4.9 C
Ljubljana
sreda, 1 februarja, 2023

(VIDEO) Ministrica Bobnarjeva in lokalna oblast ignorirajo prebivalce Movraža, ki so zaradi migrantov najbolj na udaru

Piše: L. K. F.

Predvčerajšnjim se je notranja ministrica Tatjana Bobnar skupaj s predstavniki ministrstva in občine ter policije zaradi ilegalne migranstke problematike mudila v Slovenski Istri. Srečala se je s predstavniki KS Rakitovec in Zazid, ki mejita na Hrvaško. Vendar pa so vsi skupaj dobesedno ignorirali prebivalce sosednjega Movraža, vasi, v kateri se giblje največ ilegalnih migrantov in avtobusov ter policijskih vozil, ki jih prevažajo. Kakšen dan je tam migrantov celo 300 in več.

O dogajanju v Movražu je prejšnji teden poročal le naš medij, drugi mediji se  številnim pozivom zaskrbljenih vaščanov niso odzvali. Je pa nato javnost presenetil sinočnji TV-prispevek v Odmevih (na SLO 1), v katerem so poročali o obisku Bobnarjeve. V prispevku sta od prebivalcev nastopila le predsednika KS Rakitovec in Zazid, na izjave Movražanov smo gledalci, ki poznamo težave te vasi, zaman čakali. Zakaj so jih izpustili, ignorirali?

»Vidno smo razočarani, saj nas na srečanje z ministrico ni nihče povabil. Zelo nam je žal, da nismo imeli možnosti se srečati z Bobnarjevo, da bi ji povedali za naše težave in ji predlagali naše potencialne rešitve,« nam je danes po telefonu povedal Dušan Arko, predsednik KS Gračišče, pod katero sodi Movraž. Arko je včeraj na občino poslal dopis s predlogom KS, kako vsaj za silo rešiti gnečo z migranti, avtobusi, policijo in vojsko v Movražu. Na odgovor še čaka. Kakor čakamo mi na odgovor tako MNZ kot občine in policije, zakaj so ignorirali Movražane. Je bilo to namenoma, ugotavljajo nekateri vaščani?

Policistov, ki migrante prevažajo in spremljajo od meje do azilnih domov, je zdaj, ko se je število ilegalnih prehodov znatno povišalo, premalo. Sami  pravijo, da pregorevajo. (foto: L. K. F.)

Spomnimo: ilegalne migrante, ki množično prehajajo mejo pri Rakitovcu, nekatere manjše skupine se razbežijo tudi po drugih poteh in vaseh, od tam s policijskimi vozili prepeljejo v Movraž na avtobusno postajo. Ker je promet z avtobusi, delovnimi stroji, tovornjaki na tistem območju možen do le Movraža, ki leži nekaj kilometrov pod Rakitovcem, drugod so ceste ozke, ta vas ostaja zbirališče migrantov. »Za vaščane je to zelo neprijetno, posebno zjutraj, ko otroci na avtobusni postaji čakajo šolski avtobus. Odkar je toliko migrantov, jih starši vozijo sami v šolo,« povedo v  KS. Poleg tega skozi vas pelje cesta do Rakitovca, po kateri prebežnike z mejnega prehoda dnevno prevažajo s policijskimi vozili. Veliko jih pride tudi peš. »To je postalo res neznosno. Ne upamo si več se prosto gibati po vasi, do cerkve nad vasjo, na sprehode v bližnje gozdove. Neprijetno nam je jih srečevati. Tudi strah nas je, so le tujci … Otrokom ne dovolimo več na prosto. Policija jih razvaža ob vsaki uri, pozno zvečer zgodaj zjutraj, čez dan …,« se potožita vaščanki S. S. in D. H.

Žal ministrica Bobnarjeva in ostali odgovorni niso prišli v Movraž, da bi se na lastne oči prepričali in govorili z domačini, kaj se v tej lepi istrski vasici dogaja. Na srečanje  niso niti povabili medijev, speljali so ga na tiho. Drugače kot dogodek začetka odstranjevanja žičnate ograje na južni meji letos julija. Tedaj je Bobnarjeva to obesila na velik zvon.

Na srečanje o zelo resni problematiki ilegalnega prehajanja meje v Slovenski Istri ministrica Bobnarjeva ni povabila medijev. Še več, ignorirali so predstavnike Movraža, ki so najbolj na udaru. (foto: MNZ)

Tokrat, v Slovenski Istri, novinarji vseh medijev nismo imeli priložnosti na mestu samem ministrici in ostalim odgovornim zastaviti vprašanja o ilegalnih prehodih meje, tudi kočljiva. Ne pozabimo namreč, da so se ilegalni prehodi pod novo vlado in po odstranitvi žičnate ograje (pa tudi zaradi evropske migrantske politike) znatno povečali, posebno na območjih PU Koper in PU Novo mesto. Policija poroča o tudi 500 in več prehodih ob koncih tedna. Vaščanka Movraža D. H. pove, da jih je bilo tudi ok. 300 na dan oziroma za pet avtobusov. Prispevek za Odmeve je po obisku Bobnarjeve pripravila TV Koper Capodistria, a je ravnotako pozabila vključiti Movražane. Na pojasnila Bobnarjeve, zakaj na srečanje v Slovensko Istro ni povabila medijev, še čakamo.

Na začetek odstranjevanja žičnate ograje na južni meji pa je MNZ pripravilo cel medijski rompompon. Da je to začetek nove migrantske politike v Sloveniji, so dejali. Politike, ki si je obmejni prebivalci ne želijo, posebno Movražani ne. (foto: MNZ)

Za zdaj se poleg nekaterih domačinov Movraža angažira tudi KS, včeraj je predsednik Dušan Arko na Mestno občino Koper in v vednost ministrici MNZ poslal predlog zbirališča migrantov izven Movraža, na makadamskem obračališču ob cesti pred vasjo. Poleg tega je KS še predlagala, da bi prebežnike, ki jih peš privedejo do vasi, usmerjali po stranski poti nad vasjo, ne po cesti skozi naselje. Oboje pa bi osvetlili. Tako bi vsaj za silo umaknili prebežnike in ves promet, vezan nanje, iz vasi. Sicer so imeli 11. oktobra predstavniki vseh treh KS že eno srečanje s koprskim županom Alešem Bržanom, ki se ga Arko ni mogel udeležiti, vendar, tako je povedal, naj ne bi našli nobene ustrezne rešitve. No, državni sekretar na MNZ Branko Lobnikar je na terenu zagotavljal, da bo država poskrbela za varnost prebivalcev obmejnih krajev tudi tako, da bo na terenu vedno zagotovila dovolj policistov, a kaj, ko jih za take operacije  – tako so nam neuradno potarnali – primanjkuje. In če jih premeščajo iz drugih oddelkov, se potem njihova odsotnost tam pozna. Nekateri jim v šali pravijo, da so le še taksisti za migrante …

Na spodnji povezavi si lahko ogledate krajši video dne 20.10.2022 v Movražu:

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine