14.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 15 aprila, 2024

Mednarodni denarni sklad izvaja »veliko ponastavitev«: Nujno je, da se naraščajoči stroški energije prenesejo na potrošnike

Piše: Kulturnimarksizem.si

“Mednarodni denarni sklad” (MDS) se je- kot nekakšna vlada v senci- resno lotil izvedbe velike ponastavitve: od evropskih vlad je zahteval, da naraščajoče stroške energije prenesejo neposredno na potrošnike, češ, da bi tako “varčevali z energijo” in spodbudili prehod na čistejše vire energije. Hkrati poziva k zaščiti revnejših gospodinjstev, kot je poročal Financial Times, ki je citiral namestnika direktorja evropskega oddelka MDS.

Zavrnitev “široke podpore”

Za pozivom MDS vladam, naj preidejo od ukrepov široke podpore k ciljno usmerjeni pomoči, pa niso le dobičkonosni motivi: Po ocenah Mednarodnega denarnega sklada bi namreč stroški boja proti naraščajočim cenam energije zaradi obsežnih ukrepov za znižanje cen letos v številnih državah presegli 1,5 odstotka gospodarske proizvodnje. To bi bilo dražje od izravnave povišanja življenjskih stroškov 20 odstotkov najrevnejših gospodinjstev (po ocenah MDS naj bi to do leta 2022 v povprečju znašalo le okoli 0,4 odstotka bruto domačega proizvoda).

Več preberite TUKAJ

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine