11.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 20 maja, 2024

Milan Zver: “Viktor Orban je velik zmagovalec evropske razprave o migracijah. Kvote so preteklost!“

Evropskega poslanca iz vrst EPP dr. Milana Zvera so intervjuvali za enega izmed najbolj branih časopisov na Madžarskem Magyar Hirlap. V intervjuju je poslanec spregovoril o aktualnih političnih temah v povezavi z Madžarsko ter Evropsko unijo oziroma predlogom evropske levice, da proti Madžarski sproži 7. člen Pogodbe o Evropski uniji. Evropska levica je namreč prepričana, da trenutne razmere na Madžarskem pomenijo očitno tveganje za hude kršitve evropskih vrednot. Dr. Zver se s sprožitvijo 7. člena ne strinja in v Evropskem parlamentu vlaga mnoge napore v to, da se omenjenega člena ne bi sprožilo. Kar nekaj besed v intervjuju pa je dr. Zver namenil tudi odličnemu sodelovanju z vodilnimi madžarskimi funkcionarji, obenem pa se poslanec ni mogel izogniti primerjavi dogajanja na Madžarskem z dogajanjem v Sloveniji.

V povezavi s poročilom, ki se v Evropskem parlamentu pripravlja na temo sprožitve 7. člena Pogodbe o Evropski uniji ter v povezavi s vprašanji, ali se madžarsko vlado v tem pogledu v evropskih institucijah pravično obravnava, je dr. Milan Zver mnenja, da je omenjeno poročilo, neutemeljeno, tudi v luči tega, če se situacijo na Madžarskem primerja z drugimi evropskimi državami.

»V Sloveniji je situacija glede spoštovanja vladavine prava resnično alarmantna, a se nihče prav pretirano ne ukvarja s tem, ne zahteva posebnih poročil ali misij, najbrž preprosto za to, ker je na oblasti leva politika,« je prepričan dr. Zver. Ob tem dodaja, da je slovenska mreža old-boysov poskrbela, da so predsednika največje opozicijske stranke Janeza Janšo poslali v zapor dobre tri tedne pred parlamentarnimi volitvami, in to brez kakršnegakoli dokaza proti njemu. »Ustavno sodišče je seveda kasneje sodbo proti predsedniku Slovenske demokratske stranke razveljavilo, toda škoda tako njemu osebno kot Slovenski demokratski stranki, pa tudi naši državi, je že bila storjena,« je povedal dr. Zver.

Ob tem je opomnil, da na odborih CULT v Evropskem parlamentu večkrat izpostavlja, da je medijska krajina v Sloveniji mnogo hujša kot na Madžarskem, neuravnoteženost medijev pa vidna vsem, a nihče ne govori o teh temah niti v Evropskem parlamentu, niti v Evropski komisiji. »Nihče v Evropskem parlamentu se pravzaprav niti ne ukvarja s katerokoli socialistično vlado, ki je na oblasti v evropskih državah, čeprav so prav te vlade problematične,« je izpostavil poslanec EPP, ki še pravi, da napadov na Orbanovo vlado ne razume povsem, saj je Madžarska v tem trenutku ena najbolj gospodarsko uspešnih držav v EU. Dr. Zver je ob tem tudi opozoril, da se madžarski premier Viktor Orban dosledno odziva na prošnje za razprave v Evropskem parlamentu ter da vsakič znova utemelji ukrepe, ki jih njegova vlada sprejema. »Orban je tudi že povedal, da bo spoštoval vsakršno odločitev, ki jo bodo sprejele evropske institucije napram njemu ali njegovi državi,« je dodal evropski poslanec in poudaril, da je bil madžarski predsednik vlade doslej vedno kredibilen partner znotraj EU.

Evropska ljudska stranka je sicer široka družina različnih strank iz različnih držav in občasno prihaja tudi do razlikovanj med gledišči strank, ki prihajajo iz Vzhoda ali iz Zahoda Evrope na posamezne teme, kar dr. Zver ocenjuje kot pluralizem, ki je povsem normalen. Ob tem pa je izpostavil, da tudi znotraj EPP do Madžarske obstajajo različna mnenja, kar je po njegovi oceni posledica različne ekonomske doktrine v posameznih državah.

»Sam pogosto izpostavim dejstvo, da ima madžarska stranka Fidesz več evropskih poslancev kot jih imajo na primer naše sestrske stranke iz Belgije, Nizozemske, Danske, Finske, Švedske,« je dejal dr. Zver in ocenil, da bi tudi na tovrstno uspešnost strank v posameznih državah morali gledati. »Kljub temu pa sem mnenja, da bi morale stranke, ki smo del iste politične družine po celotni Evropi, držati skupaj, ne glede na, morda, kdaj različna mnenja o posamezni zadevi,« je povedal poslanec iz vrst EPP.

