10.2 C
Ljubljana
petek, 1 marca, 2024

Minister Aleš Hojs: “Zaslišanja se opravljajo v prostorih z ikonografijo države, ne s slikami diktatorjev”

Piše: Luka Perš (Nova24tv)

Župan občine Radenci Roman Leljak je spomnil na dogodek iz leta 2015, ko bi moral biti zaslišan. Zaslišanje je zavrnil, ker je ta policijska postaja imela v svojih prostorih obešeno sliko nekdanjega dolgoletnega jugoslovanskega diktatorja v bivšem režimu, Josipa Broza Tita. Leljak je pred kratkim dosegel umik poimenovanja Titova cesta v Radencih, kar je povzročilo hud upor lokalne radenske levičarske scene.

V Sloveniji že dlje časa poteka debata o totalitarnih simbolih. Pomladna politična stran je že večkrat javno zavrnila in obsodila nacizem, fašizem in komunizem ter se zavzela za prepoved vseh totalitarnih simbolov v Sloveniji. Večjo težavo predstavlja slovenski levi politični pol, ki še vedno na vse kriplje brani dediščino bivšega režima.

Že dlje časa se predstavnikom levega političnega pola ne zdi problematično, če se sodniki, učitelji ali nekateri policisti javno predstavljajo v titovkah in majicah z rdečo zvezdo. Leve parlamentarne stranke v državnem zboru tudi nočejo sprejeti resolucije Sveta Evrope, s katero bi obsodili fašizem, nacizem in komunizem. Kljub nekajkratnim poskusom do sprejetja resolucije v slovenskem parlamentu še vedno ni prišlo. To nas ne sme čuditi, če se predsednica SD Tanja Fajon ponosno klanja pred kipom komunističnega zločinca Borisa Kidriča.

Radenski župan Leljak zavrnil pričanje, ker je bila v policijskih prostorih obešena Titova slika. Novinar RTV Slovenija Boris Vasev provociral notranjega ministra Hojsa!
Radenski župan Roman Leljak je objavil del policijskega zapisnika, v katerem se ni hotel udeležiti zaslišanja na omenjeni policijski postaji, ker so v njej imeli obešeno Titovo sliko. Nov konflikt je spet hotel povzročiti novinar MMC RTV Slovenija Boris Vasev, ker je opazil všeček notranjega ministra Aleša Hojsa pod Lejlakovim objavljenim sporočilom. Vasev se je tako poveselil, da sedaj notranji minister Hojs zavrača sodelovanje s policijo. “Končno notranji minister po meri anarhistov,” je še zapisal Vasev.

Notranji minister Aleš Hojs se je v slovenski javnosti že večkrat razkril manipulacije osrednjih medijev. Jasno je zapisal, da Titova slika nima kaj iskati v prostorih policije. Namesto njegove bi lahko visela slika sedanjega predsednika države Boruta Pahorja. Hojs zaključi, da se zaslišanja opravljajo v prostorih z ikonografijo države, ne s slikami diktatorjev.  “Vaš odziv je razumljiv, saj dlje od Tita mentalno niste uspeli priti, morda ker ste v Sloveniiji,” se je na Vasevo opazko odzval Hojs.

Župan Radencev Roman Leljak. (Foto: STA)

Veliko nekdanjih socialističnih republik se zaveda, da je bil komunizem prej zlo kot nekaj dobrega. V Sloveniji imamo zaradi izobraževalnega procesa po zaslugi Slavka Gabra “diktature” dominantnih medijev v službi bivšega režima, ki obdobje komunistične Jugoslavije predstavlja zelo romantično. Ti radi povedo, da je zmaga partizanov omogočila kasnejšo osamosvojitev Slovenije, pozabijo pa omeniti Državo Slovencev, Hrvatov in Srbov po koncu prve svetovne vojne.

Kot kaže, še po tridesetih letih konca komunizma veliko slovenskih državljanov verjame, da je totalitaristični režim rešitev za Slovenijo. Žalostno je, da nedomokratične vrednote bivšega režima množično zagovarjajo nekateri sodniki, policisti, učitelji, politiki in predstavniki sedme sile. Večina teh predstavnikov najdete na levem ideološkem polu. Prav tisti, ki sedaj kričijo, da se v Sloveniji izvaja diktatura.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine