11.8 C
Ljubljana
sobota, 20 aprila, 2024

Montaža, ki je postala viralna, prikazuje, kako osrednji mediji v spregi z opozicijo manipulirajo z našo realnostjo in o Sloveniji slikajo diametralno nasprotno sliko

Piše: T. F. (Nova24tv)

Po spletnem omrežju Twitter je zaokrožil videoposnetek, ki prikazuje popolno diametralno sliko Slovenije, kakor jo vidijo v Evropi, v primerjavi s podobo, ki jo domači javnosti slikajo mediji in opozicija. Gre morda za najbolj lep prikaz manipuliranja z našo realnostjo, o čemer je pred tedni v oddaji Odmevi slavno opozoril politični komentator Peter Gregorčič. Na posnetku vidimo številne ugledne evropske voditelje, ki čestitajo tako Sloveniji kot predsedniku vlade Janezu Janši osebno za uspešno predsedovanje, na drugi strani pa novinarje 24ur in RTVSLO, dveh največjih medijskih hiš v Sloveniji, ki s pomočjo opozicije rišeta popolnoma drugačno sliko naše države.

Na posnetku najprej lahko vidimo voditelja oddaje 24ur na POP TV Janija Muhiča, ki zaskrbljeno poroča o tem, da naj bi Evropska komisija Sloveniji zaradi kontroverznega pisma podelila rumeni karton. Ob tem se lahko spomnimo zaskrbljenih obrazov Tanje Fajon in Marjana Šarca, ki sta o tem, kako je Janša uničil ugled Slovenije v Bruslju, lahko razlagala na nacionalni televiziji v oddajah, kot je Politično s Tanjo Gobec.

“Mene žalosti, Slovenija je bila zgodba o uspehu, ko smo začeli vstopati v Evropsko unijo. Danes pa se začenjamo uvrščati med problematične države,” Fajonova, voditeljica Socialnih demokratov, pove v oddaji Politično pri Tanji Gobec, ki ji zaskrbljeno prikimava. Potem na posnetku vidimo tudi izjavo evropske poslanke iz vrst LMŠ Irene Joveve, ki pravi, da si Unija in Slovenija tega ne zaslužita, namreč, da se o naši državi tako slabo govori in to zgolj zato, ker ima tako škodljivo vodstvo. Tako Joveva kot Fajonova sta pred dnevi v politično izglasovani Resoluciji o Sloveniji prispevali svoj glas za.

Tanja Fajon je večkrat poskušala očrniti Slovenijo v očeh Evrope. (foto: Posnetek zaslona)

Angela Merkel razbije konstrukt
Diametralno nasprotno so ves čas govorili evropski voditelji. Prvič je slovenske medije in opozicijo utišala tedanja nemška kanclerka Angela Merkel, ki je v trenutku razbila “politični konstrukt” zgodbe o razjarjeni Evropi zaradi Janševega pisma glede dodeljevanja sredstev posamičnim državam iz sklada za okrevanje. “Slovenski premier Janez Janša je znova vse pozval, naj si prizadevajo najti kompromis, kar si seveda želi tudi nemško predsedstvo,” so besede, ki so v trenutku sesule konstrukt, ki so ga v spregi z opoziciji o problematični Sloveniji tedaj slikali mediji.

Morda najbolj bizaren je izsekani posnetek Marjana Šarca iz oddaje Pogovor z opozicijo, prav tako na nacionalni televiziji z voditeljico Tanjo Gobec, na katerem predsednik LMŠ razlaga, da vlada ne zna rešiti problemov in da mora predsednik republike Borut Pahor pozivati Kulovce, kako naj pomagajo Janši, “potem je to gola nesposobnost ali pa načrtno uničevanje države”.

Slovenija, kot jo vidijo v tujini, je seveda popolnoma drugačna od podobe, o kateri nas skušajo že poldrugo leto prepričati osrednji mediji v spregi z opozicijo. Poglejmo samo nekaj najbolj odmevnih izjav evropskih voditeljev, večinoma izrečenih ob koncu izjemno uspešnega predsedovanja Svetu Evropske unije.

Marjan Šarec s svojo skrajno levičarsko retoriko skače v bazen volivcev Levice. (foto: posnetek zaslona)

Ko spregleda tudi Vera Jourova
“Slovensko predsedstvo je opravilo neverjetno delo. Neverjetno,”
 je povedal Thiery Breton, komisar za notranji trg. Potem slišimo predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela, ki je bil letos junija gost na državni proslavi ob dnevu državnosti, ko je ob 30. obletnici samostojnosti izrekel čestitke na račun Slovenije in njenega voditelja. Michel je Slovenijo pohvalil tudi na skupni novinarski konferenci ob zaključku predsedovanja: “Zahvalil bi se Janezu Janši in njegovi ekipi za vse delo.” S podobnimi besedami je na omenjeni tiskovni konferenci začela tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen“Janezu Janši bi se rada zahvalila za odlično sodelovanje med predsedovanjem. Sijajno je poročilo, ki si ga predstavil.”

Frans Timmermans, podpredsednik Evropske komisije, sicer iz vrst Socialnih demokratov, pa je povedal, “da izrekam pohvalo slovenskemu predsedstvu, saj sem se prav zaradi slovenskega predsedstva lahko pogajal v imenu celotne Evropske unije”. Omenimo še izjavo Mariyje Gabriel, komisarke za inovacije, kulturo in izobraževanje, ki je dejala, “da smo bili vse od začetka predsedovanja Slovenije priča odlični organizaciji in sodelovanju z Evropsko unijo”.

Celo Vera Jourova, zaradi toženja slovenske opozicije v Bruslju o nesvobodi medijev v preteklosti precej kritična, je ob koncu predsedovanja na račun slovenske vlade izrekla same pohvale: “V imenu vseh komisarjev, ki so sodelovali na sestankih, bi se želela zahvaliti slovenskemu predsedstvu za njihovo trdo delo in trud.”

Gre za odmevne pohvale, o katerih so Slovenke in Slovenci v medijih žal slišali bore malo ali pa sploh ne, saj to ni šlo v kontekst z zgodbo o problematični Sloveniji, o kateri so levičarske stranke v parlamentu celo uspele izglasovati resolucijo zaradi “slabe komunikacije in sovražnega ozračja”. Besede evropskih voditeljev, videne na posnetku, pa kažejo zgolj žalostno realnost manipuliranja naših največjih medijev. Ravno nasprotno, komunikacija in sodelovanje sta bili na najvišji mogoči ravni. Slovenija je izjemno uspešno drugič v svoji zgodovini predsedovala Svetu Evropske unije, a poročanje o teh uspehih bi KUL-u seveda škodovalo pred državnozborskimi volitvami. Še bolj bi koristilo aktualnim strankam koalicije. To pa očitno ni v interesu ustvarjalcem naše realnosti.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine