1.3 C
Ljubljana
sobota, 4 februarja, 2023

Mojca Pašek Šetinc z obnašanjem v parlamentarnih klopeh razkurila celo svojo strankarsko kolegico Urško Klakočar Zupančič

Piše: Sara Kovač (Nova24tv.si)

Poslanka Svobode Mojca Pašek Šetinc, ki vodi preiskovalno komisijo o domnevno nezakonitem financiranju političnih strank, je v okviru postopkovnega predloga med današnjo sejo DZ vročila vabilo na sejo komisije poslancu SDS Janezu Magyarju, ki je pošto že prevzel danes zjutraj. S tem si je prislužila opomin.

Mojca Pašek Šetinc je na začetku današnje seje DZ v okviru postopkovnega predloga pojasnila, da so Magyarja prejšnji teden vabili na zaslišanje, saj je določen za pričo pred parlamentarno preiskovalno komisijo. Ker ni dvigoval pošte, čeprav je ta prispela, ga je povabila na naslednje zaslišanje, ki bo 9. decembra, je pojasnila in Magyarju odnesla kuverto.

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je ob tem Šetinc Paškovi zaradi zlorabe postopkovnega predloga izrekla opomin. Obenem pa je okarala poslanca Magyarja. Kot je dejala, je to, da državni funkcionarji ne dvigujejo pošte državnih institucij, zavržno in sramotno. Da je bila mera polna, je pristavila še to: “Kot prvi bi mi morali biti zgled, kako se obnašamo v kakršnihkoli postopkih, v katerih smo. To je moje osebno mnenje.” Opozorila je še, da so bili zdaj vsi priča temu, da je Magyar vabilo prejel, s čemer bi si tudi sama lahko zaslužila opomin za zlorabo parlamentarnega časa za komentiranje osebnih mnenj.

Kršila je Poslovnik DZ
Magyar pa je pojasnil, da kot poslanec prejema obilo pošte ter tudi letake in druge stvari “in mogoče se je tista pošta nekje založila“, poroča STA. Zatrdil pa je, da je obvestilo prejel in danes zjutraj tudi prevzel pošto. “Prosim, da se izključi iz parlamentarne razprave take zlonamerne in politične manipulacije,” je dodal. Tudi vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec je opozorila, da je Šetinc Paškova kršila poslovnik. “Ali nekdo dviguje pošto ali ne, je njegova osebna stvar in zato v državnem zboru ne bomo sodili po tem, ali državni funkcionar dviguje pošto ali je ne dviguje,” je poudarila poslanka. Šetinc Paškova je po njenem mnenju današnji “manever” storila z namenom, da javno ožigosa poslanca, ki da je dvignil pošto z vabilo na zaslišanje 9. decembra.

Pregon kritičnih medijev šel čez vse meje
Spomnimo, da je poslanec Svobode in član preiskovalne komisije Lenart Žavbi prejšnji teden razkril, da so nezakonito pridobili vpogled v finančno poslovanje tednika Demokracija in v osebne podatke naročnikov. Tako je eklatantno kršila zakon, saj za pridobitev tovrstnih podatkov ni nobeno sodišče podalo sodne odredbe. Zaradi tega Boris Tomašič, direktor družbe Nova obzorja založništvo d. o. o., ki tednik Demokracija izdaja, predsednici Mojci Pašek Šetinc napisal javno pismo in napovedal pravne postopke in prijavo pri informacijskemu pooblaščencu. Ker so se samoinkriminirali, je predsedujoča tudi preklicala napovedano novinarsko konferenco.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine