6.3 C
Ljubljana
četrtek, 29 februarja, 2024

Ministrica Bobnar ponovno preseneča s svojimi slaboumnimi izjavami

Piše: Tanja Brkić (Nova24tv)

Ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar je v pogovoru za STA izrazila mnenje, da ženskam nevarnost bolj kot s strani migrantov preti znotraj doma. Absolutno ne gre minimizirati nasilja v družini, ki je v naši družbi velik problem, sploh, ker ogromno nasilja znotraj doma ostane zaradi strahu neprijavljenega, pa vendar glede na tuje podatke iz ostalih evropskih držav nasilja nad ženskami s strani ilegalnih migrantov ne gre spregledati. Vsako nasilje je nedopustno. Znotraj tujega doma Bobnarjeva sicer nima možnosti vplivanja na preprečevanje, ga pa ima pri varovanju državne meje za varnost ostalih, pa vendar je tukaj zatajila.

“Državni organi moramo z multidisciplinarnim pristopom narediti vse, kar je v naših pristojnostih in moči, da preprečimo nadaljnje nasilje, zavarujemo žrtev in ustrezno ukrepamo zoper storilca,” je naštela ministrica Tatjana Bobnar za STA. Pa je to res? Umik ograje, katere funkcija je bila prav varovanje vseh državljanov, tudi žensk, do katerih je “brezmejno solidarna” ni ravno skladna z njenim izrečenim stavkom. Medtem ko iz evropskih držav slišimo novice o posilstvih tako nad mladoletnimi kot starejšimi ženskami, se ob njenih besedah poraja vprašanje, ali njena solidarnost do žensk sega samo do njene bližnje okolice ali velja za vse ženske. Absolutno ne gre minimizirati nasilja v družini, vendar za nasilje nad ženskami ne bi smela biti dvojna merila, vsako je absolutno nedopustno. Je pa res, da ima Bobnarjeva možnost vpliva na preprečevanje nasilja s strani migrantov, pa ji je očitno prav malo mar.

“Žensk v Sloveniji ne ogrožajo migranti, zanje je najbolj nevaren kraj dom”, je poudarila ministrica za STA. Dejstvo, da je družinsko nasilje pereč problem v naši družbi in na splošno, ne gre zanemariti, kot pa ne gre zanemariti splošne varnosti žensk ne le v domačem okolju, ampak tudi izven njega, na sprehodu, na poti v službo ali domov, preživljanju prostega časa ne glede na kraj ali uro. Pravica žensk in vseh ostalih je, da se lahko brez strahu prosto gibajo kadar koli in kjer koli, kar pa je v več evropskih državah postala težava sploh zaradi nasilja ilegalnih migrantov, o katerem poroča več tujih medijev.

Tam, kjer ima vpliv, Bobnarjeva ne reagira
Na to grožnjo nevarnosti ima Bobnarjeva dejansko vpliv, pa ji je za to prav malo mar. To je dokazala z umikom žičnate ograje na meji. Njeno izjavo je na Twitterju komentiral tudi eden od uporabnikov, ki je zapisal “Gospa, zavajate. Relevantna je reprezentiranost beguncev pri kriminalnih dejanjih glede na njihovo število. Podatki za Nemčijo leto 2019. Migranti (2 % populacije) zakrivijo: 13.9 % nasilnih deliktov 15.2 % posilstev 14.3 % umorov. Potrebujemo rešitve, ne zatiskanja oči pred dejstvi”. Sicer ne moremo reči, da gre za “zavajanje”, vsekakor pa ni prav, da Bobnarjeva skuša “zakriti” problem ilegalnih migrantov in njihovega nasilja in kriminalnih dejanj.

 

Dvojna merila so nedopustna
Vsako nasilje je nedopustno in tukaj ne bi smelo biti dvojnih meril, na kar je v preteklosti opozoril tudi poslanec SDS Branko Grims, ki se je skliceval na posilstvo mladoletnice v azilnem domu v Ljubljani, o katerem se ni skoraj nič poročalo, niti o tem, zakaj do takšnih napadov prihaja. V migrantskem domu na Viču je namreč neznanec posilil mladoletnico, ki je tja prišla z mamo in še enim sorodnikom. Posilstvo se je zgodilo konec junija, zaradi policijske preiskave in mladosti žrtve pa več niso povedali. Levi mediji so zadevo pometli pod preprogo, kar sovpada mnenjem Bobnarjeve, da ni nevarnosti s strani ilegalnih migrantov.

Ilegalni migranti (Foto: epa)

Iz policijskega polletnega poročila je moč razbrati, da so policisti v letu 2021 obravnavali 7.591 kršitev zakona o tujcih, kar je veliko nad desetletnim (5.607) in še vedno nad petletnim povprečjem (7.138). Obravnavali so tudi 707 kršitev zakona o nadzoru državne meje, samo leta 2014 so jih obravnavali več. Desetletno povprečje znaša 529, petletno pa 489. V prvem polletju 2022 je bilo 6.023 nedovoljenih prehodov državne meje, največ v zadnjih desetih letih. “Po covidu-19, ki je zaradi zaprtih meja nedovoljene migracije nekoliko zaustavil, so te v prvem polletju dobile dodaten zagon.”

Dušan Josip Smodej (Foto: FB Fotopub)

Kje je solidarnost v zvezi z afero Smodej?
Da ima možnost vpliva na preprečevanje in raziskovanje nasilja nad ženskami, je nekaj, kar ji daje moč in avtoriteto, da mnogim pomaga, tudi z dejanji in le ne z besedami. Se pa v tem primeru ni izkazala kaj preveč niti v primeru afere Dušana Smodeja, ki je kljub vsem izjavam in odkritim primerom, ki so prišli na dan, zadeva kar naenkrat potihnila. Bobnarjeva se je po izbruhu afere Smodej udeležila solidarnostnega shoda v podporo ženskam z izkušnjo spolnega nasilja Nisi sama skupaj z Niko Kovač, vendar je to očitno storila le za lastno publiciteto, saj o tem, kaj se dogaja z raziskavo in kdaj bodo kaznovani odgovorni, ni ne duha ne sluha.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine