1.1 C
Ljubljana
nedelja, 10 decembra, 2023

Morilec Gašperja Tiča v zaporu najden mrtev – je bil res samomor ali pa je šlo za prikriti umor?

Piše: C. R.

Stefan Cakić, obsojen na desetletno zaporno kazen zaradi umora igralca Gašperja Tiča, si je ponoči v zaporu na Dobu vzel življenje, poroča Večer. 26-letnik je sicer zaradi uboja igralca prestal že več kot 60 odstotkov zaporne kazni, imel pa je tudi že proste izhode. Na pojasnila Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij na časniku še čakajo, poroča STA.

Cakić je bil na ljubljanskem okrožnem sodišču sprva obsojen na osem let in šest mesecev zapora, ker je 18. junija 2017 v stanovanju na Trubarjevi cesti v Ljubljani ubil znanega igralca. Po pritožbi tožilstva mu je višje sodišče kazen zvišalo. Oktobra 2018 je bil pravnomočno obsojen na 10 let zapora.

Kazen je prestajal v zaporu na Dobu, nazadnje že na polodprtem oddelku, kjer vlada milejši zaporniški režim.

Dvojno življenje znanega igralca ter sprenevedanje medijev

Afera z umorom Gašperja Tiča – do dogodka je prišlo junija 2017 – je bila ena najbolj razvpitih afer v slovenski estradi, z njo se lahko primerja samo še afera Baričevič. Znani novinar Bojan Požar je na portalu Požareport takrat pisal o tem, da se je znani igralec Gašper Tič že nekaj let prej najprej odselil od soproge, prav tako ali pa še bolj popularne igralke Nataše Tič Ralijan, malo kasneje sta se tudi uradno ločila. Skupaj sta imela dva otroka. Nekdanja žena Gašperja Tiča naj bi ločitev zahtevala, potem ko je izvedela za vzporedno spolno življenje svojega moža, in nato celo zbolela za tuberkulozo. Vendar pa naj bi viri, ki so ju bolje poznali, pripovedovali, da je bil Gašper Tič do svoje sedaj že nekdanje soproge občasno nasilen, sam pa naj bi imel opravka z mladimi fanti. Tako da ni bilo povsem jasno, ali je šlo v primeru Tiča res za umor ali za prekoračen silobran.

A zanimivo je, da je prav Večer objavil informacijo o smrti tistega, ki je takrat ubil znanega igralca, to informacijo je povzela STA. Vendar je Požar kmalu po dogodku zapisal takole: “Novinarji časopisa Večer, denimo, podobno kot pri Magni Steyr celo vsebinsko spreminjajo izjave akterjev nedeljske nočne drame in smrti sredi stanovanja na Trubarjevi ulici v Ljubljani. Čeprav je iz policijskih virov prišla izjava storilca Stefana Cakića, da ga je Gašper Tič silil v spolni odnos in mu grozil z nožem in da ga je zabodel, ker se je branil, so na Večeru, pazite, zapisali, citiramo, da se Cakić “ni strinjal z nekaterimi predlogi” (?!) ubitega igralca. Neverjetno, skoraj noro, kot da bi poročali iz nekega rutinskega dopoldanskega sestanka med dvema uradnikoma. Sramota za novinarstvo.”

Kot je še zapisal znani novinar in urednik Požareporta, je večina medijev cenzurirala celo javno dostopne informacije iz policijskih virov, da naj bi bil Cakić pod vplivom GHB, popularno imenovanega “droga za posilstvo” (čeprav policija sama tega ne zanika) in da naj bi omamljenega Cakića znani igralec spolno zlorabil. “Obratno pa poročajo čisto vse, do zadnjih podrobnosti, češ, Cakić naj bi Tiča zabodel enajstkrat, in mediji se tudi niso nič ženirali, da so takoj, že nekaj ur po dogodku, objavili polno ime in priimek “brutalnega morilca”, pa čeprav gre za 20-letnega fanta. Večinsko medijsko poročanje gre namreč v smeri obrambe “lika in dela” Gašperja Tiča, člana družbene elite, slovenske visoke družbe,” je zapisal.

Morilec je bil povezan s politiko

Tedaj 20-letni Stefan Cakić, ki je samo nekaj let starejši od obeh Tičevih otrok, ni nek “navadni uličar”, je še pisal Požar. Takrat je bil športnik in nadarjeni vratar nogometnega kluba Radomlje, še prej je igral za Pečečnikov Interblock in deloval kot aktivist društva Mladi zmaji. Nekaj mesecev pred umorom je skupaj z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem in tedanjim predsednikom DZ, sedaj evroposlancem Milanom Brglezem odprl prostore društva Čamac, o čemer je poročal celo časopis Delo.

Sedaj pa se postavlja vprašanje, ali je šlo res za samomor ali je bil morda kakšen prikrit umor, ker naj bi Cakić preveč vedel. Nedavno so nam viri zaupali, da je bilo v preteklosti kar nekaj razvpitih kriminalcev dejansko likvidiranih, ker naj bi poznali skrivnosti političnega ozadja nekaterih kriminalnih dejanj. Denimo znani ropar Darko Škoda, ki je nič kolikokrat ušel na svobodo, a je po preteku zaporne kazni leta 2000 zelo kmalu (uradno) storil samomor s skokom z Delavskega mostu v Kranju. Neuradno pa ga je z mostu “nekdo” porinil.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine