17.9 C
Ljubljana
petek, 25 junija, 2021

Ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovičeva na Eurojustu o digitalizaciji pravosodja

Piše: C. R.

Ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič je danes v okviru priprav na predsedovanje Slovenije Svetu EU v Haagu obiskala Urad za evropsko pravosodno sodelovanje (Eurojust) in se sestala z nizozemskima ministroma, pristojnima za področje pravosodja, so sporočili s pravosodnega ministrstva. Govorili so o digitalizaciji pravosodja.

Kozlovičeva se je na sedežu Eurojusta sestala z njegovim predsednikom Ladislavom Hamranom ter podpredsednikom in slovenskim predstavnikom pri Eurojustu Boštjanom Škrlecem. Poudarili so pomen digitalizacije pravosodja na področju sodelovanja med državami pri pregonu kaznivih dejanj, kar bo tudi ena od prednostnih nalog slovenskega predsedovanja EU, so zapisali na ministrstvu.

Ob tej priložnosti je predsednik Hamran pohvalil slovenske predstavnike v Eurojustu, na čelu z vodjo Boštjanom Škrlecem, ki je ministrici tudi predstavil delo slovenskega predstavništva.

Kot so sporočili z ministrstva, je Eurojust nenadomestljiv partner slovenskega kazenskopravnega sistema, ki skupaj z Evropsko pravosodno mrežo vsakodnevno nudi učinkovito pomoč mednarodnemu sodelovanju. Učinkovita in hitra izmenjava informacij je lahko še posebej pomembna pri pregonu hudih kaznivih dejanj, vloga Eurojusta v tem pogledu pa je zelo cenjena in izjemno dragocena.

Kozlovičeva se je nato sestala še z nizozemskim ministrom za pravosodje in varnost Ferdom Grapperhausom ter ministrom za pravno varnost Sanderjem Dekkerjem. Ministrica jima je predstavila prioritete slovenskega predsedovanja, s poudarkom na digitalizaciji in izzivih, ki jih ta prinaša na področju pravosodja. Ministra sta pozdravila slovensko agendo, še posebej v luči zaščite pravic otrok v okviru spletnih zlorab.

Ministrica bo v prihodnjih dneh prednostne naloge predsedovanja predstavila tudi v Bruslju, kjer se bo sestala s predstavniki Evropske komisije, Evropskega parlamenta in Sveta EU in belgijskim ministrom za pravosodje Vincentom Van Quickenbornom, poroča STA.

Zadnje novice

Sorodne vsebine