14.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 15 aprila, 2024

Mirovni inštitut spet brani svoje interese! Razkrivamo, koliko denarja so dobili od Sorosa in od nas davkoplačevalcev!

Mirovni inštitut, ki se je v poročilu za leto 2012 hvalil, da so z vstajami pomagali rušiti Janševo vlado, se spet postavlja na okope. Grobo napadajo Branka Grimsa, ki je na enem od soočenj dejal, da bi ukinil financiranje nevladnih organizacij (NVO).

Na Mirovnem inštitutu, ki ga je ustanovil George Soros, so Grimsovo izjavo zelo dobro razumeli, hkrati pa so mu podtaknili, da želi ukiniti financiranje vseh nevladnih organizacij, med katere spadajo tudi gasilci, reševalci in podobno. Dobro se namreč zavedajo, da bi ukinil samo financiranje ustanov in društev, v katerih je čutiti Sorosove lovke.

Sorosova postojanka

George Soros je zagovornik odprtih mej in množičnih migracij. Njegov recept delovanja je bil doslej vedno preprost. Najprej je pomagal ustanoviti NVO, jo nekaj let financiral, nato pa s prikritimi grožnjami, da bo povzročil nemire, vlade prisilil, da nadaljujejo financiranje. Mirovni inštitut pri tem ni izjema. Potem ko ga je Sorosova Open Society Foundations (OSF) konec leta 2014 nehala financirati, se je »vložek« slovenskih davkoplačevalcev močno povečal.

Ime je popolna prevara

V bistvu Mirovni inštitut sploh ni nevladna organizacija, le ime so si nadeli tako, da zveni moderno. V njem je zaposlenih 14 oseb, imajo visoke plače, za katere letno porabijo več kot pol milijona evrov. Povprečni letni strošek na zaposlenega tako presega 30 tisoč evrov ali 2.500 evrov na osebo. Več kot 72 odstotkov prihodkov namenjajo za plače in druge stroške dela.

Financiranje iz tujine

Gre torej za dobro plačane ljudi, kar jih uvršča med slovensko elito. Tako se tudi obnašajo, v bistvu pa skubejo slovenske in evropske davkoplačevalce. Dokler je Mirovni inštitut sofinancirala OSF, so prevladovala sredstva iz tujine. Poleg Georga Sorosa so denar prejemali še od Evropske komisije in različnih agencij, ki delujejo pod okriljem Evropske unije, na primer z Evropskega inštituta za enakost spolov (EIGE) in Agencije EU za temeljne pravice (FRA). Leta 2012 je Mirovni inštitut kar 88 odstotkov sredstev oziroma 0,98 milijona evrov pridobil iz tujine.

Na pleča slovenskih davkoplačevalcev

Ta delež se je naslednja leta vseskozi zmanjševal, še posebej potem, ko jih OSF ni več sofinancirala. Nazadnje so prejeli »samo« 0,29 milijona evrov, kar je skoraj štirikrat manj kot pred pol desetletja. Vendar pa se je krepko povečal delež dotacij in donacij iz Slovenije, se pravi od slovenskih proračunskih uporabnikov.

Izkaznica Mirovnega inštituta

Mirovni inštitut je bil formalno ustanovljen 5. junija 1991, uradni lastniki so: Gregor Tomc, Darko Štrajn, Stojan Sorčan, Rudolf Rizman, Tomaž Mastnak, Ante Kuzmanić, Vlasta Jalušič, Mojca Hudolin, Sašo Gazdić, Marko Hren in Mojca Novak. Direktorica je Neža Kogovšek Šalamon. Delujejo na Metelkovi 6 v Ljubljani, bančni račun imajo odprt pri Novi Ljubljanski banki. Njihova glavna dejavnost je raziskovalna in razvojna dejavnost na področju družboslovja in humanistike. Delujejo kot zavod v zasebni lasti in imajo povprečno od 14 do 17 zaposlenih (odvisno od let), razpolagajo pa s sredstvi v višini okoli 700 tisoč evrov.

Kar 3,7 milijona davkoplačevalskega denarja

Z zanimivimi podatki nam na svoji spletni aplikaciji Erar postreže tudi Komisija za preprečevanje korupcije. Po njej je razvidno, da je Mirovni inštitut od 1. januarja 2003 do 30. aprila 2018 od proračunskih porabnikov prejel 3,690.976 evrov. Prihodki Mirovnega inštituta so se bistveno znižali v letu 2012, ko je vlado vodil Janez Janša. Nizki so bili tudi v letu 2013, 2014 pa se je začelo konkretno prelivanje denarja iz javnega sektorja v zasebni zavod Mirovni inštitut. Največ so nato prejeli v letu 2016. V Cerarjevem obdobju so prejeli kar 42 odstotkov celotnega zneska iz slovenskega proračuna v vseh 15 letih.

Kdo jim nakazuje denar?

Na preglednici, ki jo objavljamo posebej, vidimo, da davkoplačevalski denar Mirovnemu inštitutu nakazujejo ministrstva, med prvimi desetimi je tudi Mestna občina Ljubljana, ki jo vodi župan Zoran Janković. Največ davkoplačevalskega denarja, skoraj 2 milijona evrov, so prejeli od Javne agencije RS za raziskovalno dejavnost.

 

Vida Kocjan

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine