7 C
Ljubljana
torek, 6 decembra, 2022

Minister za zunanje zadeve Anže Logar: Škoditi Sloveniji, škoditi BiH, škoditi obema ali streljati vsepočez zato, ker mogoče pa le kdo pade?

Piše: Sara Bertoncelj

Zunanji minister Anže Logar je danes na seji odbora DZ za zunanjo politiko zagotovil, da se strategija Slovenije do Zahodnega Balkana ni spremenila. Poleg tega je opozoril, da to, kar se je zdaj zgodilo v odnosih med BiH in Slovenijo, ni najboljša popotnica za predstavnike BiH na njihovi poti v Evropsko unijo. Logar je zavrnil vse insinuacije, opozicijske poslance pa pozval, naj ne zlorabljajo meddržavnih odnosov za neko politično agendo, ki škodi obema državama, njim pa v nobenem primeru ne koristi. Logar od njih pričakuje, da preko parlamentarne diplomacije ne bodo smetili odnosov med dvema državama, temveč jih krepili.

Zunanji minister Anže Logar je poudaril, da se strateški zunanjepolitični dokumenti države niso spremenili in da vlada izvaja veljavno strategijo, morebitne spremembe pa bi bile usklajene z Državnim zborom. “Ne spomnim se, da bi o spremenjeni strategiji do Zahodnega Balkana kadarkoli v času mojega mandata tu v Državnem zboru razpravljali,” je poudaril. Včeraj je Matjaž Nemec sporočil, da poslanska skupina SD zahteva sklic nujne seje odbora za zunanjo politiko, na kateri bosta predsednik republike Borut Pahor in premier Janez Janša imela priložnost odgovoriti na vprašanja, ki so se pojavila v javnosti, glede različnih interpretacij njunih stališč o mejah na Zahodnem Balkanu.

Za sklic seje so se odločili po tem, ko so bosanski mediji v ponedeljek poročali, da je premier Janša v t. i. non paperju EU, kot eno od tem slovenskega predsedovanja EU, navedel spremembo meja na Zahodnem Balkanu oziroma “dokončanje razpada Jugoslavije”. Logar je opozicijske poslance vprašal, kaj je njihov interes v razpravi o Zahodnem Balkanu, ki se je razvnela v zadnjih dneh po objavi informacij o domnevnem Janševem dokumentu in vsebini pogovorov predsednika republike Pahorja v BiH. “Škoditi Sloveniji, škoditi BiH, škoditi obema ali streljati vsepovprek zato, ker mogoče pa le kdo pade?” se je vprašal.

Opozicija obračunava s predsednikom države in vlado
Minister Logar se je tudi vprašal, zakaj je informacija o vsebini pogovorov predsednika republike prišla v javnost štirideset dni po njegovem obisku v Sarajevu. “Skrajno nenavadno je, da se neformalna komunikacija najvišjih predstavnikov dveh držav pojavi v medijih,” je dejal in pojasnil, da se v primeru, če nekdo izda neko informacijo, ki je bila izrečena v zaprtem krogu med predstavniki dveh držav, krši diplomatski kodeks. Vabilo slovenski veleposlanici v Sarajevu na pogovor zaradi enega članka, objavljenega v medijih BiH, je zunanji minister označil za “diplomatski faux pas“. “Če kdo – glede na dogajanje in glede na pojasnila, ki jih je dal predsednik republike – bi moral biti na zagovor poklican bosanski veleposlanik,” je dejal Logar, ki je opoziciji obenem še očital, da s predsednikom države in vlado, glede odnosov z BiH, obračunava.

Pred kratkim je minister Logar gostil tudi namestnika predsednika vlade Severne Makedonije Nikolo Dimitrova in izrazil nadaljnjo podporo Severni Makedoniji na njeni evropski poti (Foto: STA)

Mi smo ena najtesnejših zaveznic držav Zahodnega Balkana
Na vprašanje poslanca SD Nemca, glede tako imenovanega non paperja, je Logar poslancem pokazal neuradni dokument o BiH, o katerem so zunanji ministri EU razpravljali marca na zasedanju v Bruslju. Ta non paper je pripravila Hrvaška, sopodpisalo pa ga je še pet držav – Slovenija, Madžarska, Bolgarija, Grčija in Ciper. V njem so se zavzeli, da bi BiH pridobila status kandidatke za članstvo v EU, takoj ko bo izpolnila vse pogoje za to, je pojasnil Logar. Potrebne reforme, po Logarjevih besedah, Bosna in Hercegovina izvaja prepočasi, piše STA. “Mi smo ena najtesnejših zaveznic držav Zahodnega Balkana, mi smo celo uvrstili neformalni vrh o Zahodnem Balkanu v program predsedovanja Svetu EU, zato da se ta razprava opravi na najvišji ravni,” je še poudaril minister.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine