t Veld se v petek končuje. V četrtek se je med drugimi sešla s predstavniki novinarjev, med katerimi pa so bili zlasti predstavniki levo opredeljenih novinarjev, kot je Primož Cirman in drugi. Na drugi strani pa je bil med vabljenimi tudi dr. Jože Možina, nekdanji direktor TV Slovenija, ki je povedal, da je na sestanku poskušal razčistiti z medijsko diktaturo. “Jasno sem ji povedal, kar je res. Medije v 90 odstotkih diktira in za politični boj grobo izkorišča tranzicijska levica. Na RTV konkretno so to Socialni demokrati.” V četrtkovi oddaji Tema dneva pa je razkril še več, kaj se je dogajalo na sestanku.

Dr. Jože Možina, novinar Televizije Slovenija, je dejal, da je ob razkritju, da javni servis RTV obvladujejo politični kadri, med prisotnimi nastal trenutek tišine. Rekel je, da se je na sestanek zares dobro pripravil in povedal bistvene stvari. “Gre pravzaprav za slona in vsi se delamo, da tega slona ne vidimo. In to medijsko enoumje, ki pri nas v 90 odstotkih obvladuje slovenski medijski prostor in to je enoumje levice, bodimo odkriti. Podaril sem to, da sama nazorska usmerjenost novinarjev in urednikov, ki gre na levo, ni tako velik problem, kot je dejstvo, da so medijske hiše po večini, vključno z RTV Slovenija, v zadnjem letu in pol v času Janševe vlade zdrknile tudi v določene elemente odkrite politične agitacije za potrebe leve politične opcije.”

Možina je dejal, da je imel vtis, da je Sophie in ‘t Veld prišla v Slovenijo z neko jasno agendo, kaj pravzaprav želi videti, čeprav se je  obnašala spodobno, spoštljivo. “Gospod Matevž Tomšič se sestanka ni uspel udeležiti, predlagal pa je Petra Jančiča ali Igorja Pirkoviča ampak jih niso sprejeli,” je dejal in dodal, da je bil sam osupel in na sestanku tudi povedal, da ne morejo predstaviti relevantne slike medijske situacije v Sloveniji, če ni prisotnih tudi tistih, ki mislijo drugače. V mislih je imel predvsem Bernarda Nežmaha, Alenko Puhar, ki kot pravi, so res uveljavljeni novinarji. Ki so tudi doživeli pritiske in zamenjave zaradi svojega novinarskega dela.

Možina opozoril na pomembnost zgodovine
V pomembnem delu je bila tema tudi Slovenska tiskovna agencija, tam je bila tudi njihova predstavnica. “Če bi bil tam Peter Jančič, ki bolj pozna razmere, bi lažje govoril o tej temi.” Sam se je bolj osredotočal na splošno, kje je izvor medijskega enoumja v Sloveniji. Povedal je, da smo bili totalitarna država, da je veljal totalitarni režim po okrutnosti, na podlagi povojnih pomorov, takoj za sovjetskim in da so se mediji absolutno podvrgli potrebam takratne komunistične oblasti.  Po letu 90 oziroma ob prelomu pa je takratna politična policija UDBA, ki je ustanavljala podjetja in črpala denar, ta denar izvozila v tujino in ga pozneje (kar raziskuje kolega Pezdir) začela vračati največ v bančništvo, gospodarske panoge in tudi v medije. “Ti mediji, sedaj podkrepljeni z ‘udbovskim’ denarjem pravzaprav dušijo izvorno demokratične stranke v Sloveniji, tiste demokratične sile, ki so prve zagotovile demokracijo in samostojno Slovenijo. Prihaja do absurda in tukaj sem dal trenutek tišine in rekel, naj se zamislijo, ker to kar govorim so preverljiva dejstva.”

Nenavadno, da se srečanja ni snemalo
Tudi Možina je dejal, da je bil presenečen, da se sestanek ni snemal. “Meni je to nenavadno, končno bi se lahko vse posnelo, ljudje bi lahko videli, kaj je kdo govoril, ker določene stvari, ki so bile tam izrečene, predvsem iz levih nazorov so bile same fantazije. Zame nekaj povsem novega. Saj vemo, kakšna so dejstva, kdo obvladuje medije in kdo izvaja medijske pritiske.” Povedal je primere iz RTV, ko je urednik ali vodja bolj leve politične opcije praktično sankcionira, onemogoča nekoga, ki je drugačnega svetovnega nazora.

Povedal, kakšne cenzure se dogajajo na RTV – “Dobro jutro, Evropa, tudi to je Slovenija”
Omenili je tudi primer, ko je bil sam cenzuriran, ko mu je pred leti urednica cenzurirala dokumentarni film, zdaj pa je postala voditeljica informativne oddaje. “Varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev je vpisana kot stalni začasni vir službe državne varnosti, predsednik programskega sveta je na podoben način vpisan, mislim, da je zadnji član partijskega vodstva, povedal sem še, da smo imeli na TV predsednika programskega sveta, ki je bil direktno iz politike, predsednik politične stranke, tako da dobro jutro Evropa, tudi to je Slovenija.” Povedal je še za cenzuro zelo odmevnega pričevanja s 100-letnim partizanom, ki govori o povojnih pomorih in je prestižna zadeva že sama po sebi, čista ekskluziva. “Vsak normalen medij bi to sam spromoviral, pri nas pa ni bilo napovednikov, oddaja je bila z 10-minutno zamudo. O tem sem tudi napisal članek in urednici povedal, da bi bilo potrebno, da je objavljen na vidni strani, ker po navadi skrijejo nekje, da moraš z iskalnikom najti.” Tako dolgo je to zavlačevala, da je Možina potem članek objavil na drugem mediju. Za to ni odgovarjala in tudi ni pojasnila zakaj je to storila, je dejal.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine