30.1 C
Ljubljana
sreda, 17 julija, 2024

Mercator je prodala Bratuškova, tudi zaradi tega so rušili drugo Janševo vlado

Piše: Moja Dolenjska

Slovenska vlada pod vodstvom Alenke Bratušek je sklep o prodaji Mercatorja sprejela v začetku junija 2013. Mercator je bil nato prodan hrvaškemu Agrokorju, katerega ustanovitelj in lastnik je bil Ivica Todorić. Kupnina za celoten Mercator je bila sprva določena pri 800 milijonih, nato so to z manevri znižali na 400 milijonov evrov. Novi lastnik naj bi zdaj Mercator dobil za 660 milijonov evrov.

Povezave s Todorićem je potrdil tudi Zoran Janković, srečala ste se marca 2013, ko je v Sloveniji nastajala vlada Alenke Bratušek. Očitno je bil tudi to razlog, da so pred tem zrušili drugo Janševo vlado.

(vir: arhiv)

Potem je vse do zdaj trajalo (11 let), da je Mercator dobil novega, očitno pravega, lastnika. To je nizozemski holding MidCO, ki je največji lastnik hrvaškega holdinga Fortenova. Fortenova je lastnica Mercatorja, decembra 2023 jo je prevzel hrvaški plinski tajkun Pavao Vujnovac oz. njegova družba Open Pass.

Podjetje Open Pass v lasti Vujnovca vodi Boštjan Napast, ki je zadnja leta vodil Luko Koper, prej Geoplin. Vujnovac je doslej prišel do najmanj 54 odstotkov družbe Fortenova in postal večinski lastnik. Če bo odkupil vse deleže, s katerimi bo postal 100-odstotni lastnik, bo kupnina znašala skupno 660 milijonov evrov, so navedli v Financah.

Manjšinski delničarji – gre večinoma za nekdanje dobavitelje Agrokorja, ki so do deleža v Fortenovi prišli prek konverzije terjatev v kapital – imajo zdaj še nekaj časa, da se odločijo, ali bi še vedno bili solastniki holdinga ali pa bi raje bili izplačani.

Pavao Vujnovac (vir: arhiv)

Vujnovcu je prevzem Fortenova grupe, ki je med drugim lastnica Mercatorja, nedavno odobrila Evropska komisija.

Z Bratuškovo in Jankovićem je sodeloval tudi Robert Golob. In ponovno so skupaj, le vloge so nekoliko zamenjali, ali pa tudi ne!

Robert Golob in Alenka Bratušek (vir: Twitter)

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine