5.8 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

(FOTO GALERIJA) Milan Zver: Dr. Jože Pučnik sedaj domuje tudi v Evropskem parlamentu

Danes je v Evropskem parlamentu v Bruslju potekala slavnostna inavguracija konferenčne dvorane, ki je poimenovana po očetu slovenske državnosti, dr. Jožetu Pučniku. Inavguracije, organizirane na pobudo evropskega poslanca, vodje slovenske delegacije pri Evropski ljudski stranki (ELS) in pobudnika poimenovanja dr. Milana Zvera, so se udeležili družina dr. Pučnika, evropski poslanci, veleposlaniki ter visoki politični in številni drugi gostje iz Slovenije in tujine. Še posebej pa velja omeniti predsednika Evropskega parlamenta Antonia Tajanija, predsednika skupine ELS v Evropskem parlamentu Manfreda Webra, predsednika SDS in nekdanjega predsednika Vlade Republike Slovenije Janeza Janšo in predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja.

Poimenovanje dvorane po očetu slovenske državnosti dr. Jožetu Pučniku v Evropskem parlamentu je simbolno izjemno pomembno dejanje tako za Slovenijo kot tudi za Evropsko unijo. Tudi na ta način se je dr. Pučnika postavilo ob bok drugim velikanom evropske politične zgodovine. Tako kot življenjska zgodba mnogih drugih evropskih politikov je bila tudi zgodba dr. Jožeta Pučnika izjemna, in vsak, ki jo pozna, se lahko strinja, da se je po tem velikem Slovencu več kot zasluženo poimenovala konferenčna dvorana v Evropskem parlamentu. Dr. Zver, ki je bil v 90. letih tesen sodelavec dr. Pučnika, se je v nagovoru ob slavnostnem dogodku zahvalil predsedniku Evropskega parlamenta Antoniu Tajaniju, predsedniku skupine ELS v Evropskem parlamentu Manfredu Webru in predsedniku Slovenske demokratske stranke Janezu Janši, ki so v celoti podpirali to idejo in tudi odločno prispevali k imenovanju dvorane po tem izjemnem Slovencu.

V nagovoru ob današnji slovesnosti je evropski poslanec dr. Milan Zver dejal, da je poimenovanje dvorane po dr. Jožetu Pučniku glede na njegovo življenjsko zgodbo nekaj povsem normalnega, predvsem pa zasluženega. “Pogosto se zgodi, da so ljudje, ki veliko naredijo za svojo domovino, cenjeni šele po svoji smrti. Tako je tudi v primeru dr. Pučnika,” je dejal dr. Zver in ob tem izpostavil, da je v Sloveniji po dr. Pučniku poimenovan politični inštitut, vlada Janeza Janše je po njem poimenovala nacionalno letališče, predsednik republike pa je po dr. Pučniku poimenoval eno od dvoran v predsedniški palači. Prav tako so nekatere lokalne skupnosti po njem poimenovale ulice, trge, parke, šole. Tudi hiša, kjer domuje Slovenska demokratska stranka, se imenuje po dr. Jožetu Pučniku.

Ob tem je evropski poslanec še poudaril, da se s poimenovanjem dvorane po dr. Pučniku Evropa na primeren način poklanja človeku, ki je pogumno branil demokratične vrednote v trdih časih komunizma, ki ga je prav zaradi njegovih načelnih in demokratičnih stališč silovito kaznoval pa tudi izgnal iz rodne domovine.

Na slovesnosti sta vse zbrane nagovorila tudi Antoni Tajani in Manfred Weber, ki sta izpostavila pomembno vlogo in prispevek dr. Jožeta Pučnika ne le v slovenski, ampak tudi v evropski zgodovini. “Poimenovanje dvorane po Jožetu Pučniku ni zgolj poklon njegovemu imenu, ampak slavljenje ključne figure slovenske in evropske zgodovine”, je dejal Antonio Tajani. Manfred Weber je dodal, da je Slovenija, tudi po zaslugi Pučnika, ki je bil nesebičen državnik močnega evropskega duha, suverena in neodvisna država, kot jo poznamo danes. Prav tako je poudaril, da bi dr. Pučnik vedel, kako naj EU najde izhod iz sedanjih težav na podlagi evropskih vrednot.

Predsednik SDS Janez Janša pa je v nagovoru izpostavil, da je ime dr. Jožeta Pučnika neločljivo povezano z obstojem slovenske države. “Sloveniji je prinesel vedenje o tem, kaj je demokracija,” je dejal predsednik SDS, ki je še dodal, da dr. Pučniku nikoli ni šlo za osebne interese, ampak za stvar. Po besedah predsednika SDS Janeza Janše je dr. Jože Pučnik dobro poznal Evropo. “Dejal je, da se je za Evropo treba truditi vsak dan,” je spomnil Janša. Poudaril je še, da je dr. Pučnik resnično razumel, kaj pomeni boj za človekove pravice in demokracijo, saj je imel izkušnjo nepravičnega prestajanja zaporne kazni zaradi objavljenega članka.

Sin dr. Jožeta Pučnika, Gorazd Pučnik, pa je na današnji slovesnosti dejal, da je bil njegov oče “evropski državljan, ki je Evropo dobro razumel in je vedel, da demokracija pomeni različne interese povezati med seboj”.

V omenjeni dvorani je svoje mesto dobil tudi doprsni kip dr. Jožeta Pučnika, ki je do sedaj bival v Pučnikovi hiši na Trstenjakovi ulici v Ljubljani.

Zadnje novice

Sorodne vsebine