22.2 C
Ljubljana
torek, 23 julija, 2024

Moskva blokirala dostop do 81 evropskih medijev, vključno s portaloma Nova24TV in Demokracija

Piše: C. R.

Rusija je blokirala dostop do 81 medijev držav članic EU na ruskem ozemlju, so danes sporočili v Moskvi. Dodali so, da gre za povračilen ukrep, potem ko je Bruselj maja uvedel sankcije proti več ruskim medijem. Izmed slovenskih medijev so ruske oblasti blokirale dostop do spletnih portalov televizije Nova24TV in revije Demokracija.

STA: “Uvedene so povračilne omejitve za dostop do oddajnih virov medijev iz držav članic EU z ruskega ozemlja,” je v izjavi zapisalo rusko zunanje ministrstvo in ob tem objavilo seznam medijev, na katere se ukrepi nanašajo. Po oceni ministrstva ti mediji “sistematično širijo lažne informacije o poteku posebne vojaške operacije”.

Med sankcioniranimi mediji so se med drugim znašli francoska in španska tiskovna agencija AFP in EFE, francoski časnik Le Monde, nemški Der Spiegel, Zeit in Frankfurter Allgemeine Zeitung, španski El Mundo, italijanska La Repubblica in La Stampa ter avstrijska, italijanska in irska radiotelevizija ORF, Rai in RTE.

Izmed slovenskih medijev so ruske oblasti blokirale dostop do spletnih portalov televizije Nova24TV in revije Demokracija, je razvidno iz seznama na spletni strani ruskega zunanjega ministrstva.

Po navedbah Moskve gre za povračilen ukrep, potem ko je EU maja sprejela sankcije proti ruskemu spletnemu portalu Voice of Europe, časnikoma Izvestija in Ruska Gazeta ter tiskovni agenciji Ria Novosti. Ti mediji so po navedbah Bruslja pod neposrednim ali posrednim nadzorom ruskih oblasti in imajo ključno vlogo pri širjenju in podpiranju propagande v podporo ruski agresiji v Ukrajini.

Kot je v izjavi še navedlo zunanje ministrstvo v Moskvi, bodo ruske oblasti ponovno preučile sprejete ukrepe v primeru, da EU odpravi ukrepe proti omenjenim ruskim medijem.

Na to se je odzval tudi urednik Demokracije dr. Metod Berlec, ki je poudaril, da to kaže, da tako spletni portal Demokracije (in revija Demokracija), kot Nove24TV kritično in verodostojno poročata o ruski vojaški agresiji na Ukrajino, kar Moskvo nadvse moti. »V uredništvu Demokracije bomo tako še naprej kritično, verodostojno in profesionalno poročali o vojnah tako v Ukrajini, na Bližnjem vzhodu kot drugod po svetu. Seveda to velja tudi za evropsko in slovensko notranje-politično dogajanje. V skladu z našim dolgoletnim udarnim geslom, da objavimo tudi to, kar drugi zamolčijo.«

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine