4.1 C
Ljubljana
petek, 16 aprila, 2021

Metod Berlec: TO SRS ustanovljena za obrambo SFRJ in Tita

Prejšnjo sredo so na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani v organizaciji veteranskih organizacij (Zveza veteranov vojne za Slovenijo, Policijsko veteransko društvo Sever in Zveza slovenskih častnikov), ki so zadnja leta povsem pod vplivom postkomunistične politične garniture, proslavili 50-letnico ustanovitve Teritorialne obrambe  Socialistične republike Slovenije. Po njihovo naj bi pred petimi desetletji, se pravi leta 1968, začela nastajati nova slovenska nacionalna vojska, to je predhodnica sedanje Slovenske vojske.

 

Seveda je resnica daleč od tega. TO SRS ni nastala za potrebe slovenske osamosvojitve, saj so tako jugoslovanski kot slovenski komunisti videli prihodnost »jugoslovanskih narodov« samo znotraj Socialistične federativne republike Jugoslavije, ampak iz povsem drugih razlogov. Po praški pomladi in operaciji Donava, s katero so enote varšavskega pakta pod vodstvom SZ pozno ponoči 20. avgusta 1968 vdrle na Češkoslovaško in jo pokorile, so se »hlače« pošteno zatresle tudi jugoslovanskemu komunističnemu vodstvu na čelu z Josipom Brozom Titom. Slednji je takoj sklical izredno sejo predsedstva in izvršnega komiteja CK ZKJ. Začela se je 21. avgusta zvečer na Brionih in trajala »skoraj brez premora«. Bali so se namreč, da bo naslednja tarča sovjetskih enot Jugoslavija oziroma oni sami. Pri tem so zaprepadeni ugotavljali, da jim prava nevarnost ne grozi z Zahoda, s strani zveze NATO, ampak z Vzhoda, s strani »bratskih« socialističnih držav. In to je zahtevalo takojšnje ukrepanje, saj so bile »elitne enote« JLA razporejene ob zahodni meji in ne na vzhodni. Za potrebe obrambe SFRJ in njenega partijskega vodstva so »čez noč« sprejeli »doktrino splošnega ljudskega odpora«. Po njej so bile obrambne sile SFRJ sestavljene iz treh komponent: operativne vojske (JLA), teritorialne obrambe (TO) in drugih oboroženih sil. Zato je tudi vodstvo TO SRS maja 1990 potegnilo z Beogradom in ne z novo Demosovo oblastjo, katere progam je bil osamosvojitev Slovenije.

In zato je tudi vodstvo TO SRS maja 1990 potegnilo z Beogradom in ne z novo Demosovo oblastjo, katere progam je bil osamosvojitev Slovenije.

Zadnje novice

Sorodne vsebine