12.9 C
Ljubljana
petek, 2 junija, 2023

Minister Brežan očitno podpira Jankovićev projekt C0 in nima zadržkov

Piše: Domen Mezeg (Nova24tv.si)

Minister Brežana tveganja za okolje, ki spremljajo sporni kanal C0, očitno niso prepričala. Danes je namreč povedal, da kanalizacijski kanal Co “prinaša več koristi kot tveganj”? Kot je dejal, se je projekt začel že leta 2014 in ima vsa gradbena dovoljenja. Nedavno pa je prav bivši minister Hojs poudaril, da projekt nima celovite presoje vplivov na okolje. Se pa strinjamo, da zadeva prinaša veliko koristi za Jankovićevo denarnico, o čemer je Hojs prav tako podrobno govoril … 

Minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan je prepričan, da se s spornim projektom gradnje kanalizacijskega kanala Co, ki bi potencialno lahko onesnažil podtalnico za skoraj celotno Ljubljano, lahko nadaljuje. V stranki Zeleni Slovenije pa so policiji in specializiranemu državnemu tožilstvu naznanili sum okoljskega kriminala, kar dejansko je nezakonita gradnja tega kanala. Minister Brežan pa meni, da sporni projekt prinaša več koristi kot tveganj. Brežan: “Projekt se je začel že tam v letu 2014, ko so bila pridobljena pravnomočna gradbena dovoljenja. Projekt je bil v okvirju slovenske kohezijske politike prijavljen v Bruslju, potrdila ga je Evropska komisija in ima pravnomočna gradbena dovoljenja,” poroča Siol.

Zeleni Slovenije zahtevajo, da se projekt nemudoma prekine, dokler ne bo pregledan s strani pristojnih. Poudarili so še, da obstaja sum kršitve človekovih pravic. Zeleni Slovenije: “Viri pitne vode za mesta, ki imajo več kot 100 tisoč prebivalcev, spadajo v kritično infrastrukturo, kar pomeni, da je treba odpraviti vsa neposredna tveganja za onesnaženje pitne vode.” Enako nalaga tudi januarja sprejeta evropska direktiva, ki se nanaša na odpornost kritičnih subjektov. Zeleni Slovenije so prepričani, da gradnja tovrstnega kanala ni usklajena z direktivo. Ob tem so posebej izpostavili potresno ogroženost območja. Po njihovem prepričanju gre za “okoljski kriminal najširšega pomena” in kaže na sum kršitve človekovih pravic.

Eden od lastnikov zemljišč Filip Čemažar, ki ga je občina brez njegove vednosti razlastila. (Foto: Nova24TV)

Dokazano je bilo namreč nezakonito poseganje na tujo lastnino, kmetje pa nimajo dostopa do svojih njiv in ne morejo opraviti nujnih spomladanskih del. Zahtevajo, da se gradnja projekta nemudoma ustavi, dokler policija in tožilstvo zadeve celovito ne pregledata, tudi vseh postopkov, dovoljenj in soglasij. Prav tako naj se policija in tožilstvo seznanita s “prvimi ugotovitvami družbe Jaspers, ki je pregledala projekt z vidika evropskih sredstev in zahtevala celovito presojo, ki pa je ni bilo, ker je ministrstvo domnevno podalo jamstvo na financiranje in je Jaspers opustil vztrajanje,” so še zapisali Zeleni Slovenije.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine