6.4 C
Ljubljana
sreda, 22 marca, 2023

Ministri Golobove vlade so si v pomanjkanju lastnih uspehov začeli lastiti zasluge prejšnje vlade: Takole je naredil Mesec

Piše: Sara Kovač (Nova24tv)

Luka Mesec je v petek obiskal Socialno varstveni zavod Hrastovec, kjer v prostorih starega gradu biva 480 ljudi s posebnimi potrebami. “Zavod deluje od leta 1948, zdaj pa v sodelovanju z našim ministrstvom oskrbovanci končno dobivajo primernejše prostore v Lenartu v Slovenskih goricah,” je zapisal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Ni pa povedal, da se je ta projekt realiziral v času Janševe vlade in Mesec ni v projektu nikoli sodeloval ali pomagal, le rušil razvojno naravnane proračune. Na to ga je spomnil poslanec SDS Franc Breznik.

“Tudi ta projekt smo realizirali v vladi Janeza Janše kot mnoge druge velike projekte na področju Slovenskih goric. Hvaležen sem ministru Janezu Ciglerju, ki je vodil to ministrstvo, da je prisluhnil mojim argumentom in argumentom g. direktorja, da je čas, da zadeve premaknemo naprej in varovancem Hrastovca zagotovimo človeka dostojno bivanje,” je na zapis Luke Mesca dejal Franc Breznik in dodal, da Mesec pri tem projektu ni nikoli sodeloval ali kakorkoli pomagal realizirati ta projekt, “ravno obratno, ves čas je nagajal in rušil vse proračune, ki so bili razvojno naravnani.” Prav Meščevi ideološki vzorniki so na Slovenskem uničili in oropali na desetine gradov, v njih pa naselili ljudi, ki so kljub drugačnosti živeli človeka nevredno življenje, je Breznik še dodal.

Marca lani, ko je bila še na oblasti vlada Janeza Janše, sta direktor Socialno varstvenega zavoda Hrastovec iz Lenarta Aleksander Gungl in takratni minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj podpisala sporazuma o sofinanciranju izgradnje novih bivalnih enot Socialno varstvenega zavoda Hrastovec v Lenartu. Gre namreč za sedem novih bivalnih enot, v katere se bo preselilo 70 stanovalcev zavoda. Namen tega pa je postopoma izprazniti gard Hrastovec, v katerem bodo kasneje nove dejavnosti, stanovalcem zavoda Hrastovec pa zagotoviti moderne enote z vso ustrezno infrastrukturo. Vrednost izgradnje sedmih novih bivalnih enot je ocenjena na 4,1 milijona evrov, od tega bo država projekt sofinancirala v višini 3,9 milijonov evrov, razliko bo zagotovil zavod iz lastnih sredstev.

Luka Mesec pa se sedaj kiti z dosežki Janševe vlade. “Zdaj pa v sodelovanju z našim ministrstvom oskrbovanci končno dobivajo primernejše prostore v Lenartu v Slovenskih goricah,” je Mesec dejal, v resnici je na delovnem obisku pogledal le dobro delo prejšnje vlade.

Minister Janez Cigler Kralj in direktor SVZ Hrastovec Aleksander Gungl ob podpisu sporazuma o sofinanciranju novih bivalnih enot.

Takratni minister Cigler Kralj je povedal, da želijo “razbremeniti čudovit grad Hrastovec, ki je enkraten biser, a je s svojimi prostori popolnoma neprimeren za življenje oseb, ki tu uporabljajo storitve zavoda Hrastovec, in pa za delo v tem domu. Še najbolj se je to pokazalo v težkih razmerah med epidemijo.”

Foto: FB

Dokaz, da so projekt realizirali v vladi Janeza Janše kot mnoge druge velike projekte na področju Slovenskih goric, je zgoraj. “Hrastovcu smo uredili tudi sofinanciranje obnove grajskih stopnic s strani ministra za kulturo, ki ga je takrat vodil kolega dr. Simoniti.” je dodal Breznik.

Mesec je pohvalil delo Janševe vlade
Mesec je ob ogledu dejal, da je projekt dobro zastavljen in je nad njim izrazil zadovoljstvo, lahko služi kot primer dobre prakse in da je to prava pot, kako bi morala izgledati prihodnost takih institucij, je Mesec sam zapisal. Na obisku so mu pokazali uspešno zaključne investicije preteklega leta: prehod na daljinsko ogrevanje na lesno biomaso, obnova baročnega stopnišča v gradu Hrastovec in sanacija mostu na gradu Cmurek, ki se je zaključila v teh dneh. Največja in najpomembnejša pa je investicija v Lenartu, kjer se gradi devet hiš za selitev sedemdeset stanovalcev. Mesec je bil nad prezentacijo navdušen, saj je, kot je dejal, ta kakovost bivanja povsem drugačna od teh, ki smo jih poznali v preteklosti.

Projekt

Spomnimo, da je Janševa vlada po desetletjih zanemarjanja končno začela delati na novih domovih za upokojence, medtem ko so leve vlade raje denar namenile za “raziskave”, denar pa je pristal v žepu prvorazrednih. Kaj vse je bilo v razvojnem načrtu Janševe vlade na področju socialnega varstva, si lahko preberete tukaj.  Sedanja vlada pa bi se rada kitila s tujim perjem.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine