3.8 C
Ljubljana
nedelja, 26 marca, 2023

Migranti so v Severno Afriko iz EU nakazali 8 milijard evrov, ugotavlja Eurostat

Piše: J.B.

Vsota denarja, ki ga migranti odlivajo iz EU, je leta 2021 dosegla rekordno raven. Na različne konce sveta so nakazali 37,7 milijarde evrov, kar je 47-odstotno povečanje glede na leto 2015, poroča Eurostat.

V obratni smeri je bilo v EU nakazanih 13 milijard evrov, kar je že nekaj let stabilna vsota, ki se skoraj ne spreminja. To je povzročilo negativno bilanco EU s preostalim svetom v višini 24,7 milijarde evrov. Osebni kapital se torej zelo hitro odliva s stare celine.

Največ denarja je bilo nakazano v Severno Afriko, in sicer 8 milijarde evrov (22 odstotkov). Sledijo Azija (brez Bližnjega in Srednjega vzhoda) z 21 odstotki (7,8 milijarde EUR) in evropske države zunaj EU z 19 odstotki ( 7,1 milijarde evrov).

Odlivi osebnega kapitala iz EU v letu 2021. (Slika: Eurostat)

V EU je največ denarja prišlo iz evropskih držav, ki niso članice EU (6,8 milijarde evrov ali 54 odstotkov), sledita pa Severna Amerika z 20 odstotki (2,5 milijarde evrov) ter Srednja in Južna Afrika z 8 odstotki (milijarda evrov). Iz Severne Afrike, kamor se odlije največ osebnega kapitala iz EU, je prišlo samo 130 milijonov evrov.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine