16 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

Miro Cerar je še enkrat pogrnil na podroju prava; kdo bo plačal nesposobnost slovenske vladne ekipe, ki sramotijo Slovenijo

Slovenija je doživela novo pravno in diplomatsko sramoto na evropskem parketu. Glede na pravno nesposobnost slovenske vladne ekipe so se potrdile besede enega največjih mednarodnih pravnikov v Sloveniji, dr. Miha Pogačnik, ki je po tem, ko se je Pahorjeva vlada odločila, da bo spor reševala s pomočjo evropskega prava, nepreklicno odstopil leta 2009 kot vodja slovenskih strokovnjakov za reševanje mejnega spora s Hrvaško. ” Bili smo zelo blizu, na kar se je za mene zgodilo nepojmeljiva napaka v zunanji politiki. Začeli smo se obračati na Evropsko Unijo in EU problematizirati stanje, ki je pravno nepovezljiv z EU. To je bil tudi razlog, da sem takrat odstopil nepreklicno.”

Profesor dr. Miha Pogačnik v Sloveniji in v mednarodnem okolju velja za priznanega strokovnjaka na področju mednarodnega prava. Odločitev generalnega pravobranilca Priit Pikamäe je danes Sodišču EU predlagal, naj se izreče za nepristojno za preučitev tožbe, ki jo je vložila Slovenija proti Hrvaški v povezavi z arbitražo. Odločitev Mihe Pogačnika ni presenetila. “Mene v bistvu mnenje, objavljeno mnenje generalnega pravobranilca sodišča Evropske Unije ni presenetilo. Namreč, natanko to, kar je izpostavil pravobranilec, opozarjam že četrt stoletja. Opozarjam na fakultetah in slovensko oblast, da enostavno Evropska Unija enostavno ni pristojna za reševanje mejnih problematik. Vprašanje reševanje meje med dvema državama je vprašanje mednarodnega prava in nima z Evropsko unijo nobene povezave, kar je pravobranilec lepo opozoril.”

Uresničile so se žal napovedi dr. Miha Pogačnika pred desetletjem glede slovenskega arbitražnega sporazuma. (Foto: STA)Uresničile so se žal napovedi dr. Miha Pogačnika pred desetletjem glede slovenskega arbitražnega sporazuma. (Foto: STA)

Prvi odzivi slovenskih pravnih strokovnjakov so okrivili generalnega pravobranilca Pikamäe, da je šel mimo slovenskega zahtevka je povedala slovenska agentka Maja Menard. Podobno je reagirala Janja Hojnik, profesorica za evropsko pravo na mariborski pravni fakulteti povedala, da je negativno presenečena. Pogačnik je ovrgel mnenje obeh ter izrazil mnenje, da je čas, da se v Sloveniji opremi s ustreznimi mednarodnimi strokovnjaki. ” Enkrat je že čas, da se Slovenija opremi s ustreznimi pravnimi strokovnjaki, ki se spoznajo na  mednarodno in evropsko pravo in da sedanja vlada z ekipo, ki jo ima. Jaz ne vem, kdo jim svetuje. Enostavno naj prenehajo sramotiti pravno stroko pred mednarodnimi telesi in slovensko državo na sploh. Postavljam vprašanje, na kakšni strokovni in pravni podlagi ter kdo je bil sposoben utemeljit ta zahtevek , ki je Sloveniji povzročil dodatno sramoto in je šolsko utemeljen.”

Maja Menard in Janja Hojnik spada v tisto skupino slovenskih pravnikov, ki ne ločita med pravili evropskega in mednarodnega prava. (Foto: STA)

Maja Menard in Janja Hojnik spada v tisto skupino slovenskih pravnikov, ki ne ločita med pravili evropskega in mednarodnega prava. (Foto: STA)

Miro Cerar je še enkrat pogrnil na podroju prava kljub temu, da se ga v večinski slovenski javnosti predstavlja kot vrhunskega pravnega strokovnjaka

Miha Pogačnik je v svoji izjavi povedal, da sta se zadnji slovenski vladi opremili pri tem zahtevnem vprašanju sodelovali s pravnimi strokovnjaki, ki so popolnoma zamešali osnovne pojme mednarodnega in evropskega prava. “Jaz mislim, da je odgovornost vlade in zunanjega ministrstva predvsem ta, da se opremi z ustreznimi in strokovno podlago za taka vprašanja. To so v glavnem strokovnjaki, ki poznajo razmerje med mednarodnim in evropskim pravom. na eni strani in tudi trikotno vprašanje med mednarodnim, evropskim in notranjim pravom. Seveda je vsebina prava kot ga razume kolega pravnik Cerar je v mednarodnem in evropskem pravu čisto nekaj drugega.”

Največja odgovornost za novo evropsko blamažo nosita Karl Erjavec, bivši zunanji minister v Cerarjevi vladi in Miro Cerar, bivši premier in aktualni zunanji minister (Foto: STA)

Največja odgovornost za novo evropsko blamažo nosita Karl Erjavec, bivši zunanji minister v Cerarjevi vladi in Miro Cerar, bivši premier in aktualni zunanji minister (Foto: STA)

Vladni pravniki ne poznajo osnov mednarodnega in evropskega prava

Slovenija je z današnjo blamažo pred Sodiščem EU dokazala, da ne pozna osnov mednarodnega in evropskega prava. ” Dejstvo je, da se naša stran zdi z pravniki, ki ne poznajo osnov mednarodnega in evropskega prava. Tukaj gre za osnovna elementarna vprašanja razmerje med pravnimi sistemi, kot so mednarodno in evropsko pravo. Naša vlada na žalost, na mojo veliko žalost padla na izpitu iz mednarodnega in evropskega prava.”

Bivša hrvaška premierka Jadranka Kosor in sedanji predsednik RS Borut Pahor, tedanji slovenski predsednik vlade, kjer se je vse skupaj začelo z odločitvijo, da bo Slovenija reševala težave s Hrvaško z arbitražo. Miha Pogačnik je zaradi tega nepreklicno odstopil pred desetimi leti. Danes so se njegove napovedi žal uresničile. (Foto: STA)

Bivša hrvaška premierka Jadranka Kosor in sedanji predsednik RS Borut Pahor, tedanji slovenski predsednik vlade, kjer se je vse skupaj začelo z odločitvijo, da bo Slovenija reševala težave s Hrvaško z arbitražo. Miha Pogačnik je zaradi tega nepreklicno odstopil pred desetimi leti. Danes so se njegove napovedi žal uresničile. (Foto: STA)

V času Janševe vlade sklenili skoraj dokončno rešitev dolgotrajnega mejnega problema med Slovenijo in Hrvaško

Miha Pogačnik je bil vodja slovenskih pravnih strokovnjakov v času Janševe vlade v obdobju 2004-2008. Spominja se, da sta s hrvaškim kolegom, akademikom Rudolfom bila blizu rešitve dolgotrajnega problema med obema državama. “V tistih časih pred več kot desetimi leti sem s pandamon iz hrvaške strani akademikom dr. Rudolfom prišla tako daleč, da je bilo vprašanje časa, kdaj bomo izoblikovali ustrezno besedilo, ki bo prepričalo domačo politično in politiko ter javnost, obeh držav. Mi smo delali strokovne podlage seveda zato, da se bo šlo pred tretji mednarodni forum. Vendar samo  vprašanje izbire foruma ni bilo tako bistveno kot je bila določitev arbitražnega vprašanja. Lahko rečemo, o čem se presoja, o katerih ozemljih se presoja, kaj naj bi se presojalo. Prav to je tisto zaradi česa je bil ta nesrečni arbitražni sporazum in ta odločba, ki je za nas po mojem mnenju katastrofalna sodba arbitražnega sodišča potem takšna kot je bila. Namreč s opredelitvijo predmeta spora se je pomembno tresira tisto, kar se bo zgodilo v nadaljevanju.”

Predsednik hrvaškega dela slovensko-hrvaške komisije mednarodnih strokovnjakov Davorin Rudolf in predsednik slovenskega dela komisije Miha Pogačnik sta preteklosti v času prve Janševe vlade bila blizu skorajšnje rešitve dolgotrajnih težav glede meje med obema državama.(Foto: Rasto Bozic/STA)

Slovenija po mnenju Pogačnika na srečo ne more nikjer zagovarjati katastrofalni arbitražni sporazum pred mednarodnimi institucijami

Strokovnjaka za mednarodno pravo, Miho Pogačnika smo tudi povprašali, ali lahko Slovenija zagovarja svoj arbitražni sporazum pred katerokoli mednarodno institucijo. “Mednarodno pravo je horizontalne narave. Volja arbitražnih odločb je prepuščen volji posameznih držav. Slovenija tukaj na srečo nima glede na vladno politiko nima možnosti na katerokoli drugo inštanco zagovarjala ta nesrečni arbitražni sporazum, ki nam je vzel pravzaprav vse, kar je Slovenija zahtevala od izhoda na odprto morje, celovitost Piranskega zaliva, pa Trdinovega vrha. “

Sodišče Evropske unije v Luxemborugu je vladi Marjana Šarca dalo novo zaušnico na mednarodnem pravnem in diplomatskem odru. (Foto: STA)

Rešitev je v bilateralnih pogovorih

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarovič je po današnji razglasitvi napisala, da se je Slovenija ujela v lastno zanko. Edino rešitev je v bilateralnih pogovorih med obema državama. Podobno razmišlja tudi Pogačnik. “Mednarodno pravo je pač takšno, da je najboljši dogovor med dvema stranema. S tem se kompetentne vlade dogovorijo, kako bodo rešile nek problem in za tem tudi stojijo.Vsa reševanja s pomočjo tretjega so odlaganje rešitve. Danes se marsikdo ne spomni, kdo je pravzaprav vse zakuhal,” zaključuje svoje mnenje še o eni diplomatski in pravni sramoti pravni strokovnjak za mednarodno pravo prof. dr. Miha Pogačnik.

Luka Perš

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine