6.9 C
Ljubljana
petek, 23 aprila, 2021

Medtem ko Aleksandro Pivec “masirajo” zaradi nekaj sto evrov, je sodstvo poskrbelo za nov škandal: po Jankoviću tudi tajkun Zdenko Pavček oproščen več milijonskega dolga!

Odpis dolgov družini Janković še vedno ni povsem pozabljen – nanj se spomnimo vsakič, ko mainstream mediji omenijo menda velike korupcijske grehe ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandre Pivec. Postavljajo se namreč primerjave med nekaj sto evri, ki jih je prispeval gostitelj, ter več deset milijoni dolga, ki bodo šli na račun davkoplačevalcev.
 
Izkazalo pa se je, da Jankovićev primer odpisa dolgov nikakor ni edini. Tako rekoč “za hrbtom” je namreč ljubljansko okrožno sodišče v teh dneh naredilo veliko uslugo nekdanjemu prvemu možu propadlega prevozniškega podjetja Viator & Vektor Zdenku Pavčku. Tudi slednjemu so namreč odpisali milijonske dolgove. Očitno ima dobre reference, saj je bil član propadle LDS, je pa tudi član Foruma 21, prav tako je sodeloval tudi v aferi Patria.
 
Poglejmo, kaj so poročali mediji, natančneje STA. Okrožno sodišče v Ljubljani je izdalo sklep o odpustu obveznosti Zdenka Pavčka, nekdanjega šefa propadlega logističnega velikana Viator & Vektor. Ko bo ta sklep postal pravnomočen, bo Pavček rešen 14,5 milijona evrov dolga, kolikor so ga upniki prijavili v njegovem osebnem stečaju. Skoraj celoten Pavčkov dolg izhaja iz poroštev, ki jih je dal za posojila družb iz skupine V & V, za katero je ostalo okoli 300 milijonov evrov dolgov, piše tudi spletni portal kamion-bus.si.

Kot še navajajo, vrednejšega premoženja Pavček ob stečaju ni imel, so se pa v stečajno maso stekali njegova pokojnina ter prihodki iz dediščine. Na začetku junija je bilo na računu upraviteljice dobrih 72 tisoč evrov, je razvidno iz zadnjega rednega poročila upraviteljice Milene Sisinger. Največji upniki Zdenka Pavčka so Gorenjska banka s 7,8 milijona, Factor banka s 4,6 milijona in DUTB z okoli dvema milijonoma evrov pogojnih terjatev.

Zdenko Pavček je sicer znan kot prevozniški magnat, njegov Viator & Vektor je bil tesno povezan tudi s Sistemsko tehniko, podjetjem, ki je konkuriralo finski Patrii na razpisu za vojaške oklepnike 8×8 v času prve Janševe vlade. Ker Sistemska tehnika ni bila izbrana, se je politična mafija maščevala Janezu Janši, tedanji obrambni minister Karl Erjavec pa je bil na sodišču oproščen. No, Pavček je sedaj očitno rešen bremena dolgov, podobno kot Zoran Janković. Oba pa imata skupni imenovalec – to je Milan Kučan in njegov Forum 21.

Zadnje novice

Sorodne vsebine