V povezavi z migranti in migracijskim valom, je dr. Zver ocenil, da je migracijska politika, ki jo je vodil Viktor Orban postala zmagovita v Evropi. »Sedaj se tudi v Evropi krepi zavedanje, da je ta njegova politika ustrezno naslovila nenadne množične ilegalne migracije,« je poudaril poslanec in dodal, da osebno meni, da je sistem migrantskih kvot del preteklosti.

»Seveda to ne pomeni, da ne bomo soočeni z novimi množičnimi migracijami v prihodnje oziroma odpiranjem balkanske poti, vendar pa ob tem močno upam, da bo Evropska unija sposobna okrepiti svoje zunanje meje in da ne bo dopuščala tihotapcem z ljudmi bogate zaslužke na plečih obupanih,« je dodal poslanec dr. Zver. Ob tem je tudi jasno nakazal, da je Slovenija ena tistih držav, ki je ranljiva, saj aktualna vlada ni sprejela sprejemljivih in pravočasnih ukrepov za zaščito meja.

V intervjuju je bilo govora tudi o dobrem sodelovanju med evropskimi poslanci iz vrst SDS iz Slovenije in Fideszom, kjer je dr. Zver izpostavil, da je sodelovanje med obema strankama doslej bilo tradicionalno dobro.

»Že pred leti, ko je evropska levica prvič napadla Madžarsko ter organizirala razprave proti vladi Viktorja Orbana, sem se zavzel in branil ukrepe, ki jih je madžarska vlada sprejemala v dobro svojih ljudi. S predstavniki Fidesza tudi odlično sodelujemo pri pripravi različnih političnih strateških dokumentov, tako smo nazadnje skupaj dosegli, da bo evropski trg delovne sile primarno skrbel za delavce iz Evrope, manj pa bo osredotočen na imigracijske delavce, ki prihajajo izven EU. Prav v tem tednu pa sem pripravil amandmaje, ki nasprotujejo poročilu o Madžarski, ki je bilo pripravljeno s strani poslanke socialistov. V kolikor naša priporočila in mnenja na poročilo o Madžarski ne bodo sprejeta, seveda slovenska delegacija EPP, ki jo vodim, ne bo podprla tega poročila odbora niti poročila Evropskega parlamenta o tem,« je povedal dr. Zver.

Dr. Milan Zver, ki je stalni poročevalec Evropska parlamenta za program Erasmus+, tesno in izjemno produktivno sodeluje z evropskim komisarjem za področje izobraževanja, kulture, mladih in športa Tiborjem Navracsicsem, ki je dr. Zvera že označil kot enega najpomembnejših zaveznikov Madžarske znotraj Evropskega parlamenta.  Tudi dr. Zver meni, da je, zgodovinsko gledano, omenjeni komisar eden boljših za področje izobraževanja, kulture, mladih in športa, vsekakor pa najboljši komisar trenutne sestave Evropske komisije. »Njegovo delo na Erasmus+ programu je izjemno. Tako velik uspeh tega programa je namreč tudi plod odličnega dela komisarja Navracsicsa,« je povzel dr. Zver.

Tako Slovenija kot Madžarska sta tik pred parlamentarnimi volitvami, zato je bilo v intervjuju nekaj besed namenjeni tudi tej temi. Dr. Zver je ob tem mnenja, da je Madžarska uspešno opravila demokratično tranzicijo, kar se kaže tudi v podpori ljudi stranki Fidesz na Madžarskem. »Medtem pa se SDS obeta mnogo težja bitka. Upam, da bo na prihodnjih parlamentarnih volitvah SDS zmagala in da bo uspela oblikovati stabilno vlado,« je dejal dr. Zver. Ob tem je še spomnil, da je po Demosovi vladi, ki je izvedla osamosvojitev Slovenije in oblikovala temelje demokratičnih institucij v naši držani, najbolj uspešna vlada v zgodovini države bila prav prva vlada Janeza Janše. »Po desetih letih je skrajni čas, da se stvari v Sloveniji ponovno normalizirajo,« je v intervjuju zaključil dr. Milan Zver.

Intervju v madžarskem jeziku je na voljo tukaj: http://magyarhirlap.hu/cikk/114388/Igazsagtalan_tamadasok_erkeznek_Brusszelbol

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine