6.4 C
Ljubljana
nedelja, 18 aprila, 2021

Migrantska kriza številka 2? Na grškem otoku je v enem samem dnevu pristalo več kot 600 migrantov hkrati

V četrtek je šestnajst gumenjakov, napolnjenih s približno 650 migranti, pristalo na plažah grškega egejskega otoka Lezbos. Skoraj vsi so pristali v eni uri. Čolni z migranti iz Afganistana in Sirije so prišli iz Turčije.

Po navedbah lokalnih grških medijev Keep Talking Grčija je bilo na kopnem cel kup delavcev nevladnih organizacij, ki so pomagali migrantom pri izstopu. 16 čolnov v enem dnevu in n najti razloga zakaj je tako – to je zaskrbljujoče,
je za Telegraph povedal tiskovni predstavnik Agencije za migrante Združenih narodov v Grčiji Boris Češirkov. “Stotine jih prihaja v Grčijo iz Turčije vsak teden, kljub dogovoru med Turčijo in Evropsko unijo, ki je predvideval, da Ankara v zameno za zaustavitev toka prejme milijarde sredstev, ” poroča Telegraph.

Četrtkov množični prihod predstavlja največjo tovrstno vrsto od vrhunca migrantske krize v letu 2016.

Samo v prvih dveh tednih avgusta je egejski otok Lezbos že sprejel skoraj 2000 migrantov, kar je veliko več kot leta 2018, kamor je v istem obdobju pristalo 479 migrantov.

Številke OZN kažejo, da je od 56.000 „prosilcev za azil“ in migrantov, ki so letos prispeli v Evropo, skoraj polovica takih, ki so prišli preko grških otokov.

Grški zunanji minister Nikos Dendias je povabil turškega veleposlanika, da bi “izrazil globoko nezadovoljstvo Grčije” zaradi nezakonitih migrantov iz Turčije.

V začetku tega meseca je Glas Evrope poročal o izjavi turškega notranjega ministra Süleymana Soyluja, kjer je dejal: “Soočamo se z največjim migracijskim valom v zgodovini. Če odpremo protipožarne vrata, nobena evropska vlada ne bo mogla preživeti več kot šest mesecev. Svetujemo jim, naj ne preizkušajo potrpljenja. “

Zadnje novice

Sorodne vsebine