6 C
Ljubljana
četrtek, 30 marca, 2023

Množične migracije se stopnjujejo tudi v Sloveniji: Azilnemu domu v Ljubljani zmanjkuje prostora, policisti letos zabeležili več kot 75-odstotni porast nezakonitih prehodov meje 

Piše: A.S. 

Množične migracije so bile morda včasih predvsem pojav s katerim so se soočale družbe Zahodne Evrope, vendar pa se to v zadnjih letih spreminja. Policisti imajo vsak teden polne roke dela z nezakonitimi migranti, ne le ob slovenski meji, temveč tudi znotraj države, sedaj pa naj bi tudi v azilnem domu v Ljubljani začelo zmanjkovati prostora, zaradi česar naj bi urad za migrante iskal nove možne nastanitve za prosilce za azil v Sloveniji. 

Slovenski policisti so sicer med 1. januarjem in 31. majem letos obravnavali kar 4.333 nezakonitih prehodov meje, medtem ko so jih lansko leto v istem obdobju obravnavali skoraj 2.000 primerov ilegalnih migracij manj, namreč »samo« 2.466. To pomeni, da se je število nezakonitih prehodov meje povečalo kar za 75,5 odstotkov. Med nezakonitimi migranti naj bi bilo največ Afganistancev, ki predstavljajo slabo četrtino vseh ilegalcev.  

Azilni dom na ljubljanskem Viču naj bi se zato sooča z prevelikim številom prosilcev za azil. Do maja tega leta naj bi bilo na novo nastanjenih v omenjenem domu kar 700 migrantov. Poleg Afganistancev izstopa tudi povišanje števila prišlekov iz podsaharske Afrike. Zaradi velikega števila ljudi, ki čakajo, da vložijo prošnjo za azil, je Urad za oskrbo in integracijo migrantov le te moral razporediti kar po skupnih prostorih, kot na primer v jedilnico, pa tudi v zabojnike. Po poročanju nekaterih medijev naj bi zato vodstvo omenjenega urada iskalo nove možne prostore za nastanitev migrantov.  

Težava množičnih migracij, s katero se sooča Evropa že desetletja, je tako vse bolj prisotna tudi v Sloveniji. Če ne štejemo Ukrajincev, ki bežijo pred vojno, je v Evropo preko Sredozemlja letos vstopilo že 41.140 migrantov.  

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine