11 C
Ljubljana
četrtek, 30 maja, 2024

“Mirovna politika” skrajne levice sledi istim vzorcem tako v Sloveniji kot tudi drugje po Evropi

Piše: Gal Kovač (Nova24tv)

Dogajanje na evropskem parketu razkriva, kako zelo podobno strategijo je ubrala evropska levica v odnosu do ruske invazije na Ukrajino. Zaradi visoke politične cene, ki bi jo utrpeli, če bi odkrito zagovarjali nasilje vojne in priključitev okupiranega ozemlja, so se zatekli k pozivom k takojšnji prekinitvi vojskovanja. O tem, da bi bil takšen razplet dogodkov nedvoumno ugoden za Rusijo, saj bi ta lahko nato obdržala okupirano ozemlje, smo na našem mediju že veliko pisali. To strategijo je namreč javno ubral prorusko usmerjen krog, zbran za Milanom Kučanom in Danilom Turkom, stranka Levica kot tudi Socialni demokrati, a nekoliko bolj sramežljivo, ne zaradi njihove “intimne izbire”, temveč zaradi okvirne politike evropskih socialnih demokratov. No, da gre prav za takšno taktiko in očitno koordinirano na evropski ravni, so sedaj začeli razgaljati tudi evropski politiki. Kot primer navajamo govor italijanske premierke Georgije Meloni in govor predsednika EPP Manfreda Webra. 

“Nisem dovolj hinavska, da zamenjam invazijo z besedo mir. Tako mislim, da ne bi smeli pustiti invazije na Ukrajino. To ne pomeni, da se ne dela na mirovnem načrtu ali ne dela na rešitvi konflikta. Ali resnično mislite, da je vojna komurkoli všeč? Mislite, da je komurkoli resnično všeč, da je del te slike? Ne! Očitno je situacija malenkost bolj kompleksna od propagande. Ali mi lahko poveste pogoje za odprtje mirovnih pogajanj,” je bila značilno ostra italijanska premierka Georgia Meloni.

Italijanska premierka je nato v svojem odgovoru na napade predstavnikov Gibanja petih zvezd nadaljevala, da bi si želela konkretnih predlogov za rešitev nastale situacije. Gre namreč, kot je povedala, za temo, ki jo izredno zanima. “Ali ne bi denimo za začetek mirovnih pogajanj pozvali Rusijo, da prekine s sovražnostjo in umakne svoje enote iz ozemlja Ukrajine? Ali mislite, da bi bilo potrebno revidirati ukrajinske meje in kako? Ali mislite, da bi okupirani teritoriji, na katerih so bili izvedeni referendumi, morali pripasti Moskvi ali ne? To bi rada slišala, če govorimo resno o miru, sicer je vse, kar počnete, propaganda proti suverenemu narodu, proti svobodnim ljudem, proti mednarodnemu pravu in to je neodgovorno,” je povedala italijanska premierka.

 

Govor italijanske premierke razkriva, kako zelo podobna je taktika levice po vsej Evropi. Spomnimo le, kako je takoj po začetku invazije pred kamere stopil tedaj še poslanec DZ Matjaž Nemec in izrazil, da rešitve Socialni demokrati ne vidijo v pomoči Ukrajini, temveč v takojšnjem prenehanju vojskovanja. Tedaj je seveda Rusija že zavzela precejšen del ozemlja, s katerim bi lahko za pogajalsko mizo trgovala. Kasneje je (tedaj še) evropska poslanka Tanja Fajon glasovala zoper pohitritev pristopnih pogajanj z Ukrajino, poslanci iz vrst Social demokratov pa so po vstopu njihove stranke v vladno koalicijo glasovali proti prepoznavi Rusije kot teroristične države in proti prepoznavi gladomora, v katerem je življenje v Ukrajini izgubilo med 3,5 do 7 milijonov Ukrajincev. Poslanci koalicije so nato v Državnem zboru glasovali proti resoluciji, ki jo je predlagala opozicijska SDS, pri čemer so navedli vrsto izgovorov. Da gre za simbolično dejanje, ki ne bo spremenilo razmer na bojišču, da ne obstaja pravna podlaga za sprejem resolucije itd. Kot že rečeno je bila Levica še veliko bolj odkrita in je jasneje artikulirala pozicijo domala celotne politične levice v Sloveniji, ki pravzaprav ponavlja argumente Rusije, ki odgovornost za vojno zvrača na vse ostale, torej ZDA, NATO in ostale.

Podobne metode v Španiji
Podobne metode političnega boja je v Španiji ubral tudi PODEMOS, nekakšen posnetek slovenske Levice, kjer so njihovi ministri glasovali proti predlogom lastne vlade. “Kaj se gre Sanchez? Podemos tako v parlamentu kot vladi, njihovi ministri v Španiji glasujejo proti svoji lastni vladi. Ne podpirajo več Ukrajine. To je situacija v Madridu. Povejte mi, povejte mi. Kaj se sedaj dogaja,” je bil jasen Manfred Weber iz EPP. 15 minut kasneje se je oglasila španska predstavnica iz skupine evropskih socialistov in demokratov Iratxe García, ki je dejala: “V primeru Ukrajine ni nobenega dvoma, govorim v imenu predsednika vlade Pedra Sancheza, o zavezanosti naše države in naše vlade obrambi Ukrajine z obrambno in vojaško podporo. O tem ni nobenega dvoma.”

A ne glede na besede španske socialdemokratke, glasovanja v Španiji govorijo drugače. Ko so glasovali o finančni pomoči in pošiljki tankov z drugo bojno opremo, so proti temu glasovali ministri skrajno levega PODEMOSA, španskega ekvivalenta slovenski Levici. Svoj glas proti so oddali ministrica za delo Yolanda Diazon, minister za zadeve potrošnikov Alberto Garzon, ministrica za socialo Ione Bellara in ministrica za enakost Irene Montero.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine