0.2 C
Ljubljana
nedelja, 29 januarja, 2023

Minister Vasko Simoniti spregovoril o drami, ki jo je povzročil odstopljeni Igor Samobor

Piše: Nina Žoher (Nova24tv)

V ponedeljek je z mesta nekdanjega ravnatelja SNG Drame odstopil Igor Samobor. Ker je ta zatrdil, da do odstopa ni prišlo zaradi osebnih razlogov, ampak zaradi odlašanja ministrstva glede obnove stavbe. Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti je v oddaji Odmevi na RTV Slovenija razjasnil okoliščine in pojasnil, čemu obnova v resnici še ni stekla. “Tisti, ki so govorili v zvezi z odstopom Samoborja, so kar prepričani, da je ministrstvo ali minister najbolj odgovoren za to. Samobor je trdil v svojem odstopnem pismu in tudi danes sem ga tako razumel, da ni dobil nobenih odgovorov, niti da ni imel stikov z menoj. Štirikrat smo se srečali,” je pojasnil Simoniti. 

Po besedah ministra Vaska Simonitija je bil Igor Samobor eden prvih direktorjev, s katerim se je srečal, tudi v lanskem letu najhujše covid krize. “Ta naklonjenost se ni nikoli zmanjšala. Se pa seveda pri tem projektu, ki je zelo velik in zelo zahteven, postavljajo nekatera vprašanja, ki si jih je minister, ko se je srečal z vsebino, in pa tudi moji sodelavci, upravičeno sprašuje in postavlja določena vprašanja.”

Minister poudarja, da bi bilo dobro, če bi na začetku seznanili ljudi in povedali, koliko je ta projekt vreden. “Še danes nismo slišali, kakšne so cene. Najprej je bil ta projekt vreden okoli 60-62 milijonov. Nikoli niso povedali, da je to brez DDV-ja, torej 75 milijonov. Potem se je zmanjšal na 45 milijonov, zopet brez DDV-ja, kar pomeni okoli 58 milijonov. Poglejte, to so izjemno visoke številke, ki zahtevajo tudi natančne odgovore tistega, ki to financira. To je država, za katero pa je odgovoren minister.”

Ministrstvo je ob poplavi reagiralo in plačalo 330 tisoč evrov za izvedbo sanacije
Ker je bilo v prispevku na temo odstopa Samoborja rečeno, da se ni zagotavljalo določenega vzdrževanja, je Simoniti pojasnil, da je bilo za vzdrževanje namenjenih kar 4 milijone evrov v preteklih letih. V zadnjih treh letih 2 milijona 300 tisoč evrov za vzdrževanje objekta, da se je lahko v njem delalo. “Govorilo se je o vodi, o veliki poplavi, ki je prizadela celo Slovenijo in tudi Dramo. Rečeno je bilo, da ministrstvo ni reagiralo, kar seveda ni res. Javnost je potrebno obvestiti, da je ministrstvo reagiralo in takoj poslalo izvedenca in plačalo 330 tisoč evrov, da se sanacija izvede in sedaj bomo videli, kako naprej,” je poudaril Simoniti.

Simoniti je povedal, da ni bilo prekinjeno financiranje, zadržana niti odrečena ni bila naklonjenost. Poudarja pa, da želi imeti transparentno in jasno podobo, zakaj kaj gre. “Zato smo se sestali kar štirikrat. Tudi z gospodom Samoborjem. Enkrat je gospod Samobor prosil in zahteval, da bi se videli kar na štiri oči.” Kot je povedal Simoniti, slednjemu ni bil naklonjen, torej, da bi se za take milijonske vrednosti srečeval kar na štiri oči. “Le zakaj? Druga stvar, revizija je bila narejena, gospod Samobor je dejal, da je bila že septembra znana. Ne vem, od kje. V našo hišo je prišla revizija 18. novembra. 19. je bila signirana in smo jo dobili v roke. Zanimivo, da je gospod Samobor v ponedeljek odstopil,” je poudaril.

Foto: posnetek zaslona / RTVS

Javnost nikoli ni bila seznanjena, kaj ta velika investicija pomeni. Zaradi tega je vzbudila določene pomisleke ali pri ministru, ki je odgovoren za financiranje. Simoniti je pojasnil, da ta hiša nima rešenih več stvari v zvezi s parcelami, ki niso jasne, investicije pa bi šle globoko v zemljo, kar bi spodjedala samo Dramo in nasproti stoječo Nemško hišo. Opozoril je, da bi ob taki investiciji lahko prišlo v sosednji hiši in drugje do razpok, do vodnih vdorov. Minister je zato zahteval da dobi jasna in nedvoumna pojasnila ter garancije, da so mu da gotovost podlage, da bi se lahko nadaljevalo projekt.

V reviziji je bilo zapisano, da se ne da natančno določiti, ovrednotiti cene projekta
V zadnjem nacionalnem programu za kulturo je bilo 21 milijonov rezervirano za obnovo Slovenskega narodnega gledališča Drama. “Mi smo to enostavno povzeli začasno, kajti okrog številke 43 milijonov je tudi v reviziji zapisano, da se ne da natančno določiti, ovrednoti cene projekta. Če se take cene postavi se bojim, da ko bi prišli do izvajalca, bi prišlo do večjih številk in neznanskega števila aneksov. Ko sem bil skupaj na teh sestankih, tudi z gospodom Samoborjem in Arharjem, ki je bil predsednik tega sveta, je jasno in nedvoumno tudi on povedal, da samo čista situacija, popolnoma jasna in transparentna, lahko pripelje do gradbenega dovoljenja in nadaljevanja projekta, ki se mu reče obnova Drame,” je pojasnil Simoniti.

Samobor izraža neka svoja čustvena stanja, ki so zgolj propaganda
Po besedah Simonitija je Samobor v celotni zadevi izražal svoja čustvena stanja, ki pa so nekako malo ne preveč dragoceni propagandni prijemi, je prepričan. “Tukaj o čustvih ne bomo posebej govorili. Nenazadnje odgovornost je na državi, da vse to to financira, ne gre namreč za privatni projekt. Niti ministra, še manj gospoda direktorja. Nikjer v Evropi direktorji ne zidajo hiš, ampak jih politika če hočete, ampak z dobrim in premišljenim vstopom.”

Koeficient programskih vrednosti se ni znižal 
Na vprašanje, če bi lahko lažje sodeloval s kakšnim drugim direktorjem, je Simoniti odgovoril, da sam proti gospodu Samoborju nima nič. Daleč od tega. Naklonjenost ministrstva se je po njegovih besedah izrazila tudi tako, da je bil tudi v letošnjem letu dvignjen koeficient programski vrednosti iz 8 na 9. “Gospod pa je pred letom dni izražal celo bojazen, da bo padla ta številka. Ne, obratno.” Simoniti poudarja, da so v tej hiši veliki poznavalci gledališke umetnosti. “Nimam težave priznati in ugotoviti Slovenskemu narodnemu gledališču prvenstvo v našem državnem prostoru.”

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine