4.1 C
Ljubljana
torek, 23 aprila, 2024

Milan Zver na seznamu ljudi, proti katerim je Iran uvedel sankcije: Bo Tanja Fajon še naprej simpatizirala z Iranci?

Piše: Domen Mezeg (Nova24tv)

“Na desettisoče protestnikov je bilo zaprtih, na stotine pobitih. Zaradi tega so se mi dobesedno zasmilili in sem jim pomagal na vse možne načine, tudi z organizacijo prireditev v parlamentu ipd. Samo pomagal sem Gibanju za osvoboditev Irana, da je lahko evropski in svetovni javnosti povedalo resnico, ki se dogaja v Iranu. To, da so nas sedaj dali kar na listo teroristov, je pa malce smešno,” se je na šokantno iransko potezo odzval evroposlanec Milan Zver, sicer prvi slovenski politik, ki ga je takšna “čast” doletela. 

Iranski teroristični režim je sankcioniral osem vplivnih evropskih organizacij in podjetij ter 12 vplivnih evropskih posameznikov, med njimi tudi evroposlanca iz vrst SDS Milana Zvera. Svojo odločitev je pojasnil s tem, da spodbujajo in promovirajo terorizem, nasilje, kar je rezultiralo v nemirih, terorističnih aktivnostih in kršitvah človekovih pravic, vse to pa je škodovalo iranskemu narodu. Osebe, na katere se sankcije nanašajo, nimajo dovoljenja za vstop v Republiko, njihovo premoženje pod jurisdikcijo Islamske republike pa bo zamrznjeno. Ustanove, ki so jih doletele sankcije terorističnega režima: Skupina “Friends of Free Iran” in njeni člani v Evropskem parlamentu, “Mednarodni odbor za iskanje pravice” (ISJ) in njegovi člani, organizacija “Stop the Bomb”, Perzijska tiskovna agencija Deutsche Welle, poroča Tasnim News Agency

Na seznamu se je znašla tudi perzijska tiskovna agencija RFI, francoska Mednarodna liga proti rasizmu in antisemitizmu (LICRA) in nemški podjetji Karl Kolb Co. in Rhein Bayern Fahrzeugbau Co. Preostali posamezniki: Aljo Vidal QuadrasJavier ZarazlejosCharlier Weimers, Jan ZahradilHelmot GeukingHermann TertschMeyer HabibMatine ValletonJean Francois LegaretJohanned Boie in Alexandra Wurzbach. Prejšnji teden pa je iransko zunanje ministrstvo že uvedlo sankcije proti številnim posameznikom in organizacijam iz Velike Britanije zaradi spodbujanja terorizma, nasilja in kršitve človekovih pravic.   

Tanja Fajon in veleposlanik Islamske republike Iran Kazem Sahefij (Foto: Twitter)

Zver: “Že vrsto let, odkar sem v evropski politiki, podpiram iransko Gibanje za osvoboditev Irana. Gre za gibanje, ki ga vodi Maryam Rajavi in ima sedež v Parizu.” Kot je še pojasnil, je to močno lobistično gibanje v Evropskem parlamentu. V tem parlamentu imajo legalno interesno skupino prijateljev, Zver pa je sopredsedujoči. Gibanje ima precej normalen program, denimo za demokracijo, svobodo, enakost žensk. Zanimivo pa je, da so ženske v ospredju teg protestnega gibanja. So zelo dejavni in proaktivni. Trenutno imajo v Evropskem parlamentu razstavo, ki prikazuje fotografije vseh umorjenih v zadnjih tednih. Spomnimo, da je zadnje tedne potekal večji val protestov. Podobno se je dogajalo tudi leta 2019. Vsakokrat se je režim zelo ostro odzval. Na desettisoče udeležencev je bilo zaprtih, na stotine pobitih. “Zaradi tega so se mi dobesedno zasmilili in sem jim pomagal na vse možne načine, tudi z organizacijo kakšnih prireditev v parlamentu ipd.” 

“Prvič se je zgodilo, da je kakšen slovenski politik na spisku za likvidacijo
“To pa je tudi vse, kar sem počel. Samo pomagal sem Gibanju, da je lahko evropski in svetovni javnosti povedalo resnico, ki se dogaja v Iranu. To je bil moj cilj. To, da so nas sedaj dali kar na listo teroristov, je pa malce smešno.” Tudi Rusija je 40 evropskih poslancev označila za “nezaželene”. Povsem nekaj drugega pa je to, da je Iran “njih” označil kar za “teroriste”. Je malce nenavadno in grozeče. “Na takšen način si jemljejo legitimno pravico, da nas likvidirajo. Trenutno ni poskrbljeno za dodatno varstvo. Se bomo pa verjetno vsi kolegi “teroristi” dobili skupaj in malo pogledali, kaj se da narediti in kako bo Evropski parlament na to reagiral.” Potrebno bo za mnenje povprašati tudi inštitucije v Sloveniji, denimo MZZ. Evroposlanec je še priznal, da mu je “malce neprijetno”. Trenutno sicer nima kakšne posebne želje, da bi potoval v Iran, spoštuje pa njegovo (perzijsko) zgodovino.

Vladimir Putin in Ebrahim Raisi (Foto: epa)

Prepričan je, da gre za eno pomembnejših človeških civilizacij. Kar se trenutno dogaja v tej državi, pa je povsem neprimerno. Režim vodi Ebrahim Raisi, ki je leta 1988 sodeloval v množičnih pobojih 30 tisoč civilistov, pozneje pa je bil celo sprejet v OZN-u in pri francoskem predsedniku Emmanuelu Macronu. To so bile velike napake evropske in svetovne politike. Američani so to nevarnost celo zaznali. Donald Trump je vedel, kaj se dogaja, vendar mu EU ni sledila. In ko so bila pogajanja na Dunaju, EU sploh ni bila povabljena, čeravno se je dogajalo na domačih tleh. “Trenutno je res čudna situacija, bomo pa skušali dobiti odgovore od nekaterih inštitucij. Prvič se je zgodilo, da je kakšen slovenski politik na spisku “za likvidacijo”. Če nekoga razglasijo za nezaželenega, je to v redu, se v dotično državo pač ne potuje. Če pa te razglasijo za terorista, je pa druga zgodba.” Z novinarskim vprašanjem smo se obrnili tudi na zunanje ministrstvo. Spomnimo, da je bila ministrica Tanja Fajon sodelavka dotičnega evroposlanca v EU parlamentu, je pa tudi sodelovala/simpatizirala (?!) s predstavniki režima. Na čigavo stran se bo tokrat postavila? Je prijateljstvo med nekdanjima sodelavcema zgolj lepa “fazona”?

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine