2.1 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

Miha Lobnik in pravna mreža lahko še tako preganjata preganjata Primca, a s tem ne bosta spremenila dejstva, da otrok potrebuje mamo in očeta

Piše: Sara Kovač (Nova24tv)

Pravna mreža za varstvo demokracije je preko Twitterja sporočila, da je zoper plakate ljubljanskega svetnika Aleša Primca podala prijavo Zagovorniku načela enakosti. Trdijo namreč, da naj bi kandidat za župana Ljubljane Aleš Primc v svoji volilni kampanji spodbujal k diskriminaciji s pozivanjem proti LGBTQ posvojitvam. Primc v svojem odzivu poudarja, da ga lahko Miha Lobnik in Pravna mreža za varstvo demokracije še tako preganjata, a s tem ne bosta spremenila dejstva, da otrok potrebuje mamo in očeta.

Borec za otroke in družine, dolgoletni civilnodružbeni aktivist in politik Aleš Primc se je letos odločil, da se poda v boj za županski stolček in Ljubljančankam in Ljubljančanom ponudi izbiro. Tako je izdelal program in vanj zapisal deset zelo konkretnih obljub, med katerimi so med drugim bile: v času draginje se zaščiti vse ljudi in družine, da jih ne bo zeblo in da ne bodo čutili pomanjkanja; zagotovi se, da bo vsak prebivalec Ljubljane imel dostop do družinskega oziroma osebnega zdravnika v bližini svojega doma; aktivno sofinanciranje projektov s strani občine za namestitev dvigal v vse bloke in večnadstropne hiše, kjer jih še nimajo; najemnikom, ki živijo v občinskih stanovanjih, se poda možnost odkupa stanovanja, v katerem živijo, tako da se jim bodo do sedaj plačane najemnine štele v kupnino; zagotovi se zaščito otrok v vrtcih in šolah, da jih ne bodo učili, kako spreminjati spol in spolno usmerjenost.

Vsebina plakatov, s katerimi je Primc pozival k svoji izvolitvi na mesto župana prestolnice, je še posebej zmotila Mladino. Pri Mladini so se namreč obregnili ob plakat z napisom: “Za zaščito otrok pred LGBTQ posvojitvami”. Po njihovem mnenju naj bi napisi na plakatih predsednika zunajparlamentarne stranke Glas za otroke in družine “Proti LGBTQIA” in “Proti LGBTQIA+ posvojitvam otrok” izražali “odkrito homofobijo in sovražno nastrojenost”. “Je tako diskriminatoren napis lahko del javnega oglasa, sploh takšnega, ki predstavlja kandidata za župana?” so se ob tem vprašali.

Kot kaže se z mnenjem Mladine strinjajo tudi pri Pravni mreži za varstvo demokracije, kjer so se odločili, da zoper plakate Aleša Primca podajo prijavo Zagovorniku načela enakosti. “Kandidat za župana Ljubljane Aleš Primc je v svoji volilni kampanji spodbujal k diskriminaciji s pozivanjem proti LGBTQ posvojitvam. Ker je Ustavno sodišče v svoji odločitvi opr. št. U-I-91/21 z dne 16. 6.  2022 jasno zapisalo, da prepoved posvojitve otrok za istospolne partnerje pomeni nedopustno diskriminacijo, tudi pozivanje k ureditvi, ki bi prepovedovala LGBT posvojitve, pomeni diskriminacijo,” poudarjajo.

Spomnimo. Pravna mreža za varstvo demokracije je sodeč po navedbah na njihovi spletni strani  s pravnim znanjem pomagala ljudem, ki so se obrnili nanje – pravni nasveti so se nanašali predvsem na ukrepe za preprečevanje epidemije covida-19, preganjanje na javnih shodih s strani policije ter uresničevanje ostalih človekovih pravic in svoboščin. Na podlagi njihovih zahtev za sodno varstvo so sodišča in policija 18-krat ustavili prekrškovne postopke, s čimer so bili posamezniki in posameznice oproščeni plačila glob. Pravna mreža je izvajala tudi monitoring protestov. Poleg tega so tudi skupaj z medijskimi strokovnjaki pripravili izhodišča za spremembe zakona o Radioteleviziji Slovenija. Spremembe se nanašajo na vodenje, upravljanje in nadzor RTV ter predstavljajo podlago za njegovo profesionalno in pluralno delovanje, so zapisali. Aprila pa so na Evropsko komisijo podali pritožbo o domnevno nezakoniti državni pomoči, ki na bi bila iz javnih sredstev dodeljena NTV24 d. d. Iz navedenega je zelo dobro razvidno, kam je v resnici usmerjeno njihovo delovanje.

Primc poudarja, da otrok potrebuje mamo in očeta
Primca smo se odločili povprašati za komentar glede odločitve Pravne mreže. Ta je povedal, da je zaščita otroka največja dolžnost in pravica vsake mame in očeta. “Otrok potrebuje mamo in očeta. To čutita in vesta vsaka mama in oče,” je jasen. Pravi, da ga lahko Miha Lobnik in Pravna mreža za varstvo demokracije preganjata in se zraven še postavita na glavo, pa tega ne bosta spremenila.

Zagovornik načela enakosti Miha Lobnik (foto: STA)

Glede na to, da je bil Primc pobudnik in organizator treh zmagovitih družinskih referendumov v letih 2001, 2012 in 2015, seveda ne čudi, da se bori proti LGBTQ ideologiji, ki je iz leta v leto vedno bolj agresivna. Ponovno se je angažiral potem, ko je večina v DZ uspela sprejeti novelo družinskega zakonika, ki uvaja posvojitve otrok v vsa razmerja LGBTQIA+. “Aktivisti LGBTQIA+ trdijo, da obstaja več kot 100 spolov, in po njihovo bi v vsa ta razmerja lahko posvajali naše otroke, če se nam kaj zgodi. Si predstavljate, da dva, ki ves čas spreminjata svoj spol, posvojita vašega otroka, če se vam kaj zgodi, stara mama in stari oče ga pa ne bi smela? In točno to so sprejeli,” je glede tega kritično izpostavil Primc.

V intervjuju za Demokracijo je Primc razkril, da “Miha Lobnik, šef LGBT-jevcev v Sloveniji in šef organa t. i. Zagovornika načela enakosti, ki na leto porabi 1.471.000 evrov davkoplačevalskega denarja, zahteva, da državni zbor čim prej sprejme zakon o samodoločitvi spola, kjer bi si vsak lahko poljubno izbiral enega od po njihovo 100 in več spolov, država pa bi morala non stop izdajati nove osebne izkaznice in menjati številke EMŠO, ki so, kot vemo, vezane tudi na spol”. Trdi, da imajo že pripravljen zakon, spremembe družinskega zakonika v povezavi s tem zakonom o samodoločitvi spola, ki ga hoče vsiliti Lobnik, pa po njegovih besedah daje podlago za uvedbo spolne vzgoje LGBTQIA+ v vrtce in šole.

Kritik na račun poteze Pravne mreže ne manjka
“Izgubili ste vso razsodno moč! Vaša logika je psihotična! Najprej ozdravite svoje psihotične pristranskosti, potem se pa razglašajte za “pravno mrežo (za varstvo demokracije)”. Že čez kakšno desetletje ali dve se zanamci ne bodo mogli načuditi nebulozam našega časa! Groza,” je v odzivu na odločitev Pravne mreže za varstvo demokracije izpostavil psihoanalitik Roman Vodeb. Nekdanja poslanka stranke SDS in ljubljanska svetnica Mojca Škrinjar je poudarila, da Primc nedvomno ni edini, ki je proti posvojitvam otrok LGBT. “Vaša sprevrženost tiči predvsem v ustrahovanju! Sram vas naj bo,” je bila jasna. Pojavili pa so se tudi komentarji v smislu: “Ne piše, da je proti, kot trdite. Še enkrat preberite, kaj piše. Zaščita otrok pred komerkoli ali čemerkoli je za vas spodbujanje k diskriminaciji? Česa ste se napili? Bi moral pozivati k zaščiti otrok še pred kom? Npr. pred vami?”; “In kaj na plakatih vas moti? Da je oče moški in mama ženska? Tako je že od nastanka življenja na tej naši ĺjubi Zemlji!”; “A kot državljan, davkoplačevalec imam še lahko svoje mnenje, čudno je vaše dojemanje demokracije.”; “Vsak ima pravico do svojega prepričanja in nikomur ne vsiljujte svojega. Različna mnenja so ljudsko bogastvo – in se jih moramo veseliti, jih analizirati, soočiti z njimi svoja stališča in iz vsega izluščiti SKUPNO DOBRO. Življenje gre svojo pot z nami ali brez nas.”

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine