4 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

(VIDEO) Milan Kučan pred tremi desetletji: Osamosvojitvena težnja je nasilje, je fašistoidna namera!

Milan Kučan, ki mu osamosvojitev Slovenije nikoli ni bila intimna opcija, je pred dobrimi tremi desetletji Udbo in policijo pozval k »obrzdanju« tistih, ki so želeli samostojno Slovenijo.

Prihodnji teden bomo 26. decembra praznovali dan samostojnosti in enotnosti. Na ta dan obeležujemo spomin na razglasitev plebistica o samostojnosti leta 1990, na katerem je od 93,2 odstotka udeleženih volivcev na vprašanje, »Ali naj Slovenija postane samostojna in neodvisna država?«, okoli 95 odstotkov odgovorilo pritrdilno. S tem se je začela osamosvojitev Slovenije.

Milan Kučan pa je kot predsednik komiteja zveze komunistov dve leti prej na tajnem sestanku vrha slovenske Udbe in milice v Tacnu (15. aprila 1988) osamosvojitvene težnje obsodil, češ da v njih ni zaslediti socializma in jugoslovanske ideje.

»To je nasilje, je fašistoidna namera, ki kaže, da mi politične kulture nimamo. In če te fašistoidne namere, ki se kaže skozi omenjeno pisanje in skozi topotanje na javnih tribunah v Cankarjevem centru, ne bomo obrzdali, se lahko zgodi, kar se je zgodilo v Nemčiji leta 1931,« je dejal Kučan.

Video si lahko ogledate TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine