6.9 C
Ljubljana
nedelja, 11 aprila, 2021

Minister Aleš Hojs za Demokracijo: Poleg naše želje, da se v večji meri v varovanje vključi vojska, bomo intenzivirali postavljanje ograje in drugih tehničnih sredstev za nadzor južne meje.

Pogovarjali smo se z ministrom za notranje zadeve Republike Slovenije Alešem Hojsom. V javnosti je znan predvsem kot predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve in minister za obrambo v času druge Janševe vlade. Pogovarjali smo se z ministrom za notranje zadeve Republike Slovenije Alešem Hojsom. V javnosti je znan predvsem kot predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve in minister za obrambo v času druge Janševe vlade. 

DEMOKRACIJA: Gospod Hojs, v času druge Janševe vlade ste bili minister za obrambo, ste predsednik Odbora za obrambo pri Strokovnem svetu SDS in predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve. Vas je vabilo predsednika vlade Janeza Janše, da prevzamete mesto ministra za notranje zadeve, kaj presenetilo?
HOJS: Seveda! Ko so pogovori za aktualno koalicijo prihajali v sklepno fazo, me je poklical predsednik vlade in me povabil v ekipo. Nikakor si nisem mogel misliti, da ima z menoj načrte na notranjem ministrstvu, saj je bilo moje prvo vprašanje, kako to, da na tem mestu ne bo dr. Predaliča, ki je vodil pristojni odbor znotraj stranke. Predsednik mi je pojasnil, da zanj predvideva mesto generalnega sekretarja vlade in da želi na mestih ministrov imeti ljudi, ki že imajo vladne izkušnje. Povabilo je bilo gotovo velik znak zaupanja, saj gre za zahteven resor. Izprosil sem si dan za premislek, nato pa potrdil sprejetje kandidature. Nekaterih vabil v življenju ne moreš (smeš) zavrniti.

DEMOKRACIJA: V javnosti, predvsem medijski, je bilo precej odzivov na vaše imenovanje za notranjega ministra. Kako jih komentirate? Nekatere levičarske novinarske aktiviste je namreč zmotilo dejstvo, da ste bili nazadnje tudi direktor televizije Nova24TV, sedaj pa naj bi po njihovo lahko kot notranji minister preprečili preiskavo domnevno spornega financiranja te televizije iz tujine …
HOJS: Najprej naj pojasnim, kar sem storil že večkrat, da sem vodenje podjetja prevzel na željo največjih lastnikov. Štiri leta smo zelo dobro sodelovali v upravnem odboru, potem pa so me prosili, da začasno, predvsem zaradi finančne konsolidacije in izpeljave nepremičninske naložbe, prevzamem tudi izvršno vlogo. V podjetju nisem bil zaposlen, ampak sem delo opravljal na podlagi pogodbe o poslovodenju. Tudi če ne bi bilo tako, bi mi pa očitali, da sem delničar družbe in član upravnega odbora. Seveda sem dan po imenovanju na funkcijo ministra z vseh mest v družbi Nova24TV odstopil. Glede financiranja pa sem prepričan, da ne gre za nič spornega, saj smo tako kot drugi mediji denar za oglaševanje pridobivali od oglaševalcev. Ne vem, zakaj bi bilo sporno, da so ti tudi korporacije s sedežem na Madžarskem. Sem pa večkrat javno pozval vse pristojne (policijo, preiskovalno komisijo), da čim prej dokončajo svoje delo in o izsledkih poročajo. Nesprejemljivo je, da se nekaj o nekom navrže, potem pa traja leto in dan, da se stvarem pride do dna.

DEMOKRACIJA: No, nekatere je zmotilo tudi to, da ste za državnega sekretarja na notranjem ministrstvu imenovali nekdanjega mariborskega župana in državnega svetnika Franca Kanglerja. 
HOJS: Gospod Kangler je bil močno vpet v policijske vrste v času osamosvojitve, kasneje pa bil prepoznaven poslanec, državni svetnik in ne nazadnje župan drugega največjega slovenskega mesta. Težko bi mu kdo očital pomanjkanje političnih izkušenj, potrebnih za mesto državnega sekretarja. Hkrati pa je človek, ki je v sistemu (policija, tožilstvo, sodišča …) »preživel« množico padlih obtožb, ovadb in procesov. Iz lastnih izkušenj bo tako lahko pripomogel k izboljšanju policijskega in kriminalističnega dela. Pa tudi to, da je politično vpet v prijateljsko Slovensko ljudsko stranko, se mi je zdelo pomembno, saj tudi sam verjamem, da se stranka, ki jo vodi Marjan Podobnik, po naslednjih volitvah lahko vrne v parlament.

(Celoten intervju si preberite v novi številki revije Demokracija.)

Zadnje novice

Sorodne vsebine