0.3 C
Ljubljana
petek, 8 decembra, 2023

Melonijeva izpostavlja nujnost zaščite zunanjih meja EU za ohranitev schengna

Piše: C. R., STA

Italijanska premierka Giorgia Meloni je danes pred udeležbo na četrtkovem vrhu EU ocenila, da mora unija ukrepati za zaščito svojih zunanjih meja, da bi ohranila schengensko območje, saj obstaja nevarnost, da bo razpadlo. Balkansko migrantsko pot je označila za najbolj nevarno za Italijo, ki je zaradi tega znova uvedla nadzor na meji s Slovenijo.

V italijanskem senatu je dejala, da so “obveščevalne službe potrdile, da pomeni za Italijo največjo nevarnost balkanska migrantska pot” in da je zato njena vlada takoj ukrepala in znova vzpostavila nadzor na meji s Slovenijo. Pri tem je omenila tveganja, “povezana z radikalizacijo pogosto nezakonitih priseljencev”, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Za dobro sodelovanje se je zahvalila slovenski in hrvaški policiji.

Senatorka Tatjana Rojc je v razpravi opozorila, da mora italijanska vlada ukrep začasne ukinitve schengna, ki ga je uvedla na meji s Slovenijo, “uporabiti skrajno preudarno, ciljno usmerjeno in sorazmerno z dejanskim tveganjem, ki ga predstavlja morebitni prodor elementov, nevarnih za nacionalno varnost”.

Nadzor na notranji schengenski meji mora biti začasen in strogo v skladu z objektivno potrebo po preprečevanju terorističnih groženj ter sorazmeren, da bi čim manj vplival na že tako upočasnjen čezmejni promet, je slovenska senatorka še dejala po poročanju Anse.

V Italiji se je sicer letos močno povečalo tako število migrantov, ki so v državo prišli po Sredozemskem morju iz Severne Afrike kot tudi tistih, ki so prispeli po zahodnobalkanski poti. Vnovično uvedbo začasnega nadzora na meji s Slovenijo je Rim utemeljil s spremenjenimi razmerami v Evropi in na Bližnjem vzhodu s ciljem preprečevanja terorizma in organiziranega kriminala.

Meloni je še povedala, da je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen v pismu Svetu EU napovedala nove ukrepe za okrepitev pravnega okvira in evropskih politik za boj proti trgovini z ljudmi. “To je pomembna zaveza, ki smo jo pripravljeni podpreti,” je dejala.

Nadzor na meji s Sloveniji je uvela najmanj do 30. oktobra z možnostjo podaljšanja do šest mesecev, a je italijanski notranji minister Matteo Piantedosi pred dnevi že omenil možnost njegovega podaljšanja čez zimo, ker da še vedno obstaja grožnja, da so med migranti na balkanski poti tudi teroristi.

Ob napovedi uvedbe nadzora Italije pa je tudi Slovenija s soboto začela izvajati nadzor na meji s Hrvaško in Madžarsko, ki bo sprva prav tako trajal do 30. oktobra z možnostjo podaljšanja.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine