9.9 C
Ljubljana
četrtek, 18 aprila, 2024

Ministrstvo za okolje in prostor je zagnalo projekt Pilot MOP

Piše: C. R.

Ministrstvo za okolje in prostor je zagnalo projekt Pilot MOP. Njegov namen je vzpostaviti pogoje za uspešno implementacijo novosti na področju prostorske in gradbene zakonodaje, nadgraditi sodelovanje med državo in lokalnimi skupnostmi ter spodbuditi občine in razvojne regije k povezovanju prostorskih podatkov.

Kot so danes sporočili z ministrstva, je cilj projekta tudi pripraviti osnovo za izvajanje projektov s področja prostorskega načrtovanja in graditve, ki bi se financirali iz evropskih sredstev v okviru nacionalnega Načrta za okrevanje in odpornost ter večletnega finančnega okvira za obdobje 2021-2027.

Testne preveritve se bodo izvajale na območjih izbranih občin in razvojnih regij, in sicer v okviru štirih vsebinskih in enega organizacijsko-podpornega področja. Ta so zagotovitev podatkov za vzpostavitev prostorskega planiranja na regionalni ravni in za urejanja prostora na lokalni ravni, vzpostavitev evidence stavbnih zemljišč na lokalni ravni in ukrepi zemljiške politike, infrastruktura za prostorske informacije na lokalni, regionalni in državni ravni ter projektna pisarna za organizacijsko in strokovno podporo.

Ministrstvo je projekt začelo izvajati spomladi, predviden zaključek je konec prihodnjega leta. Konec junija so zaključili prva od štirih delovnih faz projekta, ki je bila namenjena predvsem pripravi osnutkov predvidenih metodologij. V okviru projekta bodo pripravili metodologije oz. priporočila, izvedeno bo testiranje metodologij oz. priporočil ter prikaz primerov dobrih praks, poroča STA.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine