0.2 C
Ljubljana
nedelja, 29 januarja, 2023

Minister dr. Simoniti v Posavski regiji: Kultura je velik potencial za rast in razvoj Posavske regije

Piše: Lucija Kavčič

Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti je bil včeraj skupaj z drugimi predstavniki Vlade Republike Slovenije na delovnem obisku v Posavski regiji. Ogledal si je grad Pišece in Tariški dvorec v Radni ter obiskal Galerijo Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki. Tudi tokratni regijski obisk se je začel s sejo vlade, ki je potekala na Brežiškem gradu.  Z delovnim obiskom Posavske regije se je začel niz treh vladnih regijskih obiskov. V februarju bo minister skupaj z drugimi predstavniki vlade obiskal še Osrednjeslovensko in Primorsko-notranjsko regijo.

Foto: Wikipedija

 Obnovo gradu Pišece v Bizeljskem gričevju v občini Brežice je Ministrstvo za kulturo sofinanciralo iz domačih in evropskih sredstev. Je eden redkih gradov, ki je bil skoraj v celoti obnovljen, vključno s komunalno infrastrukturo, z novim parkiriščem in dostopno potjo. Da bo grad celovito obnovljen, je treba dokončati še sanacijo romanskega stolpa in obnoviti kapelo z restavratorskimi deli. Minister dr. Simoniti je ob obisku gradu dejal, da so finančna sredstva za dokončanje obnove zagotovljena in da Ministrstvo za kulturo lahko gradu Pišece da novo vsebino ter mu zagotovi lepše čase.  Delovni obisk je minister za kulturo dr. Simoniti nadaljeval v občini Sevnica. Pred Tariškim dvorcem v naselju Radna ga je sprejelo vodstvo podjetja Siliko. Ministra so seznanili z željami podjetja po širjenju proizvodnje. Osrfednja tema pogovora je bil Tariški dvorec, ki je vpisan v Register kulturne dediščine, a stoji na območju, na katerem Odlok o občinskem prostorskem načrtu Občine Sevnica predvideva razvoj proizvodnih dejavnosti. Za zaključek delovnega obiska je minister dr. Simoniti skupaj z ministrico za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Heleno Jaklitsch obiskal Galerijo Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki. Seznanil se je z načrti galerije in si ogledal razstavo “Vezi. Zagrebška likovna akademija in slovenski umetniki med obema vojnama“. Razstava predstavlja umetnike, ki so študirali v Zagrebu, ter njihova dela do druge svetovne vojne. Na ogled je več kot sto trideset slikarskih in kiparskih del ter grafik najbolj znanih slovenskih umetnikov, kot so Zoran Mušič, Gabrijel Stupica, France Mihelič, Marij Pregelj, Maksim Sedej, Zdenko Kalin in številni drugi. Galerija Božidarja Jakca na stalnih razstavah predstavlja še dela slovenskih ekspresionistov, na občasnih razstavah pa vrhunske domače in tuje umetnike. Galerija se želi vzpostaviti kot referenčna točka v srednjeevropskem prostoru za obdobje ekspresionizma. Obisk v regiji se je zaključil z javno tribuno v Kulturnem domu v Krškem, kjer se je predsednik vlade skupaj z ministri srečal z župani, gospodarstveniki in drugimi nosilci razvoja v regiji. 

 Investicije v kulturo Posavske regije

V posavski regiji Ministrstvo za kulturo v obdobju 2021–2022 s 360.992,24 evra sofinancira obnovitvena, konservatorsko-restavratorska in vzdrževalna dela na področju nepremične kulturne dediščine. Finančna sredstva so porazdelili med sakralno, memorialno in profano stavbno dediščino.

Brezice, grad Brezice.
Pogovor z direktorico Posavskega muzeja Alenko Cernelic Kroselj.
Grad Brezice.

Tako se je lani začela obnova lesne skulpture Japonski festival, ki ga je leta 1961 na prvem mednarodnem kiparskem simpoziju Forma Viva v Kostanjevici na Krki izdelal japonski kipar Eisaku Tanaka. Konservatorsko-restavratorska dela, ki se bodo končala letos, sofinanciramo s 35.300 evri, so sporočili z ministrstva za kulturo. Lesne skulpture, ki so jih do zdaj v okviru Forme Vive ustvarili številni kiparji z vsega sveta – kot material so uporabili hrastov les, ki je značilen za to geografsko območje, so na ogled v neposredni okolici Galerije Božidarja Jakca in v Kostanjevici na Krki.

Galerija Božidarja Jakca, ki organizira Formo Vivo, skupaj s Posavskim muzejem Brežice in Zgodovinskim arhivom Celje pomembno prispeva k razvoju regije. Leta 2021 je ministrstvo za kulturo delovanje galerije in muzeja sofinanciralo z 997.597 evri, delovanje arhiva pa s 713.575,99 evra.

Posavski muzej Brežice je dediščina Posavja od najstarejših dni do danes, za regijo pa je pomemben tudi Zgodovinski arhiv Celje, ki hrani gradivo od 13. stoletja do 90. let 20. stoletja, pristojen pa je še za zasavsko in savinjsko regijo. Arhiv je lani ob razglasitvi Slovenije za evropsko gastronomsko regijo 2021 skupaj z Mestnim muzejem Krško in Srednjo šolo za gostinstvo in turizem Celje izdal knjigo z naslovom #receptiizarhiva: stoletni kuharski zapiski za sodobno rabo. Knjiga je izjemen dokaz, kako lahko originalen vir arhivskega gradiva postane osnova za vpeljavo v sodobne gastronomske trende. Navdih za knjigo je arhivski vir, ki ga hranijo v zbirki rokopisov z naslovom Kuhinjska knjiga za hotel Triglav, ki je deloval v času med obema vojnama v Sevnici. Gre za izbor receptov, ki so prirejeni za današnjo domačo rabo, sama izdaja pa je več kot knjiga receptov, saj vsebuje tudi zgodovinski zapis o posavskem hotelu.

Ministrstvo za kulturo je v okviru enoletnih razpisov za izbor kulturnih projektov na področjih vizualnih umetnosti (vključno z arhitekturo in oblikovanjem) in glasbene umetnosti v letu 2021 z 12.440,30 evra sofinanciralo šest projektov, enega na področjih vizualnih umetnosti in pet na področju glasbenih umetnosti. Med njimi Festival kulture Kostanjevica, ki je leta 2018 nastal v želji, da bi v Kostanjevici na Krki vnovič oživili gledališko in glasbeno kulturno dogajanje.

 Kot so še sporočili z Ministrstva za kulturo obveščanje prebivalcev regije zagotavlja 28 medijev – trije televizijski programi, en radijski program, 16 tiskanih medijev in 8 elektronskih medijev. Na redni letni razpis ministrstva za kulturo za podporo pri ustvarjanju in razširjanju programskih vsebin, pomembnih za uresničevanje javnega interesa na področju medijev, se je iz te regije v letu 2021 prijavil en medij, ki je sredstva v vrednosti 18.110,83 evra tudi prejel.

Načrtovani projekti v Posavski regiji so izhajajoč iz sporočila Ministrstva za kulturo naslednji:

 Rekonstrukcija lesenega mostu v Kostanjevici na Krki

Letos se bo začela rekonstrukcija lesenega mostu v Kostanjevici na Krki, ki jo bo Ministrstvo za kulturo sofinanciralo z 200.000 evri. Leseni most v Kostanjevici na Krki je poleg obeh cerkva, Lamutovega likovnega salona, nekdanje cistercijanske opatije eden od vidnejših in pomembnejših spomeniškovarstvenih enot urbanističnega/naselbinskega spomenika Kostanjevica na Krki. Leseni most je hkrati tudi tehnični spomenik, saj je eden redkih še ohranjenih tovrstnih mostov, narejenih po starinski tehnologij.

 Obnova gradu Štrajbarski turn v Leskovcu pri Krškem

Štrajbarski turn v Leskovcu pri Krškem je klasično zasnovan renesančni grad in eden redkih primerov avtorsko urejenega grajskega parka (po zamisli lastnika) v Sloveniji. Za obnovo gradu so zagotovljena državna in evropska sredstva: za obnovo ostrešja, predvideno v prvi polovici letošnjega leta, je v proračunu Ministrstva za kulturo namenjenih okoli 715.000 evrov, za celovito obnovo gradu pa je iz evropskih sredstev predvidenih okoli 5 milijonov evrov.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine