19.7 C
Ljubljana
četrtek, 8 junija, 2023

Minister Loredan bi kopiral finsko zdravstvo, nad katerim so Finci ogorčeni

Piše: Sara Kovač (nova24tv.si)

V predvolilni oddaji na Finskem se je osem od devetih predstavnikov strank strinjalo, da Finska nima dobro delujočega zdravstvenega sistema, ki bi omogočal enako in pravočasno obravnavo pacientov. Za Slovenijo to niti ne bi bila pomembna novica, če ne bi napovedana zdravstvena reforma vlade in zdravstvenega ministra Danijela Bešiča Loredana, ki bo rešila nevzdržne razmere, temeljila ravno na finskem zdravstvenem modelu.

“Finska trenutno nima dobro delujočega zdravstvenega sistema, ki bi lahko vse paciente obravnaval enako in pravočasno.” To je večinsko mnenje vodij parlamentarnih strank, razkrito med predvolilno razpravo na Yle v ponedeljek zvečer, poročajo finski mediji. Medtem pa naš zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan: “Za cilj smo si zadali finsko vizijo zdravstvene reforme, kjer celotno zdravljenje temelji na primarni ravni, kjer pravzaprav vsi pacienti praktično dobijo na primarni ravni vso oskrbo. Mi moramo danes enakovredno poskrbeti za mlado generacijo, za nas, delovno aktivne, in za starejšo generacijo,” je ob predstavitvi dejal Loredan. Minister torej uvaja model, ki pravzaprav ne deluje.

V predvolilni oddaji je osem od devetih voditeljev na vprašanje voditeljice Annike Damström, ali finski zdravstveni sistem deluje tako, kot bi moral, odgovorilo negativno. Vodja Stranke nacionalne koalicije Petteri Orpo je v odgovoru na vprašanje izpostavil dve točki. “Prvo je, da se ljudje umaknejo s čakalnih seznamov in se vključijo v zdravstveno oskrbo. Drugo je, da moramo zaposliti več medicinskih sester ter zdravstvenih in socialnih delavcev,” je dejal Orpo.

Medtem pa naš zdravstveni minister: “Število zdravnikov v Sloveniji uvršča pod povprečje EU-ja, saj imamo 3,3 zdravnika na tisoč prebivalcev. Finska jih ima recimo 3,5, vendarle jim zdravstveni sistem deluje boljše, ker so se z reformo pripravili na vse izzive, ki jih imamo danes.”

Predvolilno soočenje na Finskem

Le premierka Sanna Marin je na vprašanje o delujočem zdravstvenem sistemu odgovorila z “da in ne”. Pojasnila je, da imajo največje težave na osnovnih ravneh sistema. Pri nas pa minister uvaja finski model ravno zato, ker pravi, da je ravno tu njihov model močen in da vsi pacienti  oskrbo dobijo na primarni ravni.

Je nova reforma zdravstvenega sistema obsojena na propad?

“Stresnega testa je konec in reforme slovenskega zdravstva se lahko začnejo,” je pred kratkim naznanil zdravstveni minister in dejal, da se bomo pri organizaciji, izvajanju zdravstvenih storitev in financiranju zgledovali po Finski. Očitno pa le-ta ne deluje, kot bi moral, saj vse večje stranke na Finskem menijo, da je neučinkovit in potrebuje prenovo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine