18.4 C
Ljubljana
četrtek, 28 septembra, 2023

Ministrstvo za zdravje je rekorder v porabi za svetovalne in avtorske pogodbe: Komu so razdelili milijon evrov v šestih mesecih

Piše: Sara Kovač (Nova24tv)

V času ministrovanja Danijela Bešiča Loredana je minister večkrat izpostavil problematiko kadrovske podhranjenosti na ministrstvu za zdravje. Pri nekaterih zadevah je zato prekoračil zakonsko predpisane roke, a tudi podpisal rekordno število pogodb v zgolj šestih mesecih ministrovanja, ki so skupaj vredne več kot milijon evrov (1.068.694 €). Razkrivamo, da so na ministrstvu za zdravje porabili največ denarja za svetovalne in avtorske pogodb, kdo so ti pogodbeni zaslužkarji, za katero delo je pogodbe podpisal minister in kakšne so vrednosti teh pogodb.

Na ministrstvu za zdravje in organih v sestavi ministrstva so v obdobju od 1. 6. 2022 do 12. 1. 2023 sklenili 94 pogodb o sodelovanju. Spodaj smo tudi priložili spisek plačil ministrstva za svetovanje in različna avtorska dela, ki so ga v parlament poslali kot odgovor na poslansko vprašanje mag. Karmen Furman.

Zaslužkarji od Strateškega sveta za prenovo zdravstvenega sistema
Prejšnji mesec je vlada na vrhu koalicije na Brdu pri Kranju ugotavljala, da ima slovenski zdravstveni sistem težave in da pričenja Strateški svet za prenovo zdravstvenega sistema aktivno delovati. A ne pro bono, kot je obljubljal minister Danijel Bešič Loredan: “Dorjan Marušič bo vodil sistem pro bono in marsikateri ljudje, ki bodo v tem strateškem svetu delali, bodo tudi to delali pro bono … Očitno je “pro bono” 13.227 evrov, kolikor je prejel Dorijan Marušič, (ki ni prevzel vodenja strateškega sveta), pa tudi Erik Brecelj, sicer eden večjih kritikov zdravstvenega sistema pri nas, kar naj bi po Golobovem mnenju očitno pripomoglo k rešitvi težav na perečem področju. Enak znesek, torej nekaj več kot 13 tisoč evrov, je za sodelovanje v strateškem svetu prejela tudi Prevolnik Rupel Valentina. Strban Grega in Kores Dolores pa sta prejela  nekaj manj kot 10 tisoč evrov. Skupaj nekaj več kot 62.000 evrov.

Na seji preiskovalne komisije DZ o ugotavljanju zlorab v slovenskem zdravstvenem sistemu na področju prodaje in nakupu žilnih opornic so zaslišali nekdanjega ministra za zdravje Dorijana Marušiča. (Foto: STA)

Največji zneski pogodb
Daleč največjo vrednost pogodbe je z ministrom podpisala Mateja Lorber, in sicer 78.120 evrov, sledi ji Koželj Mirta s skoraj 72 tisoč evri vredno pogodbo kot predsednica Zdravstvenega sveta. Spomnimo, da je prejšnji mesec odstopila kot predsednica sveta stranke Golobove stranke Gibanje Svoboda. Na tretjem mestu je podpis svetovalne pogodbe z Garaševićem Zdenkom za svetovanje pri poslovanju JZZ za slabih 54 tisočakov. Sledi pa mu Kašca Sandra za svetovanje pri reorganizaciji dela v DZV in pri začetku delovanja Urada RS za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu s pogodbo v vrednosti 36.685 evrov. A tudi tu se je zalomilo, Kašca je bila namreč vodja kabineta, a jo je Loredan po dveh mesecih odslovil. A ni edina, ki jo je odslovil. Očitno ni le rekorder po podpisovanju pogodb, ampak tudi po kadrovanju. V devetih mesecih je kar šestkrat zamenjal vodjo svojega kabineta. Zapustila ga je celo tajnica, kar kaže, da so stvari še bolj napete, kot bi si morda kdo predstavljal, sam pa je v zvezi z odhajanjem ljudi, ki jih je pripeljal na ministrstvo, dejal, da niso izpolnili pričakovanj.

Robert Golob in Mirta Koželj (Foto: STA)

Ostale svetovalne pogodbe so podpisali Agrež Mateja, in sicer za svetovanje kakovosti in varnosti v zdravstvu v vrednosti skoraj 26 tisoč evrov. Enak znesek je za isto delo je prejel tudi Gregor Danko. Simona Potočnik je za področje svetovanja in analitike v zdravstvu prav tako prejela 25.800 evrov. Mrzlak Boštjan pa je za področje svetovanja pri načrtovanju ukrepov za preprečevanje in obvladovanje tveganj pri covidu-19 prejel nekaj sto evrov manj, torej 23.516 evrov.

Obvladovanje covida in večkratno odpornih bakterij
Veliki in tudi večkratni zneski se pojavljajo tudi pri pogodbah SS za JSZ pri obvladovanju covida-19 in večkratno odpornih bakterij. Po več kot 28 tisoč so prejeli Kohek Marija, Slavka Vekič, Slejko NatašaTomažič Marija, 20 tisoč Vesna Jurkošek in Janja Rupar nekaj več kot 23 tisoč.

Prikaz nasprotnih dejstev:

Spoštovani, opozorjen sem bil, da  ste v prispevku “Ministrstvo za zdravje je rekorder v porabi za svetovalne in avtorske pogodbe: Komu so razdelili milijon evrov v šestih mesecih”  objavili, da sem kot član Strateškega sveta za prenovo zdravstvenega sistema prejel več kot 13.000 eur.

Kot član Strateškega sveta za prenovo zdravstvenega sistema sem do danes 5.3.2023 prejel 0 eur, z besedo- nič eur.

Erik Brecelj

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine