-1 C
Ljubljana
ponedeljek, 4 decembra, 2023

(MIGRACIJE) Saj ni res, pa je! Obljubljali so stanovanja, gradili pa bodo nove migrantske centre

Piše: A. G.

“Odbor za notranje zadeve javno upravo in lokalno samoupravo predlaga vladi republike Slovenije, da intenzivno pristopi k zagotovitvi dodatnih nastanitev za namestitev migrantov,” se glasi zadnji sklep koalicije, je objavil poslanec SDS Dejan Kaloh. “Še več nezakonitih migrantov hočejo spraviti v našo državo. Antislovenska Golobova vlada,” je pripisal ob dokumentu. Tudi Janez Janša je komentiral dokument in dejal, da za nastanitev migrantov predlaga ustrezno lokacijo: Murgle.

Borut Sajovic iz Svobode, Jani Prednik iz stranke SD in Matej T. Vatovec iz Levice so se podpisali pod dokument, v katerem pozivajo k urejanju novim nastanitvam za migrante ravno v času, ko je mnogo Slovencev ostalo brez strehe nad glavo ali pa so njihova stanovanja in hiše neprimerne za bivanje zaradi uničujočih poplavah. V začetku mandata so obljubljali 30 tisoč stanovanj, po poplavah so obljubili gradnjo 100 montažnih hiš na mesec, gradili pa bodo migrantske centre za ilegalce.

Ilegalne migracije so se v času vlade Roberta Goloba za nekajkrat povečale. Koalicija še vedno trdi, da ograje ne delujejo, čeprav je naval prišel ravno po rušitvi ograj na meji, saj so migranti dobili jasno sporočilo, da lahko vstopijo, čeprav ilegalno. Azilni domovi so prepolni, policija pa svari tudi pred povečanim kriminalom v območjih, kjer so azilni domovi (več tukaj). Pa kljub temu bi vlada migrantom omogočila nove nastanitve, da bodo še bolj lagodno bivali v Sloveniji – celo bolje kot državljani.

Foto: TW

Iz azilnega doma na Viču so sporočili, da se soočajo s problematiko prezasedenosti. Dom namreč omogoča namestitev 350 ljudi, trenutno pa je nastanjenih dvakrat več prosilcev za azil. Zaradi pomanjkanja prostora migranti spijo na hodnikih, zunanjem šotoru in v zabojnikih. S prezasedenostjo se soočajo tudi v azilnem domu v Logatcu, kjer je nastanjenih 350 migrantov, kar je trikrat več od števila, ki je bilo dogovorjeno z lokalno skupnostjo. Tamkajšnji župan Berto Menard je povedal, da bo zaradi pritožb občanov sklical izredno sejo občinskega sveta.

Azilni dom na Viču v Ljubljani (Vir: arhiv/Moja Dolenjska)

Komu bo torej vlada dala prednostBo uredila bivanje državljanom, ki jim je poplava uničila hiše in uresničila obljubo o novih neprofitnih stanovanjih ali pa bo prej uredila bivanje migrantom, ki vstopajo ilegalno? “To je veleizdaja Slovenije,” je komentiral Tomaž Lisec.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine