17 C
Ljubljana
sreda, 17 avgusta, 2022

Mesec problematizira vzpostavljanje zmogljivosti Slovenske vojske, medtem ko v soseščini divja vojna

Piše: Sara Kovač (Nova24tv)

Koordinator Levice Luka Mesec s svojimi idejami ogroža nacionalno varnost Slovenije, medtem ko nedaleč od nas divja vojna. “Bodoča koalicija se strinja, da obstoječa oblast nima nikakršnega mandata, da te nakupe izvršuje, podpisuje pogodbe ali daje nove zaveze Natu,” je dejal Mesec. Na te očitke je Tonin odgovoril že aprila in pojasnil, da nakup oklepnikov moramo izvesti, saj ga odlagamo že vse od leta 2017, cene pa rastejo. Poudaril je tudi, da se varnostna situacija v naši bližnji in daljni okolici poslabšuje, zato meni, da bo ta vlada podpisala pogodbo popolnoma upravičeno.

Slovenska vojska kar nekaj let ni bila pripravljena na vojno stanje, kar pa bi nekdanji predsednik vlade Marjan Šarec najraje prikril pred ljudmi. Tudi, če probleme pometemo pod preprogo, ti ostajajo. Tega se je zavedala vlada Janeza Janše, ki je kljub močnemu nasprotovanju in zbiranju podpisov proti investicijam v Slovensko vojsko zagotovila dodatna denarna sredstva za varnost naših vojakov.

V nadaljevanju so z zavlačevanjem postopkov nameravali nagajati toliko časa, da bi nakup oklepnih vozil Boxer bil pred iztekom mandata neizvedljiv. V Novi Sloveniji so takrat izpostavili, da Levica vse dela le za svojo korist in ne za ljudi. Zanimivo je bilo tudi to, da so “vojaški” referendum hoteli imeti skupaj z volitvami, “davčnega” pa ne.

Skrajna Levica je že izvajala akcije proti prepotrebni modernizaciji slovenske vojske, med drugim z zbiranjem podpisov. (Foto: STA)

Minister za obrambo Matej Tonin je takrat dejal, da referendum o ratifikaciji mednarodne pogodbe skladno z ustavo ni dovoljen in da je šlo v tem primeru za zlorabo instituta referenduma s strani Levice. Ustavno sodišče je pritrdilo Toninu in prepovedalo referendum o zakonu o ratifikaciji sporazuma z Organizacijo za sodelovanje pri skupnem oboroževanju (francosko Organisation Conjointe de Coopération en matière d’Armement – OCCAR).

Nakup oklepnih vozil je bistvenega pomena za zmogljivost Slovenske vojske
Tonin je aprila pozdravil odločitev ustavnega sodišča. Poudaril je, da bo vlada nadaljnje postopke peljala v smeri, da bi do podpisa pogodbe prišlo še v aprilu. “Nakup bojnih kolesnih vozil 8 x 8 (BKV 8 x 8) je bistvenega pomena za vzpostavitev najpomembnejše zmogljivosti Slovenske vojske, katere vzpostavitev se odlaga že dalj časa, to je srednja bataljonska bojna skupina (SrBBSk). Ta je bistvena zmogljivost za nadaljnji razvoj in izboljšanje stanja pripravljenosti Slovenske vojske,” so zapisali na ministrstvu za obrambo.

Slika je simbolična. (Foto: epa)

Koordinator Levice Luka Mesec je včeraj dejal, da pogovori z novo koalicijo, ki jo kreira Robert Golob, potekajo gladko. Med temami so dali poseben poudarek  tudi nakupu oklepnikov, ki ga želi izvesti Tonin. “Bodoča koalicija se strinja, da obstoječa oblast nima nikakršnega mandata, da te nakupe izvršuje, podpisuje pogodbe ali daje nove zaveze Natu,” je dejal Mesec. S tem praktično ogroža nacionalno varnost, medtem ko v naši soseski divja vojna.

Dolgo smo odlašali z nakupom oklepnikov
Tonin je že pred tem odgovoril na te očitke, ki niso novi s strani Mesca. Poudaril je, da je že nekaj mandatov stoji nabava omenjenih oklepnikov, saj so se intenzivnejše dejavnosti za izvedbo nakupa oklepnikov na Ministrstvu za obrambo začele že leta 2017, potem pa je prejšnja vlada zaustavila nakup. Poudaril je tudi, da se varnostna situacija v naši bližnji in daljni okolici poslabšuje, zato meni, da bo ta vlada podpisala pogodbo popolnoma upravičeno. “Trditi, da tega ne potrebujejo, je tako, kot da bi rekel, da policisti ne potrebujejo avtomobila,” je še v pogovoru za POP TV dejal Tonin.

Minister za obrambo Matej Tonin (Foto: zajem zaslona RTV)

Na podlagi sporazuma bodo za sodelovanje Republike Slovenije v programu Boxer in za nakup vozil Boxer sklenjeni nadaljnji izvedbeni akti z OCCAR ter sodelujočimi državami v programu, in sicer: varnostni sporazum, memorandum o soglasju (med državami članicami programa Boxer), programska odločitev (med državami članicami programa Boxer in OCCAR) in obligacijskopravna pogodba o nakupu vozil Boxer. Ponujena in izpogajana skupna vrednost pogodbe brez DDV je 281,5 milijona evrov.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine