4.9 C
Ljubljana
sreda, 22 marca, 2023

Miro Petek na predstavitvi knjige Trio adijo. Adijo, pamet!: Cerar, Bratuškova in Šarec so iz politike naredili karikaturo ter popolnoma razvrednotili funkcijo predsednika vlade

Avtor: B.S.

V mali dvorani Cankarjevega doma na Vrhniki v okviru Demokracija Magazin Toura oziroma Vseslovenske turneje Založbe Nova Obzorja svojo novo knjigo Trio adijo. Adijo, pamet! Predstavlja nekdanji novinar Miro Petek.

»S padcem Šarčeve vlade se je končala vladavina trojke Bratuškova, Cerar, Šarec. Časovno so vladali po tem vrstnem redu, glede uspešnosti pa so si bili enaki: dosežkov ni bilo veliko, pri polomijah pa med vsemi tremi lahko potegnemo enačaj. Zato so predčasno postali trio adijo. Njim in sebi pa lahko dodamo: adijo, pamet,« je v knjigi zapisal Miro Petek.

V pogovoru, ki ga je vodil urednik Demokracije Jože Biščak, je Petek še dodal, da omenjena trojica politikov ni zgolj naredila karikaturo iz slovenke politike, pač pa je na nek način tudi razvrednotila funkcijo predsednika vlade. »Šarec je prava karikatura slovenske politike,« je dejal Petek. Omenil je tudi, da je Cerar, ki se je prodajal kot visoko etični politik, pokazal svojo etično držo, ko so protipravno odvzeli poslanski mandat Janezu Janši.

Kar pa se Bratuškove tiče, sta si bila Biščak in Petek edina, da gre za nesposobno političarko, ki se je popolnoma osmešila tudi na mednarodnem parketu. Prav neverjetno je, je dejal Petek, kako debelo kožo imajo, kako brez sramu so, kakšno aroganco izražajo.  Biščak pa je dejal, da medtem, ko se je Cerar umaknil iz politike, Šarec in Bratuškova še vztrajata v njej, še več, sta sotvorca petčlanske koalicije KUL, ki pa je spet precej komična tvorba.

V pogovoru  je Petek nekoliko komentiral tudi slovensko medijsko krajino in druge aktualne politične dogodke. Dejal je, da je čuti precejšnje razočaranje, saj zdajšnji diplomirani novinarji tako rekoč uniformno zagovarjajo skrajno levičarsko politiko in jugonostalgijo in to širijo skozi svoje poročanje. Posledica je radikalizacija političnega prostora, kar se kaže skozi vse bolj nasilno retoriko, ki se jo dandanes poslužujejo tako levičarski politiki, kot tudi levičarski pocestni aktivisti. Ker imajo zaslombo s strani nelustriranega pravosodja, so vse bolj pogumni in njihova retorika, pa tudi akcije, vse bolj grozeče.

Ob koncu je Biščak vprašal Petka, kaj meni o vse bolj aktivni vlogi nekdanjega šefa slovenske partije Milan Kučana v zadnjem času. Petek je dejal, da se angažma Kučana da razumeti, kot da se nekaj pripravlja, kot da mobilizira politično levico v še bolj energično akcijo. Navsezadnje smo to že videli v preteklosti, je dejal Petek .

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine